Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Skivstångsställning, power cage eller half rack – expertens bästa tips

Skivstångsställning, power cage och half rack är värdefulla redskap för dig som vill kunna träna tungt med skivstång på hemmaplan. Men vad är egentligen skillnaden mellan de tre? Här reder PT:n Henric Rosvall ut vad som är vad och tipsar om vad du ska tänka på inför köpet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Det ska du tänka på när du köper träningsbänk


Funktionell träning med skivstång blir allt mer populärt. Men för att du ska få ut det mesta av din skivstång är det klokt att investera i en särskild ställning som går att anpassa utifrån användare och olika övningar. Ställningen gör så att du kan träna tyngre samtidigt som den möjliggör fler moment såsom; knäböj, axelpress, marklyft och hängande benlyft. Det går också utmärkt att komplettera ställningen med en bänk för att t.ex. kunna göra bänkpress. Här nedan tittar vi närmare på olika typer av ställningar tillsammans med experten Henric Rosvall.


Power cage/power rack

Power cage och power rack är olika namn på samma redskap. Ställningen är byggd som en bur och passar dig som vill känna dig riktigt trygg i dina övningar. Om du t.ex. gör knäböj och inte klarar av lyftet kommer buren att fånga upp dig (förutsatt att du ställt in “armarna” rätt inne i racket) och skivstången kommer inte heller någonstans, utan fångas upp av buren.
En power cage/rack kan också vara utrustad med chinsräcke och kompletterande utrustning som cabeldrag, vilket gör att du får en väldigt komplett station för din träning. Den här typen av ställning är otroligt stabil och klarar riktigt hög belastning (300-600 kg). Det är dock ingenting man flyttar runt på. Den är inte heller justerbar i höjd och bredd, så du bör se till att mäta utrymmet där du har tänkt att den ska stå, så att den säkert får plats. Tänk också på att denna typen av ställning oftast passar till fullbreda skivstänger på 200–220 cm eller skivstänger som har en greppvidd på runt 130 cm.


Half rack

Ett half rack är som en power cage/power rack där man har plockat bort ena sidan av buren. Fördelen är att man kan röra sig mer fritt fram och tillbaka, vilket många uppskattar. Nackdelen är att man kan röra sig för långt bakåt och då lämna “säkerhetsarmarna”. Även half rack kan vara utrustade med chinsräcke och många modeller har praktisk och platsbesparande förvaringsmöjligheter för viktskivorna.


Skivstångsställning

En skivstångsställning är generellt ett billigare alternativ än både power cage och half rack. Den tar inte heller upp lika stor plats och vissa modeller går dessutom att ställa undan när de inte används. Dock tål de oftast inte lika hög belastning och momenten som går att utföra är färre. Förenklat går skivstångsställningar att dela upp i ställbara och icke-ställbara. I höjd är i princip alla ställbara, men i sidled varierar det. Fördelen med en ställbar är att den kan justeras efter ditt önskemål, du kan oftast göra dips i den (det brukar sticka ut två handtag från ställningen på baksidan) och den är i de flesta fall enkel att montera ned i delar och ställa undan. Den fasta ställning kan å andra sidan kännas mer solid och tåla några kilo extra. Prismässigt kan det vara ganska stor skillnad på de olika typerna av ställningar och du bör också säkerställa att den totala maxbelastningen uppfyller dina behov innan du slår till.


Se våra power cage

Se våra half rack

Vårt sortiment av skivstångsställningar

Se våra träningsbänkar

Skivstänger

Fria vikter

Se allt inom hemmagym och träningsmaskiner


Lycka till och kör hårt!

 

Henric Rosvall
Henric Rosvall: PT, kostrådgivare och hälsokonsult. Läs mer om Henric på www.pthenric.se


Läs också: Träna med viktväst – det ska du tänka på

Läs också: Välj rätt gymgolv – 3 olika golv till hemmagymmet