Bärbuskar zon 5 – få hemodlade bär trots kyligare väder
Det är fullt möjligt att njuta av egenodlade bär även om du bor i de nordligare delarna av Sverige, men det finns några saker du bör känna till för att ha framgång. Nedan har vi samlat våra bästa tips för att du ska lyckas med bärbuskar i växtzon 5 och passar även på att föreslå några tåliga bärsorter som trivs i kallare klimat.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Se hela vårt utbud av bärbuskar
En vanlig tanke om Sveriges nordligare växtzoner är att det är svårt eller omöjligt att driva upp bärbuskar, eftersom snön anländer redan på hösten och hänger kvar långt in på våren. Men det är faktiskt fullt möjligt och dessutom ganska enkelt att njuta av egenodlade bär trots kyligare väder! Visst, det kanske krävs mer eftertanke och arbete av dig för att lyckas, men resultatet gör det värt det. Nedan har vi samlat våra bästa några tricks för dig som vill lyckas odla bärbuskar och tipsar även om tåliga bärsorter som trivs bra i växtzon 5.
Utgå från växtzonen
Det viktigaste att ha i åtanke om du vill lyckas med bärbuskar i kallare klimat är att utgå från växtzonen. Enkelt förklarat innebär det att du ska satsa på buskar som är kända för att klara av klimatet i din växtzon, snarare än att plantera något du gärna vill ha men som kräver helt andra temperaturer och väderförhållanden. I vår webbshop hittar du information om den rekommenderade växtzonen för alla bärbuskar i informationsrutan vid respektive växt.
Tänk också gärna på att säsongen med högre temperaturer oftast är mycket kortare i zon 5 än i södra Sverige, vilket gör att frosten dyker upp tidigare. Det är oftast inte frosten i sig som är farlig, utan problemet ligger i att jorden inte är väldränerad nog och därmed fryser till en hård klump. För att undvika detta kan buskarna planteras i upphöjda odlingsbäddar där marken blir varm snabbare och dräneras bättre.
Det går också att “fuska” till sig en annan (närliggande) växtzon genom att skapa ett bra mikroklimat i trädgården. Det kan göras genom att bygga in buskarna med vindskydd, stenmurar eller andra växter. På så sätt skapas lä och extra värme, så att jorden håller sig ljummen längre. För att den här metoden ska kunna lyckas är det dock viktigt att du har lärt känna din trädgård och dess miljö under en längre tid.
Prata med andra
Vill du vara säker på att du lyckas med bärodlingen direkt kan det vara en bra idé att prata med andra om vilka bärbuskar de har haft framgång med. Det kan vara grannar, medarbetare i den lokala blomsterhandeln eller släkt, vänner och bekanta som också bor i samma växtzon. På så sätt kan du få reda på vilka sorters bär som med största säkerhet kommer trivas även i din trädgård och kanske även få konkreta tips och tricks för hur du ska sköta om buskarna på bästa sätt.
Rätt placering, plantering, skötsel och beskärning
Utöver det faktum att vissa bärbuskar trivs bättre i växtzon 5 än andra är det också planteringsplatsen som spelar stor roll för hur bra en växt frodas och överlever. Först och främst bör buskarna planteras utifrån hur mycket sol eller skugga de vill ha – oavsett hur gynnsamt klimatet överlag är för en specifik växt kommer den aldrig att må bra om den inte planteras på rätt plats i trädgården. Innan du planterar buskarna kan det vara en god idé att förbättra jorden, eftersom långvarig kyla ofta leder till näringsfattig jord. Se också till att växterna planteras under rätt årstid, gödslas i rätt mängd och beskärs cirka en gång om året.
Läs också: Plantera bärbuskar – allt du behöver veta
Tänk utanför boxen
Ytterligare ett bra tips för att lyckas med de bärbuskar du odlar är att tänka utanför boxen gällande sorter. Hur gärna du än vill ha en viss sorts björnbär i trädgården kanske plantan inte alls fungerar med klimatet, men däremot kan havtorn, lingon, vinbär, vissa sorter av amerikanska blåbär och även smultron trivas riktigt bra i kyligare väder.
Tips på härdiga bärbuskar
Röda krusbär
En härdig bärbuske som trivs bäst i sol och halvskugga. Bären är stora, röda och klotformade och har en sötsyrlig smak.
KÖP HÄR: Röda krusbär från @plant
Läs också: Så beskär du krusbärsbusken i 5 enkla steg
Trädgårdshallon Ottawa
Hallonsorten Ottawa är en av de härdigaste hallonbuskarna, vilket gör att den passar perfekt att odla även i nordligare delarna av Sverige. Bären är medelstora och smakrika.
KÖP HÄR: Trädgårdshallon Ottawa från @plant
Läs också: Plantera hallon – 9 enkla steg
Blåbärstry
Blåbärstry, som även kallas honungsbär, är ett riktigt superbär som innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter. Plantan är otroligt härdig och kräver inte mycket omvårdnad. Bären påminner om blåbär till färgen men är cirka 2-3 centimeter långa.
KÖP HÄR: Blåbärstry från @plant
Läs också: Plantera blåbär – 6 enkla steg för att lyckas med blåbärsbusken
Läs också: Perenn zon 5 – så lyckas du odla tåliga växter i kallare klimat
Läs också: Bärbuskar i trädgården – 5 sorter som trivs i soliga lägen