Så ska du beskära och klippa äppelträd
Genom att beskära ditt äppelträd på rätt sätt får du ett välformat och välmående träd som bär mycket frukt. Här reder vi ut de vanligaste frågorna och tipsar om de redskap du behöver ha hemma.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-03-27
Se våra trädgårdsredskap för beskärning
Läs också: Elektrisk grensåg bäst i test
Det finns flera sätt att beskära och klippa äppelträd. I den här artikeln utgår vi från en årlig beskärning som behåller trädens naturliga form i syfte att skapa välformade och välmående träd med möjlighet att bära mycket frukt.
När på året ska jag beskära äppelträd?
Äppelträd bör beskäras årligen. Tidpunkten för beskärning kan variera beroende på trädets ålder, sort och vad du vill uppnå med beskärningen. Yngre träd som är i uppbyggnadsfasen beskärs med fördel från mars till maj före knoppsprickningen. Beskärning under denna period gynnar tillväxt och skottbildning, framför fruktbildning, vilket är att föredra när trädet är ungt. Äldre träd beskärs med fördel under JAS-perioden (juli, augusti, september). Till skillnad från de yngre träden är det för de äldre träden önskvärt att minimera mängden nya skott till förmån för fruktbildning.
Hur ska jag klippa ett ungt äppelträd?
Ett vanligt misstag är att tro att det bara är uppvuxna äppelträd som behöver beskäras. Helt nyplanterade träd kan behöva ett år för att rota sig men under åren som följer är det viktigt att varsamt beskära trädet för att börja forma en luftig krona och se till att trädet får en stabil struktur. Klipp bort eventuella döda och skadade grenar, grenar som växer nedåt, inåt eller som konkurrerar med varandra. Om trädet har flera toppar, väljer du att behålla en och korta de andra för att få en tydlig topp och naturliga förgreningar.
När du kortar en gren klipper du precis ovanför en knopp som riktar sig ut från kronan (då växer grenen ut i den riktningen). Om du ska ta bort en hel gren kapar du den inte precis intill stammen utan strax intill, precis efter den s.k. grenkragen som ska hjälpa till att valla över sårkanterna.
Hur ska jag beskära ett gammalt äppelträd?
Äldre äppelträd bör underhållsbeskäras regelbundet för att hålla sig friska och bära mycket frukt. Fokusera på att ta bort skadade, sjuka och inåtväxande grenar samt grenar som korsar varandra för att förbättra luftcirkulationen och ljusinsläppet i kronan. Beskär hellre med många små snitt än att kapa stora grenar, då det kan orsaka problem med rötangrepp och stressa trädet. Korta gärna grenarna till en snett uppåtväxande gren för att på sikt skapa en gren som kan bära ny frukt. Hela grenar kapas precis efter grenkragen, likt för yngre träd.
För träd som inte beskurits på länge rekommenderas en successiv beskärning över flera år, där maximalt en tredjedel av grenarna tas bort varje säsong för att gradvis forma trädet utan att orsaka allt för mycket stress och undvika att trädet reagerar med att skjuta nya vattenskott.
Hur klipper jag vattenskott på äppelträd?
Ett äppelträd som har beskurits för hårt eller inte mår bra kan reagera med att skjuta s.k. vattenskott. Vattenskott är snabbväxande grenar som växer rakt upp från större grenar. De anses vara "nödskott" och bör tas bort för att inte dra energi från resten av trädet. Om trädet har en stor mängd vattenskott är det bättre att ta bort cirka en tredjedel varje år än att ta bort alla på en gång. Prioritera de grövsta skotten och kapa dem vid roten intill grenen de växer från.
Vilka redskap är bäst för att beskära äppelträd?
Du behöver vassa och väl rengjorda redskap för att såren efter beskärningen ska bli så lättläkta som möjligt och för att minimera risken för att sjukdomar sprider sig från andra växter eller mellan grenar. Mindre grenar kan klippas med sekatör eller grensax (gärna med teleskopskaft för att nå högt upp) medan större grenar sågas med grensåg. Du kan också behandla såren med s.k. sårbalsam, som bildar ett skyddande lager som förhindrar röta och påskyndar trädets naturliga läkning.
Här hittar du alla våra sekatörer
Läs också: Grensax bäst i test
Läs också: Sekatör bäst i test
Läs också: Vattna gräsmatta – så vattnar du en etablerad respektive nysådd gräsmatta