Bygga altan – så kommer du igång
Att bygga altan är ett av de vanligaste hemmaprojekten. I den här guiden går vi igenom de mest nödvändiga stegen för att bygga en altan själv och ger tips på verktyg och material som du behöver i arbetet.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-10-22
Läs också: Bygga trädäck på mark – 7 enkla steg
1. Planering: Hur ska altanen se ut?
Först och främst bör du fundera på hur du vill använda din altan. Vill du bara ha en liten och enkel uteplats för ett par personer, eller en större konstruktion för familjemiddagar och fester? Med små barn är det nödvändigt med ett räcke och om den byggs en bit över marken behöver du en trappa. Om du vill förlänga sommaren kanske du vill glasa in altanen, och om du vill kunna sitta ute när det regnar behöver du ett tak. Prioriterar du morgonsol eller kvällssol? Väderstrecket är avgörande för hur altanen kommer att träffas av solljuset vid olika tider under dagen. Det kan också vara aktuellt med annan utrustning, såsom belysning, utekök eller spabad. I så fall behöver du planera bygget så att du enkelt kan ansluta till eluttag, vatten och avlopp.
När du har en klar bild av hur altanen ska se ut och var den ska placeras är det dags att se över vilka regler som gäller samt utforma en budget.
2. Kolla vilka regler som finns
Det är Byggnadsnämnden i din kommun som avgör om du behöver bygglov eller inte. Om den tilltänkta altanen är fristående och betraktas som en nybyggnad krävs alltid bygglov. Detta gäller även altaner som är högre än 1,8 meter eller placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen om du inte fått ett godkänt grannmedgivande. Om du ska glasa in altanen, eller bygga ett tak, ökar sannolikheten för att du behöver ansöka om bygglov.
Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller
3. Välj rätt material till altanen
Det vanligaste materialet att bygga altaner med är tryckimpregnerat trä, eftersom det är väderbeständigt och håller länge trots fuktiga förhållanden. För altanens grundkonstruktion, eller bjälklaget, är tryckimpregnerat trä att föredra. När det kommer till själva trädäcket finns dock flera alternativ. Även här lämpar sig tryckimpregnerat trä bra, men du kan också välja lite dyrare material som exempelvis bangkirai eller komposit. Bangkirai är ett ljust och exklusivt hårdträ, medan komposit är uppbyggt av både trä och plast. Det sistnämnda har fördelen att det är extremt motståndskraftigt mot väder och vind och kräver minimalt med underhåll.
Här hittar du hela vårt utbud med trall- och trallvirke
4. Välj rätt verktyg och redskap
För att arbetet ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att ha tillgång till rätt verktyg och redskap. Här följer en lista med sådant du behöver:
- Måttband och måttstock
- Snörslå (för att rita raka linjer)
- Lasermätare eller vattenpass
Här hittar du alla våra mät- och märkningsverktyg
- Borrskruvdragare
Här hittar du vårt sortiment med borrskruvdragare
- Kap och gersåg (för att kapa rätt längd på virket)
- Cirkelsåg (för att såga av utstickande ändar)
- Sticksåg (för detaljerna)
Här hittar du alla våra elsågar
5. Förbered marken
Innan du börjar bygga din altan behöver du förbereda marken. Detta innefattar att gräva bort eventuellt gräs och andra växter samt matjord för att förhindra vidare växtlighet. Jämna till marken och lägga en markduk samt ett lager av grus eller makadam för att förbättra dräneringen och skapa en stabil grund för altanen att stå på. Detta blir viktigare ju närmare marken du bygger altanen.
Det vanligaste är att bygga altanen på betongplintar med ingjutna stolphållare som du gräver ner i marken. Dessa kan du antingen köpa färdiga eller gjuta själv. För en stabil grund till altanen måste du säkerställa att plintarna står stadigt på fast underlag. Om jorden mestadels består av grus och sten räcker det ofta att gräva ungefär en halvmeter ner får att nå en stadig grund, men om jorden är porös som matjord behöver du gräva längre ner och gjuta större plintar. När du har grävt hålen tillräckligt djupa ska du lägga ett lager grus i botten, placera ner plintarna och fylla på med jord. Tänk på att avståndet mellan betongplintarna inte ska vara längre än 2 meter.
Här hittar du vårt utbud med betong
Köp stolphållare
Här hittar du markduk
6. Montera bjälklaget
Bjälklaget är altanens skelett och består av skruvreglar, bärlinor, stödreglar och golvreglar. För allt detta behöver du tryckimpregnerade träreglar i olika storlek. Vilka dimensioner som ska användas skiljer sig från konstruktion till konstruktion men vanligtvis rekommenderas dimensionen 45 x 170 för bjälklag till altan. Stödreglarna fästs i husgrunden med lämpliga fästdon (till exempel sexkantig träskruv eller fasadplugg). I övrigt ska du använda korrosionsbeständiga träskruvar vid montering.
Här hittar du alla våra reglar
Se vårt utbud med sexkantsskruv
Här är vårt utbud med fasadplugg
7. Lägga trall
När ramverket är klart är det dags att skruva på trallen med hjälp av trallskruv. Montera inte skruvarna närmare än 30 mm från ändarna då det ökar risken för att trallen spricker. Ibland kan du även behöva lämna små mellanrum mellan brädorna så de får utrymme att expandera en aning (normalt 3-8 mm). Detta beror dels på årstiden, dels huruvida trallen är torr eller fuktig. En fuktig trall kan under vissa förutsättningar placeras kant i kant.
Här hittar du vårt sortiment med trallskruv
8. Tillbyggnader
Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan utforma din altan. Om du har fått grönt ljus från Byggnadsnämnden kan altanen både glasas in och utrustas med tak eller diverse insynsskydd eller vindskydd. Sådana konstruktioner måste planeras från början då ytterligare förstärkningar i grundkonstruktionen kan behövas. Räcke och trappa byggs till på de allra flesta altaner, och andra detaljer såsom ett inbyggt spabad, utekök eller lampor för att skapa en trivsam belysning, är sådant som kan höja resultatet ytterligare.
Se vårt sortiment med altanbelysning
Här hittar du våra altanräcken
Här hittar du skärmar och andra typer av vind- eller insynsskydd
Här hittar du skjutdörrar och andra glaspartier
Läs också: Trall bäst i test
Populära produkter under kategorin Trall & trallvirke
Komposittrall Bamboodeck Heavy/Solid Grå 2900 mm