Så ska du tänka när du bygger bastu, inomhus eller ute: 13 nyttiga tips
En egen bastu är en dröm för många villaägare. Att bygga en själv är lättare än du tror – men det är viktigt att du gör allt på rätt sätt. Så varsågod – här är 13 tips för ditt bastubygge!
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Läs också: 5 värdefulla tips när du ska välja bastuaggregat
1. Rätt virke
Gran och asp är de träslag som oftast används till bastuväggar, och det senare är vanligast när det gäller inredningen.
2. Aggregat
Storleken på rummet avgör effekten på bastuaggregatet. Aggregatet ska dimensioneras efter storleken på basturummet och en kubikmeter motsvarar ungefär en kilowatt. Är rummet 2x2 meter och två meter högt behövs alltså ett aggregat med cirka åtta kilowatts effekt. En bastu för hemmabruk bör hållas under tio kubikmeter för att det ska vara ekonomiskt. Tänk även på att om du använder material som sten, kakel, betong eller glas i bastun så behövs mer effekt för att värma upp bastun än om det vore en isolerad träbastu. Som tumregel kan du lägga till en kubikmeter på rumsvolymen för varje kvadratmeter tungt material (sten, kakel, betong och glas) du har i konstruktionen.
3. Elinstallation i bastu
En behörig elinstallatör ska alltid anlitas för installationen av bastuaggregatet. Du kan däremot förbereda rördragning fram till aggregatet när du sätter bastupanelen, samt installera de flesta typer av belysning. Ett vanligt alternativ är led-belysning bakom ryggstöd eller under lavarna. Mer information om vad du får göra hittar du på Elsakerhetsverket.se.
Osäker på vad du får göra för ditt försäkringsbolag? Kontakta dem och fråga!
4. Belysning
En mysig belysning är att föredra i bastun – till exempel led- eller fiberbelysning. Montera belysningen bakom ryggstödet eller under laven. Undvik belysning i taket då värmen där kan bli väldigt hög.
5. Mått och regler
Ett bra breddmått på en bastu är ca 200 cm så att det går att ligga ned på laven. Varje person behöver minst 0,8 kvm i bastun och ca 60 centimeter yta att sitta på. Bastuns takhöjd får inte understiga 190 cm. Om du bygger en vanlig familjebastu är en takhöjd mellan 190 och 220 cm ett bra mått.
7. Ventilation
Samtidigt som du vill att det ska vara ordentligt varmt i bastun vill du också kunna andas – samt slippa bränna dig på inredningen. Om du inte har rätt ventilation kan det resultera i heta golv och lavar, sönderbrända väggar och tak. Var noggrann med placering av in- och utluftsventiler. Inluftsventilen ska placeras direkt under bastuaggregatet medan utluftsventilen måste sitta högt på väggen eller i taket. Dessutom får ett eventuellt tomrum ovanför bastutaket inte vara helt inneslutet. För att undvika det bör du göra minst ett ventilhål till tomrummet på samma vägg som bastudörren. Ventilstorleken för en mindre bastu ska vara cirka 125 cm2 och cirka 300 cm2 för en större bastu. Ventilationen ska mynna ut i rummet utanför bastun där även inluften kommer ifrån. Du kan använda ventilationsrör, men det är inget tvång. Mekanisk ventilation ska inte användas.
8. Luftspalt och fuktspärr
Om du bygger en bastu i ditt hus är det viktigt att du lämnar en luftspalt mellan bastuns yttervägg och en redan befintlig väggkonstruktion – särskilt om basturummet placeras mot en kall yttervägg. En fuktspärr mellan basturummets ytterväggar och husets innerväggar behövs inte.
9. Bastustenar
Du får inte slänga i vilka stenar som helst i stenmagasinet. Den bastusten du väljer ska vara av diabas eller olivin, vilka är två stensorter som klarar både kraftig upphettning och snabb avkylning.
10. Temperatur och luftfuktighet
Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten i bastun med en termometer och en hygrometer. För att mätarna ska visa rättvisa värden ska de placeras på en sidovägg i förhållande till aggregatet och 150 cm från golvet. I en klassisk bastu ligger temperaturen mellan cirka 70-90 grader, och luftfuktigheten på cirka 5-15 procent.
12. Underhåll
Det är viktigt att bastun hålls ren och snygg för att behållningen av bastubadet skall bli maximal. Städa därför bastun regelbundet – minst en gång per halvår om du använder den varje vecka – genom att skura golvet och torka lavarna. Använd vanlig grönsåpa som är ett milt och skonsamt rengöringsmedel. Ett bra tips är att alltid sitta på en handduk i bastun så hålls bastun fräschare och lavarna håller längre. Vartannat år bör bastustenarna bytas ut. Glöm inte att ta upp stenarna och dammsuga upp gruset i botten då och då.
13. Färdig byggsats
Om du inte har goda snickarkunskaper tar det tid att bygga en bastu. Ett bra alternativ är att köpa en färdig byggsats då den är komplett med färdiga moduler som du med lite hjälp kan resa upp på några timmar.
Olika typer av bastu
Vedeldad bastu
Ska du bygga en bastu i trädgården eller i fritidsstugan är en vedeldad variant ett bra alternativ. Perfekt för dig som inte bastar så ofta, eftersom det krävs viss ansträngning då du måste införskaffa ved och tända en eld innan du kan sitta och njuta i värmen. I slutändan är det dock värt besväret!
Elektrisk bastu
En elektrisk bastu är det alternativ som flest väljer att ha i hemmet, främst eftersom att ett elektriskt aggregat är lätt att hantera – allt som krävs är att du trycker på en knapp.
Infrabastu
Den här bastun passar dig som inte klarar av den höga temperaturen i en vanlig bastu. Temperaturen uppgår nämligen inte till mer än 30–40 grader, vilket beror på att din kropp värms upp av infraröda ljusvågor – inte av lufttemperaturen.
Behövs bygglov?
När du bygger en bastu inomhus behöver du normalt sett inte ansöka om bygglov, förutsatt att bygget inte påverkar husets utsida. Om du behöver installera eller göra större förändringar av avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten, kan du dock behöva göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen. Påbörja inte bastubygget innan du får ett godkännande, annars kan de ta ut en byggsanktionsavgift.
Om du vill ha en fristående bastu – så kallad bastustuga – behöver du enligt gällande attefallshusregler inget bygglov för att bygga en komplementbyggnad på maximalt 25 kvadratmeter på tomten. Även här behövs dock en anmälan till byggnadsnämnden samt en anmälan om bygget kräver installation av avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten. När det gäller bastutunnor på tomten krävs vare sig bygglov eller anmälan
Expertens tips
Hallå där, TylöHelo, världsledande inom bastu- och ångbadstillverkning, vilka verktyg behöver jag när jag bygger en egen bastu?
– Du behöver skruvdragare, såg och hammare. Fler verktyg kan behövas för att underlätta under byggets gång.
Kan jag göra allt på egen hand?
– Ja, förutom inkoppling av bastuaggregatet.
Var i huset är det bäst att bygga en bastu?
– I badrummet så att du får närhet till dusch eller badkar – eller nära en sjö om du har den möjligheten.
Vad finns det för fallgropar och faror vid bastubygge?
– Att du försöker spara in på aggregatet. Bastuaggregatet är bastuns hjärta. Du bör köpa ett säkert svensktillverkat bastuaggregat med lång garantitid.
Hur går jag till väga, steg för steg, när jag bygger en bastu?
– Bestäm plats, bestäm om det ska vara lösvirke eller färdigt rum. Om du valt att bygg bastu i lösvirke bör du placera ut en golvram i trä eller aluminium. Därefter bygger du väggarna på golvramen och taket ovanpå väggarna med hjälp av reglar, förslagsvis 45 x 45 mm. Glöm inte sätta kortlingar där du planerar att hänga lavar och aggregat för bättre hållbarhet. Placera sedan 45 mm mineralull som värmeisolering mellan reglarna. Inuti bastun spikas sedan tolv mm träpanel, förslagsvis i asp eller gran, på reglarna. Byggs bastun mot en isolerad yttervägg lämnas cirka två, tre cm luftspalt mellan husväggen och isoleringen. Någon bastuplast eller bastufolie behövs inte. Dörren placeras på samma vägg som aggregatet. Den ska alltid öppnas utåt och inte gå att låsa. Inredningen i en bastu består av lavar, ryggstöd och eventuellt dekorraster mellan lavarna. Inluftsventil placeras under aggregatet och utluften på motsatt sida högt upp i rummet. Inluftsventilen ska alltid vara helt öppen och utluftsvetilen förses med en skjutbar lucka för att justera luftmängden. Utanpå förses bastun med till exempel träpanel eller klinker. Belysning placeras förslagsvis under laven eller bakom ryggstöd.
Vilka bastutillbehör behöver jag ha?
– Termometer, hygrometer, stäva, skopa och vatten. Även eteriska, väldoftande oljor förhöjer upplevelsen i bastun. Det finns eteriska oljor som fungerar uppiggande och andra som fungerar avslappnande. Några droppar av oljorna blandas i en stäva tillsammans med vatten och hälls på stenarna med en skopa.
Läs också: 6 tillbehör till bastun du inte kan vara utan
Läs också: Bygga bastuhus – en guide för dig som drömmer om att bygga bastu utomhus
Läs också: Bastustuga med relax – 6 underbara bastuhus till trädgården
Ordlista
Dekorraster: träpanel som döljer mellanrummet mellan lavarna.
Hygrometer: ett instrument som mäter luftfuktigheten.
Lav: bänken/brädorna du sitter på.
Stäva: vattenhink som du använder för att ösa vatten på bastustenarna.
Populärt inom bastu just nu
Bastuaggregat Harvia Top Steel M80 Svart
Se priset!
Bastuaggregat Tylö Sense Sport 6
Sänkt pris!
Spara 394 kr
Bastuaggregat Harvia Cilindro PC70XE Black Steel
Se priset!