Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Bygga kompost – så gör du en egen trädgårdskompost

Med en egen kompost får du goda möjligheter till både ekologisk odling och god växtlighet i rabatterna. Den här guiden riktar sig till dig som vill bygga en trädgårdskompost hemma.

Av Bygghemma-redaktionen2025-02-19


Att bygga egen kompost är ett utmärkt sätt att ta hand om trädgårdens organiska avfall samtidigt som du får tillgång till näringsrik jord. Komposten förvandlar växtrester, gräsklipp och kvistar till mullrik jord som förbättrar din odlingsmark. Genom att återvinna trädgårdsavfall bidrar du till ett hållbart kretslopp och slipper transportera avfallet till återvinningsstationen. Dessutom kan du glädjas åt en jord som är full av mikroliv, maskar och andra nyttiga organismer som förbättrar jordstrukturen. Ett smidigt sätt att skära ner och kompostera kraftigare material, såsom grenar och kvistar, är att använda en kompostkvarn.

Här hittar du vårt utbud med kompostkvarnar


Fördelar med en kompost

En kompost är en central del av en ekologisk trädgård. Näringsämnena återförs till jorden utan tillsatser eller konstgjorda gödselmedel, vilket gör att du kan odla utan att oroa dig för skadliga kemikalier eller besprutade växtdelar. Dessutom är en kompost en naturlig plats för mikroorganismer, svampar och maskar, som bidrar till att bryta ner materialet och skapa en bördig jord.


Trädgårdskompost eller varmkompost?

Det finns olika metoder för kompostering och de vanligaste är trädgårdskompost och varmkompost. En trädgårdskompost är en öppen och oisolerad behållare som lämpar sig för trädgårdsavfall såsom löv, grenar och gräsklipp. En varmkompost är å andra sidan en sluten och isolerad behållare som även möjliggör nedbrytning av matavfall.

Se vårt utbud med varmkomposter


Hur bygger jag en trädgårdskompost?

1. Börja med att bestämma storlek på din kompost och var du har tänkt att placera komposten. Du bör välja en skuggig plats med god dränering, eftersom mycket sol kan torka ut komposten och en allt för fuktig plats kan göra att avfallet ruttnar istället för att brytas ner.

2. En klassisk trädgårdskompost byggs direkt på marken, utan botten, för att säkerställa att daggmaskar och andra nyttiga organismer kan komma åt innehållet. Om du vill ha en snabb och enkel lösning kan du bygga en kompost av lastpallar eller pallkragar. Dessa är lätta att montera och kan enkelt anpassas i storlek. Ett annat alternativ är att bygga en kompostlåda av trävirke, där du själv bestämmer mått och utformning. Bygg gärna två eller flera fack, så att du enkelt kan flytta runt materialet och få tillgång till den färdiga jorden undertill.

3. Tänk på att kompostens väggar bör släppa in luft för att säkerställa syretillförseln, vilket underlättar vid nedbrytningen av materialet. Se därför till att lämna några centimeters mellanrum mellan brädorna om du bygger komposten från grunden. Om du bor i ett område med mycket regn kan det vara en god idé att bygga ett tak av exempelvis korrugerad plåt för att förhindra att komposten blir för blöt.


Det här behöver du för att bygga en kompost

Material:
- Brädor, pallkragar eller lastpallar (helst obehandlade)
- Spik eller skruv

Verktyg:
- Såg
- Hammare eller skruvdragare
- Tumstock och penna
- Vattenpass
- Vinkelhake

Se vårt utbud med brädor, plank och reglar

Här hittar du pallkragar

Se vårt utbud med spik

Se vårt sortiment med träskruv

Här hittar du handverktyg

Se vårt sortiment med mätverktyg


Vad kan jag kompostera?

När du fyller din kompost är det viktigt att tänka på balansen mellan kväverika och kolrika material. Kväverika material inkluderar gräsklipp, köksavfall såsom råa frukt- och grönsaksrester, samt färska växtdelar. Kolrika material är exempelvis kvistar, löv och sågspån. En bra tumregel är att varva dessa material för att skapa en bra struktur och optimera nedbrytningsprocessen.


Hur optimerar jag komposten?

För att påskynda förmultningen kan du använda en kompostaktivator som tillför kväve och stimulerar bakterierna som bryter ner det organiska materialet. För att hålla komposten aktiv är det bra att regelbundet blanda materialet för att syresätta det. Nedbrytningshastigheten beror på temperatur och skötsel. Eftersom nedbrytningshastigheten är högre vid högre temperaturer är det under sommarhalvåret som komposten är som mest aktiv. Luftning är avgörande för att mikroorganismer och maskar ska kunna arbeta effektivt. Om komposten blir för kompakt kan syrebristen leda till förruttnelse och dålig lukt. Använd gärna ett luckringsverktyg för att blanda, röra runt och förflytta materialet i komposten med jämna mellanrum. Försök att hålla den lagom fuktig, varken för torr eller för blöt. En välskött kompost kännetecknas av en jordig doft och en mörk, smulig struktur.

Här hittar du kompostaktivator och andra tillbehör
 

Läs också: Kompostkvarn bäst i test 

Läs också: Här är växthusen som är populärast just nu

Läs också: 5 mindre växthus för dig med liten trädgård

Populära produkter under kategorin Kompostkvarn

Populära artiklar