Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00
Mina SidorKundservice

Bygga mur

En rustik kallmur kan göra underverk för din tomt. Glöm inte att lyfta med benen bara!

Av Alexander Ljung2024-09-06

Vilka är fördelarna med en kallmur?
En så kallad kallmur behöver inget bruk, utan förlitar sig på friktionen och tyngdlagen för att låsa stenarna på plats. Materialet är följaktligen natursten, staplad som det faller sig mest naturlig och med lutning inåt från alla håll. Till skillnad från en så kallad bruksmur kräver kallmuren avsevärt mycket mindre förberedande markarbete, då avsaknaden av bruk gör den flexibel och naturligt motståndskraftig mot alla murars nemesis: Markfrost. Där en illa anlagd bruksmur kommer att spricka sätter sig en kallmur av sig själv och är lätt att underhålla.

Planera i förväg!
Det finns få anläggningsarbeten som kommer att påverka din trädgård lika radikalt som ett murbygge. Därför är det extra viktigt att tänka efter en extra gång innan arbetet påbörjas: Att inse sitt misstag först när muren är på plats blir ett mycket bittert piller att svälja med tanke på allt arbete som krävs för att korrigera misstaget. Och apropå arbetet: Var försiktig med din rygg, du har bara en.

Var hitta sten till mur?
Den stora kostnaden med att bygga mur ligger inte i materialet, utan i transportkostnaden. Sten är billigt, men tungt. Har du tur finns tillgång till gångbar fältsten i närområdet: Kanske äger du stenig mark själv, kanske finns någon angränsande bonde som inte kommer att opponera sig nämnvärt om du erbjuder dig att avlägsna sten från hans åkermark. I mindre lantlig miljö återstår att vända sig till närmaste stenbrott, som tillhandahåller huggen sten lämplig för murbygge, och som även bistår med transport om så önskas.

Du behöver:
Spade/Skyffel
Spett
Vattenpass
Tumstock
Snöre och pinnar
Stenkross
Dräneringsgrus
Natursten

1. Markera den tänkta murens sträckning längs marken med snören spända mellan pinnar.
2. Gräv ett dike längs hela sträckan, med ett djup på minst 40 centimeter och en bredd motsvarande murens tjocklek. Botten beströr du med stenkross och dräneringsgrus.
3. Murens första lager börjar under marken. För att kallmuren ska förbli stabil krävs att du bygger med lutning inåt från alla håll, vilket åstadkoms med stora stenar underst och mindre stenar ju högre upp du kommer – ett framgångsrecept som inte lär vara obekant för någon som sett minst en säsong av Mästarnas mästare.
4. Placera stenarna så att fickor bildas mellan dem, där stenarna i nästa lager kan vila naturligt.
5. Välj framsidans stenar noga, och tänk estetik! Du kommer att få njuta av dem länge. Inom byggen av traditionella stengärsgårdar är det kutym att helt bortse från jämnheten i murens avigsida, men grannen kanske blir glad om du lägger energi även där.
6. Att plantera växter i muren är både vackert och stabilitetsfrämjande. Detta gör du samtidigt som du bygger.

 

Mer inspiration från oss på bygghemma.se: https://www.bygghemma.se/tradgard-och-utemiljo/sten-grus-och-sand/

Populära produkter under kategorin Marksten

Populära artiklar