Bygga odlingslådor – 6 enkla steg
Ge trädgården ett lyft med rabatter på fyra ben! Här hittar du allt du behöver veta om hur och varför.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Varför bygga odlingslåda?
Först och främst ser det bra ut i trädgården. Du får upphöjda blomfång som både är flyttbara och som kan målas och målas om i passande färger. En annan fördel är att mängden ogräs minimeras. En tredje är att det är rådjurssäkert. Dessutom är bygget en snabb och tillfredsställande uppgift som går på någon timme och ger orimlig utdelning i form av din omgivnings överskattning av din händighet.
Vilket virke ska jag bygga odlingslåda i?
Vanligast är att bygga med impregnerat virke som är NTR-märkt. Det innebär att man följt gällande regler i Sverige vid processen. Detta virke utgör heller ingen dokumenterad hälsorisk. Du kan också använda helt obehandlat virke som du behandlar. Om du inte behandlar det kommer virket efter några år av kontakt med fuktig jord att börja murkna och förlora en hel del av sin lyster. Behandlar själv gör du lämpligtvis med vattenbaserad lasyr, järnvitriol eller tjära.
Läs också: Här är de 10 populäraste utomhusfärgerna
Vilken form ska odlingslådan ha?
Här finns två vägar att gå om man inte vill ge sig in på geometrisk överkurs och därmed chockhöja kraven på snickerkunskaperna: Kvadratiskt eller rektangulärt. Det handlar helt enkelt om längden på långsidans brädor. I exemplet nedan listar vi vad du behöver för en rektangulär odlingslåda med längd/bredd på 40 x 30 centimeter.
Så här bygger du en odlingslåda i 6 enkla steg
1. Börja med kortsidorna: Lägg tre av dina kortsidebrädor kant i kant, placera två ben på var sin sida och skriva ihop. En skruv per bräda räcker. Om du vill att det övre jordlagret ska vara obrutet i hörnen måttar du så att benens övre kant slutar en aning lägre än den översta brädans topp – men se till att du är konsekvent med måtten, annars blir lådan halt!
2. Skruva fast en regel i nederkanten på vardera kortsida.
3. Fäst långsidornas tre brädor i kortsidorna med två skruvar per bräda.
4. Placera bottenplankorna ovanpå kortsidornas reglar. Du behöver inte fästa dem med skruv, de vilar bra ändå.
5. Klipp till fiberduk och fäst i lådans botten för att hålla jorden på plats.
6. Måla lådan i önskvärd färg (vitt är ett stalltips för den som inte vill ta ut svängarna) eller nöj dig med virkets naturliga ådring. Planera och njut, och försitt aldrig ett tillfälle att påpeka att du byggt lådorna själv.
Det här behöver du ha hemma:
Skruvar
Skruvdragare
6 stycken brädor för långsidor (20 x 92 millimeter) med en längd på 40 centimeter.
6 stycken brädor för kortsidor (20 x 92 mm) med en längd på 30 centimeter.
2 brädor för botten, 20 x 92 mm) med en längd på 38 centimeter.
Reglar (45 x 33 mm), 21 cm långa.
Ben (45 x 33 mm), 38 cm långa.
Häftpistol eller nubb och hammare.
Fiberduk.
Se våra skruvdragare och skruvar
Läs också: Bäst i test skruvdragare
Högbädd Vitavia Side 401 Antracit ger möjlighet att utforma otaliga former samtidigt som det består av en stark konstruktion och en elegant lackering.
Odlingslåda Flexigarden Cortenplåt är mycket hållbar och materialet rostar till en vackert gyllenbrun färg som fungerar som ett skyddande lager. Yttermåtten är 80x120 cm vilket är standard för pallkragar.
Läs också: Odla i pallkrage inspiration- 5 varianter av odlingslådor
Läs också: Blomlåda med spaljé - låt växterna frodas i en odlingslåda med spaljé
Läs också: 8 trädgårdsredskap som alla behöver ha hemma