Bygga plank – bygg ett enkelt plank för insynsskydd
Ett plank av enkel konstruktion kan du utan problem bygga själv. Men se till att göra det ordentligt, så att du slipper göra om det om fem år. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Det finns många varianter på plank. Vilken du än väljer är det viktigt att inte göra planket helt tätt, då belastningen blir för hög om det blåser upp till storm. Det är också avgörande att du förankrar planket ordentligt i marken och behandlar träet eller väljer ett trä som tål kontakt med mark, fukt och väta. Ett klassiskt plank görs av ytterpanelbrädor som målas men det går också att använda t.ex. tryckimpregnerade klädselbrädor. Ett snyggt, snabbt och smidigt alternativ är att bygga sektioner med färdiga skärmar eller staketmoduler.
Se våra färdiga vindskydd och skärmar
Bygga plank steg för steg
- - Tumstock
- - Vinkelhake
- - Penna
- - Vattenpass
- - Fogsvans
- - Skruvdragare/skruvmejsel
- - Hammare
- - Skiftnyckel
- - Eventuellt borrmaskin och borr, snabbtvingar och spade
- - Färdiga stolpar eller reglar
- - Tryckimpregnerade klädselbrädor eller ytterpanel som sen målas/behandlas
- - Eventuellt överliggare, stolphatt, träskruv, trådspik, markförankring såsom plintjärn, stolpfundament, slagstolphållare eller stolpsko inkl. bult eller fransk träskruv
- - Eventuellt betong om du ska gjuta, pinnar och snöre till utmätning
Gör så här:
1. Börja med att göra en enkel skiss av planket med alla mått. Grunden i ett klassiskt plank består av rejäla stolpar/reglar som du förankrar i marken och sen skruvar två liggande spikreglar på, som du sen spikar eller skruvar panelen/brädorna på.
2. Spänn ett snöre mellan pinnar som du sticker ner i marken där du har tänkt att planket ska vara. Kontrollera att allt är rakt. Markera var stolparna ska vara (lagom avstånd mellan stolparna är 1,20 till max 1,8 meter).
3. Undersök hur marken är där du har tänkt att ha stolparna. I mark där jorden lätt ”glider” ner i hålet bör du gjuta i en form, antingen i ett rör av papp eller i ett cementrör. Om marken är hård kan det räcka med att förankra med en slagstolphållare eller gräva ned stolpen och blanda jorden med grus för att få bättre fäste. Om stolpen ska grävas ned ska gropen gå till frostfritt djup (ca 90-100 cm). Om det är berg måste du borra hål och sticka ned ett plattjärn att skruva fast stolparna i.
4. När du har bestämt hur planket ska se ut och hur det ska förankras är det dags att beställa/köpa allt material som behövs och de verktyg som du eventuellt saknar.
5. Börja sen med att förankra stolparna i marken. Om du valt plintjärn, stolpfundament, slagstolphållare eller stolpsko fäster du stolpen med bult eller fransk träskruv. Dubbelkolla med vattenpass att stolpen står lodrätt sett från alla vinklar.
6. Skruva fast spikreglar mellan alla stolpar, en upptill och en nedtill (det bör inte vara mer än 120 cm mellan reglarna). För ett ännu snyggare resultat och ett stabilare plank kan du såga ut ett urtag i stolparna som reglerna kan vila i.
7. När stolparna och reglarna är på plats är det dags att spika upp panelen/brädorna. Se till att ha lite luft mellan varje bräda så att luften kan strömma igenom. Om du vill ha ett helt insynsskyddat plank kan du sätta brädor på båda sidor av spikregeln (så att de hamnar omlott) och då ha lite större mellanrum mellan varje bräda.
8. Såga av stolparnas längd om det behövs. Om du inte använder en överliggare kan du såga den översta änden på stolpen snett så att vattnet rinner av eller sätta på en stolphatt för att skydda träet.
9. Om du inte använder tryckimpregnerat trä behöver träet behandlas omgående för att kunna stå emot väder och vind (gäller dock inte alla träsorter).
Läs också: 7 inredningstips som förvandlar altanen till ett extra vardagsrum
Läs också: Bygga pergola – så skapar du en grönskande oas i trädgården
Läs också: Skruvdragare bäst i test