Det ska du tänka på när du byter lås till ytterdörren
Ett dörrlås är inte en enhet utan består av flera olika komponenter som kan bytas oberoende av varandra. Beroende på anledningen till låsbytet, den önskade nyttan och dörrens förutsättningar kan det därför finns olika lösningar att välja på. Tillsammans med ASSA ABLOY Opening Solutions går vi här igenom det viktigaste du behöver veta för att göra rätt val för just dig.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Se samtliga lås och låstillbehör
Läs också: 7 saker du bör ha koll på om du vill skaffa kodlås till ytterdörren
Det kan finnas många olika anledningar till att se över låset till ytterdörren. Här svarar Niklas Ekborg, Business Manager på ASSA ABLOY Opening Solution Sweden på några av de vanligaste frågorna när det kommer till dörrlås.
Hur ska jag tänka för att välja rätt lås till just min ytterdörr?
– Precis som när du köper vilken annan produkt som helst bör du fundera igenom vilken nytta du vill ha av produkten. Är det enbart en viss säkerhetsnivå du är ute efter väljer du ett mekaniskt lås som klarar önskad nivå. Har du andra krav, exempelvis möjlighet att vara mer flexibel, kan det vara klokt att titta på digitala lås. Det finns digitala lås på marknaden som uppfyller samma säkerhetskrav som mekaniska motsvarigheter men där man bland annat kan dela ut personliga koder, tillfälliga koder, öppna på distans eller se status för sitt lås när man inte är hemma. Sen är det såklart viktigt att välja ett lås som passar ens dörr. De flesta dörrar som är byggda efter 1980 har en standard där moderna produkter är rakt utbytbara.
Vilka alternativ har jag om jag köper lås till en befintlig dörr?
– Det beror helt på av vilken anledning du byter. Är det för att du ogillar designen på cylinderringar, handtag eller för att handtagen är utnötta/utslitna räcker det såklart med att bara byta dessa. Vill du byta ett gammalt låshus som kärvar och går trögt byter du det och kan återanvända resten. Låset är inte en enhet utan består av massa olika komponenter som kan bytas och ändras ganska så oberoende av varandra (med vissa undantag så klart).
Vill du däremot investera i ett digitalt lås finns det två varianter: Antingen köper du en ny digital låssats och byter allt, eller så köper du en annan typ av digitalt lås som monteras på insidan av dörren och ersätter vredet. Då styrs vredet av denna digitala låsmotor och du får många av de fördelar ett digitalt lås ger men behåller ändå utsidans utseende och behöver inte byta ut övriga komponenter. Nackdelen med denna lösning är att det inte går att öppna med kod utifrån samt att den inte har lika hög säkerhet (låsklass).
Är det något särskilt att tänka på när jag köper lås till en ny ytterdörr?
– Moderna dörrar kan vara tjocka för att ha plats med bra isolering. Köper du en väldigt tjock dörr kan vissa trycken (handtag) eller tillbehör ha svårt att få plats och krockar med karmen när du öppnar dörren. Så här kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam.
Ingår allt jag behöver om jag väljer en komplett låssats?
– Köper du en komplett låssats ingår i regel allt du behöver för att kunna montera produkten; låshus, en utsidecylinder, en insidecylinder (eller vred) samt två trycken (handtag). Även slutblecket och skruvar för att montera slutbleck brukar ingå.
Även när det gäller digitala lås ingår allt. Det man kan behöva köpa till om man väljer ett digitalt lås är utrustning för att enheten ska bli uppkopplad mot internet, eller kanske extra nyckelbrickor om man är en större familj. Det står vanligtvis tydligt på förpackningen vad som ingår. I regel kan man komma igång bra med det som ingår i förpackningen.
Även när det gäller digitala lås ingår allt du behöver för installationen i köpet.
Kan jag montera låset på egen hand?
– Att montera ett nytt lås i en dörr som är relativt standard klarar de flesta hemmafixare av på någon timme. Men har du en äldre dörr eller en annorlunda dörr kan det absolut finnas fog för att anlita en fackman. Låssmeder har sett det mesta och är väldigt duktiga problemlösare. Tänk på att även relativt moderna dörrar i trä kan slå sig eftersom de utsätts för mycket skiftande klimat. Det kan då bli lite skevt, vilket kan leda till en utmaning i att få in det nya låshuset. Man kan då behöva fila lite med en rasp eller kniv. Ett annat vanligt problem är att kapa av skruvarna. Det följer med skruvar av en längd som passar de flesta dörrar men är dörren inte standardmått får man använda medföljande kapningsbara skruvar. Det krävs ett rejält verktyg för att få av dessa. Så en avbitare modell större är ett verktyg som kan komma väl till pass.
Vad ska jag titta efter om jag vill ha en säker dörr?
– Det lämnar vi till dörrleverantörerna att svara mer detaljerat på. Men en CE-märkning och någon typ av RC-klassning (gärna Klass 3 men Klass 2 kan också vara bra nog) är tecken på att dörrtillverkaren ansträngt sig för att det ska vara svårt att göra inbrott. Detta tyder på en robust konstruktion som ofta innebär hög kvalitet även för andra parametrar som inte direkt rör själva inbrottsskyddet.
I vilka fall gäller hemförsäkringen om det skulle bli inbrott via ytterdörren?
– Grundregeln är egentligen att dörren ska ha varit låst. Alla försäkringsbolag har dock inte samma regler, så dubbelkolla med just ditt försäkringsbolag.
Läs också: Bäst i test ytterdörr
Populära produkter under kategorin Dörrlås & dörrhandtag
Beslagspaket Habo Atlanta Utan Låskista
Sänkt pris!
Elektroniskt Dörrlås Nimly Touch Ultimate Black
Se priset!
Innerdörrhandtag Millers Prytz