Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

4 frågor för dig som ska byta toalettstol

En ny toalettstol kan minska din vattenförbrukning och ger badrummet ett fräschare intryck. Här förklarar vi hur du går tillväga för att byta toalettstol och ger dig en uppfattning om pris samt skillnader mellan olika typer av toalettstolar.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här finns hela vårt utbud med toalettstolar och tillbehör


Gamla toalettstolar förbrukar ofta betydligt mer vatten vid varje spolning än nya. Detta innebär att du kan spara pengar genom att byta till en ny, mer snålspolande modell. En annan anledning till att byta toalettstol kan vara att du vill fräscha upp ditt badrum, eller att din gamla rent av har gått sönder. Oavsett anledning finns det vissa grundläggande aspekter som du måste ta hänsyn till för att bytet ska gå så smidigt som möjligt. Här följer några vanliga frågor och svar för att hjälpa dig som ska byta toalettstol.


Vilken toalettstol ska man välja?

Det finns i huvudsak två olika typer av toalettstolar: golvstående och vägghängda. De golvstående toalettstolarna kan i sin tur delas upp i två kategorier; de med p-lås och de med s-lås. P-lås innebär att toaletten ansluter till avloppet i väggen bakom toalettstolen, något som är vanligt i äldre lägenheter. Toalettstolar med s-lås ansluts vertikalt, under toalettstolen. När du ska köpa en ny toalettstol är det viktigt att du väljer en med samma lås som din befintliga för att på ett smidigt sätt kunna montera den själv.

Här hittar du alla våra toalettstolar med p-lås

Här hittar du alla våra toalettstolar med s-lås


Hur byter man ut en golvstående toalett?

Oavsett om du har en toalett med p-lås eller s-lås ska du alltid börja med att stänga av vattnet och tömma cisternen på vatten. Vissa toalettstolar är fastskruvade i golvet vilket innebär att du måste ta bort skruvarna för att montera bort den. Om toalettstolen endast är fastlimmad med silkon brukar det räcka med att kraftfullt men försiktigt rycka bort toalettstolen utan att skada golvet. Ibland kan du behöva slå försiktigt runt kanten mot golvet med en gummihammare, alternativt skära försiktigt i silikonet med en brytbladskniv, för att lättare få loss toalettstolen. Om din toalett har p-lås är det viktigt att du är mycket försiktig när du drar ut toaletten från avloppet som är anslutet till en fallstam bakom väggen. Detta för att förhindra läckage i murverket på grund av ansamlingar i avloppet. Rengör sedan golvet från limrester och skruva eller limma fast din nya toalettstol, samt anslut den till vatten och avlopp. Om du ska skruva fast toaletten måste du först kontrollera att du inte riskerar skada eventuell golvvärme.

Här hittar du vårt utbud med våtrumssilikon

Här hittar du våra gummiklubbor

Här finns våra brytbladsknivar

Här hittar du alla våra skruvdragare


Hur gör man för att byta en vägghängd toalett?

Om du har en vägghängd toalett idag kan du relativt smidigt byta ut den mot en ny. Men om du dessutom ska byta ut vattencistern inklusive spolknapp innebär detta extra arbete eftersom cisternen i regel är dold bakom en skalvägg. Att byta från en golvstående till en vägghängd toalett är ett mer omfattande projekt som ofta görs i samband med en badrumsrenovering och kräver kompetens från en VVS-installatör.

Här hittar du våra vägghängda toaletter


Kostnad för att byta toalettstol

Det är svårt att säga ett exakt pris för att byta toalettstol eftersom det beror på vilken modell du köper, samt om du kan genomföra installationen själv eller behöver anlita en rörmokare. Vid enkla byten av golvstående toalettstolar som du ansluter på samma sätt som din tidigare toalettstol kan du hålla nere kostnaden till under 2000 kr. En nyinstallation av en enkel vägghängd toalett, som kräver några timmars hjälp från en rörmokare, landar på omkring 5000 kr. Exklusiva toalettstolar kan å andra sidan kosta upp mot 30 000 kr bara i inköpspris.


Läs också: Snålspolande toalett bäst i test

Läs också: Guide: Renovering av badrum steg för steg

 

Populära produkter under kategorin Toalettstol & WC-stol

Populära artiklar