Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Byta värmesystem – för en effektiv och hållbar uppvärmning

Att byta värmesystem kan bli en lönsam investering på sikt, speciellt om du värmer upp huset med direktverkande el idag. Dessutom stiger husets värde i samband med bytet. Här reder vi ut vilken typ av värmepump som lämpar sig bäst för olika behov och förutsättningar.

Av Bygghemma-redaktionen2024-10-23


Här hittar du alla våra produkter inom värme och ventilation


Vilket värmesystem är bäst?

Under vinterhalvåret behövs ett effektivt värmesystem för att hålla nere kostnaderna för uppvärmning och spara energi. Beroende på var i landet du bor och hur pass stora värmebehov du har, skiljer sig svaret på vilket värmesystem som lämpar sig bäst. För hus i de norra delarna av Sverige är bergvärme nästan alltid det bästa alternativet, medan hus i södra Sverige kan klara sig långt med ett luft-/vattenvärmesystem. Dessutom finns frånluftsvärmepumpar som återanvänder värmen som produceras inomhus och fungerar allra bäst i nybyggda välisolerade hus med mindre värmebehov. Alla dessa värmesystem är energieffektiva och värmer upp både luft och vatten genom vattenburna värmerör. Om du har elradiatorer i dagsläget måste du alltså först byta till vattenburna radiatorer för att kunna använda en bergvärmepump, luft/vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump.

Luftvärmepump - ett smart val för dig med elradiatorer

Ett lättare och billigare alternativ för dig som värmer upp huset med direktverkande el och inte vill eller saknar möjlighet att byta ut ditt värmesystem till vattenburna ledningar är att installera en luftvärmepump. Dessa värmer inte upp ditt tappvatten men fungerar utmärkt som komplement till dina elradiatorer. Vid rätt förutsättningar kan en luftvärmepump sänka dina kostnader för uppvärmning med upp till 50 procent. I sommarstugor och fritidshus som mestadels står tomma under vintern, och ofta saknar vattenburen värme, kan det räcka gott med en luftvärmepump.

Här hittar du våra luftvärmepumpar

Läs också: Luftvärmepump test

Läs också: Bygga in luftvärmepump – välj rätt skydd för din luftvärmepump

Vad kostar det att byta till vattenburen värme?

Det är många faktorer som avgör hur mycket det kostar att byta från direktverkande el till vattenburen värme. Om du låter en VVS-installatör göra hela arbetet, från projektering till installation, kan du räkna med ett pris omkring 6000-8000 kr per radiator, inklusive stambyte. Observera att priset varierar beroende på när och hur huset är byggt. I en normalstor villa med 15 radiatorer blir den totala kostnaden då uppskattningsvis någonstans mellan 90 0000 kr och 120 000 kr. Vidare kan du göra ROT-avdrag för alla de utgifter som rör arbetskostnader av installatören.

Hur mycket el kan du spara med ett nytt värmesystem?

Beroende på hur väl anpassat det nya värmesystemet är och hur stora behov av uppvärmning du har, kan minska din årliga elförbrukning för uppvärmning med upp till 80 procent. Bergvärme brukar generera allra störst besparingar, men med en luft/vattenvärmepump i södra Sverige kan du göra i princip lika stora besparingar och till en lägre investeringskostnad. En frånluftsvärmepump i ett modernt hus med mekaniskt ventilationssystem kan sänka dina elkostnader för uppvärmning med upp till ca 65 procent.

Installation av värmepump

När du har dina vattenburna radiatorer på plats kan du installera en egen värmepump som ansluts till värmesystemet. De mest populära alternativen är bergvärme och luft/vattenvärme. Pumparna i sig har ett prisspann på ungefär 50 000 kr till 150 000 kr, beroende på hur hög effekt du behöver, Om du ska installera bergvärme tillkommer större utgifter eftersom du även måste borra en energibrunn. Detta arbete kostar omkring 50 000 kr. Dock är driftkostnaderna för bergvärme mindre vilket gör att du kan spara mer pengar på sikt – speciellt om du bor i norra delarna av Sverige där de låga temperaturerna under vinterhalvåret gör att ett luft/vattenvärmesystem förbrukar mer el.

Här hittar du alla våra bergvärmepumpar

Här hittar du våra luft/vattenvärmepumpar

I moderna välisolerade hus med samlade ventilationskanaler är frånluftsvärmepumpar ett mycket hållbart och miljövänligt alternativ. De återanvänder värmen inomhus och kan både värma upp luften och vattnet i din bostad.

Här hittar du våra frånluftsvärmepumpar


3 tips för en varmare tillvaro

1. Använd en solventilator för att höja inomhustemperaturen och minska luftfuktigheten i din sommarstuga. Och om du har pool kan du värma upp vattnet med hjälp av en solfångare.

Här hittar du vårt utbud med solvärme

2. Med en kamin eller eldstad värmer du inte bara upp huset, utan kan även skapa en oslagbar stämning framför brasan när mörkret tränger sig på.

Här hittar du våra kaminer och eldstäder


3. Installera vattenburen golvvärme till ditt nya värmesystem och slipp frysa om fötterna i vinter.

Här hittar du våra vattenburna golvvärmesystem


Läs också: Välj fönster med lågt U-värde och spara energi

Läs också: Så kan du spara el och sänka dina kostnader

Populära produkter under kategorin Värmepump

Installation med ROT

Installation med ROT

5 995 kr

Leveranstid 2-4 veckor

Nedmontering med ROT

Nedmontering med ROT

1 259 kr

Leveranstid 2-4 veckor

Värmepumpskydd Skotte Garden Plåt

Värmepumpskydd Skotte Garden Plåt

1 490 kr1 821 kr

Spara 18 %

Kampanj

Populära artiklar