Diffusionsspärr mot fukt – då behövs en ångspärr eller ångbroms
Oavsett om du ska bygga nytt, renovera eller tilläggsisolera behöver du ha koll på vad en ångspärr respektive ångbroms är och hur (och när) dessa ska användas. Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-10
Läs också: Isolera vind och tak – skapa mer boendeyta och minska värmeförlusterna
Äldre hus är oftast otäta och dåligt isolerade. Den varma och fuktiga inomhusluften kan då vandra fritt mellan rum, tak, väggar och golv, vilket bidrar till värmeläckage, men värmen hindrar samtidigt den fuktiga luften från att kondenseras och ställa till med fuktproblem i husets konstruktioner. När hus isoleras och tätas kommer värmen att stanna kvar inne i bostadsrummen (vilket också är poängen) men om inte även fukten tas om hand kommer den att ställa till med problem. Därför behöver du komplettera isoleringen med en ångspärr/diffusionsspärr alternativt en ångbroms, beroende på vilken typ av isolering du använder.
Vad är skillnaden på ångspärr och ångbroms?
En ångspärr är helt diffusionstät, dvs. den släpper inte igenom fukt. Vanligtvis består ångspärren av en plastfolie. En ångbroms däremot är inte helt tät utan består av en duk som är diffusionsöppen, dvs. släpper igenom viss fukt. Ångbromsen kan vara av olika material, som till exempel fiberduk, polyeten eller papp.
När ska jag använda en ångspärr respektive ångbroms?
Du ska använda ångspärr om du isolerar med mineralull (stenull eller glasull) då dessa material inte kan ta åt sig och avge fukt, istället bildas kondensvatten som skadar byggnaden. Om du däremot isolerar med material som har bättre förutsättningar att ta hand om fukt, som till exempel träfiber, returpapper eller kutterspån bör du välja en ångbroms som släpper igenom viss fukt.
Hur ska en ångspärr och ångbroms monteras?
Både ångspärr och ångbroms ska monteras på den varma sidan av väggen/taket/golvet. Det kan dock vara klokt att inte sätta ångspärren allra längst in mot rummet då den punkteras varenda gång du sätter upp en tavla eller hylla. Ångspärren/ångbromsen får vara något indragen i isoleringen så länge minst två tredjedelar av isolervärdet är på ångspärrens kalla sida. Det är viktigt att ångspärren är helt tät överallt och att skarvar tejpas med till exempel skarvband skarvtejp.
Se våra ångspärrar/plastfolie här
Här hittar du våra ångbromsar och vindskydd
Fördelar med olika isoleringsmaterial
Det finns flera typer av isoleringsmaterial att välja mellan, var och en med sina fördelar och nackdelar.
Mineralull (glas- eller stenull)
Ett vanligt och kostnadseffektivt material som är brandsäkert och har god isoleringsförmåga. Det är dock inte lika bra på att hantera fukt och kräver därför oftast en ångspärr.
Cellulosabaserad isolering
Detta material, ofta gjort av returpapper, är bättre på att hantera fukt och kan läggas utan luftspalt, vilket ger extra isolering. Det är även ett miljövänligt alternativ, men något dyrare än mineralull. Kompletteras vanligtvis med ångbroms.
Fårull eller andra naturmaterial
Dessa material är hydroskopiska, vilket innebär att de kan absorbera och släppa ifrån sig fukt, vilket minskar risken för fuktskador. De är också miljövänliga, men dyrare än syntetiska alternativ. Kompletteras vanligtvis med ångbroms.
Se våra isoleringsmaterial här
Vikten av god ventilation
Förutom att kontrollera fukten i bostaden med hjälp av ångspärrar och ångbromsar behöver du se till att du har rätt luftfuktighet och god ventilation inomhus, inte minst i fuktiga utrymmen såsom badrum och dusch. Läs gärna våra artiklar nedan om detta!
Läs också: Normal luftfuktighet inomhus – så fixar du rätt luftfuktighet hemma
Läs också: Spaltventil fönster – så enkelt fixar du mer tilluft hemma med fönsterventiler
Läs också: Badrumsfläkt bäst i test
Populära produkter under kategorin Isolering
Maskinhållare Proxxon Ofv
Fibercementskiva/Fasadsskiva Cembrit 8x1192x2500 mm
Se priset!