Dränera hus: 5 tips inför dränering av husgrund
En fungerande dränering är ett måste för att undvika fukt och mögel i källaren. Men vad behövs förutom dräneringsrör? Och vad kan du själv göra för att underlätta arbetet? Här ger vi våra bästa tips till dig som står inför att dränera huset.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Läs också: Dränera gräsmatta – så får du bort vattnet från gräsmattan
Förr i tiden användes inte källaren till särskilt mycket mer än förvaring. Därför har äldre hus ofta en bristfällig dränering, med ökad risk för fuktskador och mögel. Idag väljer allt fler att inreda diverse rum i källaren och på så sätt öka sin boendeyta. Men för att skapa ett trivsamt klimat i källaren måste du först och främst se till att dräneringen fungerar som den ska. Här följer fem viktiga saker att tänka på.
1. Vad kostar dränering? Läs på och jämför
Kostnaden för att dränera huset kan uppskattas cirka till 3000 kr/löpmeter. Då ingår både material och arbetskostnad i priset. Genom att jämföra offerter från olika entreprenörer och samla egen kunskap om hur man går tillväga när man dränerar huset, kan du komma billigare undan. Börja gärna med att själv mäta fuktnivåerna i källaren för att få en aning om vilket skick den befintliga dräneringen har. Läs också på om vilka material som behövs för att få en idé om materialkostnader och vilka alternativ som finns. När du väl kontaktar företagen kan du argumentera för det du vet och föreslå alternativ som eventuellt är enklare och billigare.
2. Har huset redan dränering?
Om det är ett helt nytt hus som saknar dränering måste du kontakta din kommun för att ansluta dig till det kommunala dagvattensystemet. För detta krävs bygglov och du måste även betala en anslutningsavgift. Avgiften varierar från kommun till kommun. Om huset däremot redan är anslutet till dagvattensystemet är det bara tuta och köra med den nya dräneringen.
3. Förberedelser inför dräneringen
En stor del av arbetet handlar om att gräva och forsla undan jord och grus från tomten. För att detta arbete ska genomföras på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt är det viktigt att husgrunden är lättillgänglig. Förbered för grävningen genom att avlägsna eller flytta utbyggnader, altaner, rabatter, buskar och annat som ligger i vägen för arbetet. För själva grävningen rekommenderas en grävmaskin eftersom det är ett oerhört tungt arbete att göra för hand.
4. Vilka produkter behöver jag?
För dränering används perforerade dräneringsrör som samlar upp vattnet. Vidare behövs grovt grus eller makadam, samt fiberduk av geotextil, för att skydda rören från jord och slam i marken. Rören kopplas till en dräneringsbrunn som slutligen leder vattnet till dagvattensystemet. Är du osäker på vilka produkter du behöver? Prata ihop dig med din entreprenör eller kontakta vår Produktrådgivning, så hjälper de dig!
Här hittar du alla våra produkter inom dränering
KÖP HÄR: Dräneringsrör Kaczmarek
KÖP HÄR: Dräneringsbrunn Kaczmarek
KÖP HÄR: Feberduk geotextil – T-Emballage Geo T Bas N1
KÖP HÄR: Makadam Magrab Krossprodukter
5. Övriga åtgärder i samband med dräneringen
När den nya dräneringen är på plats är det läge att fuktsäkra grundmuren. Nuförtiden brukar man klä in grundmuren med en fuktisolerande plastmatta. En del väljer även att måla ett extra lager med kallasfalt, medan andra menar att detta förhindrar invändig fukt att ta sig ut genom muren. Om du har tänkt att kunna bo och vistas i källaren under längre perioder behöver du även isolera källarens golv och väggar. För väggarna används fuktavledande dräneringsskivor som monteras utvändigt mot husgrunden. För markisolering används i regel cellplast.
KÖP HÄR: Pordrän P19 1200 x 750 x 100 mm
Här hittar du vårt utbud av cellplast
Läs också: Solpanel kostnad – pris, installation, avdrag och besparingar
Läs också: Bäst i test arbetskänga