Flaggstång höjd – vanliga frågor och svar
Att kunna hissa flaggan i sin egen trädgård när det vankas födelsedag eller studentfirande sätter guldkant på festligheterna. Men vad är en bra höjd på flaggstången egentligen? Och hur går man tillväga för att mäta den perfekta höjden? I den här artikeln ger vi svar på några vanliga funderingar kring höjd på flaggstänger och passar även på att påminna om vilka regler som gäller.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Genom att ha en egen flaggstång i trädgården kan du vara säker på att du alltid får hissa flaggan vid tillställningar som är viktiga för dig – såsom födelsedagar, studentfirande, nationaldagen… eller varför inte midsommardagen. Men för att det ärofyllda uppdraget ska bli rätt finns det regler som måste följas. Nedan besvarar vi några vanliga frågor när det kommer till höjden på flaggstången och tar tillfället i akt att gå igenom regelverket för flaggning.
Finns det en maxhöjd för flaggstången?
Det finns ingen lag eller formella regler på hur hög en flaggstång får vara, men en generell riktlinje du kan gå efter är att flaggstången ska överstiga husets (eller annan byggnad i anslutning till flaggstången) taknock med cirka en tredjedel/fjärdedel av sin totala höjd. Det är också viktigt att flaggstången, flaggan, vimpeln och huset ska passa ihop storleksmässigt. Helheten ska helt enkelt vara snygg för ögat och se prydlig ut.
Hur gör jag för att beräkna flaggstångshöjd?
För att flaggstången ska ha rätt storlek i proportion till huset måste du först veta hur högt huset är. Höjden som huset har från taknocken (takets högsta punkt) till marken är den höjd som ska överstigas med cirka en tredjedel/fjärdedel av flaggstångens höjd. Det kan låta krångligt att räkna ut rätt proportion, men nedan kan du lätt hitta en passande höjd för flaggstången om du vet hur högt ditt hus är.
HUSETS HÖJD, FLAGGSTÅNGENS HÖJD, FLAGGANS LÄNGD:
4 meter, 6 meter, 1,5 meter
5 meter, 7 meter, -
6 meter, 8 meter, 2 meter
7 meter, 9/10 meter, 2,4 meter
8 meter, 11 meter, -
9 meter, 12 meter, 3 meter
10 meter, 13 meter, -
11 meter, 14/15 meter, 3,5 meter
12 meter, 16 meter, 4 meter
13 meter, 17 meter, -
14 meter, 18 meter, 4,5 meter
Regler för flaggning
De riktlinjer som gäller för flaggans hissning och halning i Sverige är:
Mellan 1 mars - 31 oktober ska flaggan hissas klockan 08:00 och halas ned vid solnedgången, senast klockan 21:00.
Mellan 1 november - 28 februari (29 februari vid skottår) ska flaggan hissas klockan 09:00 och halas ned vid solnedgången, senast klockan 21:00.
Flaggning på halvstång används vid dödsfall och begravning. Vid dödsfall ska flaggan hissas på halvstång den dag då dödsfallet inträffar, eller dagen efter om dödsfallet inträffar sent på dagen. Vid begravning hissas flaggan på halvstång den dag som jordfästningen äger rum. När jordfästningen är avslutad hissas flaggan upp till toppen, antingen för att halas ned direkt eller vid solnedgång, senast klockan 21:00.
När flaggan halas ned och det inte råder privat eller allmän flaggdag kan en vimpel istället hissas upp som flaggstångsdekoration. En vimpel får vara hissad dygnet runt, året om.
Köp flaggstång här
Köp flagga här
Köp vimpel här
Läs också: Köpa flaggstång – 3 tips innan du slår till
Läs också: Så gräsmatta – 9 enkla steg
Populära produkter under kategorin Flaggstång & flagga
Flaggstångskula med Vindflöjel Formenta
Spara 13 %
Kampanj
Markdel 5-12 m
Spara 16 %
Kampanj