Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Flytspackla golv steg för steg – så gör du!

Att flytspackla golv inomhus är en relativt enkel uppgift så länge golvytan är tänkt att vara plan. Här går vi igenom hur du går tillväga, steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2025-01-08


Se alla produkter inom golvspackel och flytspackel

 

Flytspackel är tacksamt när du ska renovera golvet i din bostad. Genom att flytspackla får du en jämn yta som passar perfekt som underlag till olika golvtyper som parkett, linoleum, vinyl och klinker. Det funkar också bra ihop med golvvärme.

De flesta flytspackel går att lägga direkt på betong, gipsskivor, klinker/sten eller trä-/golvspånskivor. Om du har trä eller spånskivor behöver du dock använda armeringsnät för att spacklet inte ska riskera att spricka i framtiden när träet rör på sig.

Det är också vanligt att flytspackla golvet vid badrumsrenovering. Detta är däremot inte lika enkelt då du behöver kunna beräkna och få till korrekt fall i rummet och intill golvbrunnen. Är du det minsta osäker bör du överlämna detta spackeljobb till proffsen. Här nedan går vi igenom hur du flytspacklar ett vanligt golv inomhus och passar på att tipsa om vad du behöver ha hemma!

 

Material och verktyg för att flytspackla golv

Flytspackel plus spackelspade eller rakel

Primer och roller

Fogmassa och fogpistol

Murarhink samt omrörare, slev eller borrmaskin med visp

Nivåmarkörer

Avstängningslist

Vattenpass

Eventuellt armeringsnät om underlaget kräver det plus spikklammer

Andningsskydd, skyddsglasögon och handskar

 

Flytspackla golv steg-för-steg

1. Se till att underlaget är helt rent, torrt och fritt från damm.

2. Reparera eventuella skador; täta kanter och springor med fog för att hålla kvar flytspacklet på avsedd yta.

3. Rolla ytan med en primer för att säkerställa god vidhäftning och minska risken för luftbubblor i spacklet. Låt primern torka enligt tillverkarens anvisningar.

4. Lägg ut eventuellt armeringsnät som du fäster i underlaget med exempelvis spikklammer.

5. Om du vill ha golvvärme så är det dags att lägga ut denna. Elektriskt golvvärme ska läggas av behörig elektriker och vattenburen golvvärme ska provtryckas av en rörmokare. Prata ihop dig med en fackman så att det blir rätt från början.

6. Placera ut nivåmarkörer på hela ytan som hjälp vid justering av flytspacklets tjocklek. Dubbelkolla med ett vattenpass ifall nivåerna är jämna över hela golvet. Följ tillverkarens anvisningar om tjocklek (minsta rekommenderade tjocklek brukar vara 4 millimeter).

7. Stäng igen dörröppningar och eventuella golvbrunnar med avstängningslist.

8. Mät upp vatten och spackel. Följ tillverkarens anvisningar (det är viktigt att inte avvika från rekommenderad mängd vatten eftersom det kan påverka flytspacklets styrka och hållbarhet).

9. Blanda spacklet i en murarhink med en omrörare eller en borrmaskin med visp. Blanda till en jämn och klumpfri massa. Observera att du behöver använda den färdigblandade massan inom den tid som anges av tillverkaren.

10. Nu är det dags att hälla ut spacklet över ytan. Börja i ett av de bortre hörnen av rummet. Häll ut spacklet i en sträng längs med den innersta väggen och fortsätt på samma sätt genom att hälla nästa sträng i den föregående strängen så snabbt du kan. Använd en spackelspade eller rakel för att fördela spacklet jämnt och se till att massan flyter samman till en jämn yta.

11. Kontrollera mot nivåmarkörerna att tjockleken på spackelskiktet följer dina behov och tillverkarens rekommendationer.

12. Låt spacklet torka enligt tillverkarens instruktioner: Torktiden kan variera beroende på produkt, tjocklek och omgivningens temperatur och luftfuktighet. Den totala torktiden beror också på vilket material du ska lägga ovanpå den spacklade ytan.

13. Kontrollera ytan för eventuella ojämnheter eller sprickor. Vid behov kan en lätt slipning eller ytterligare ett tunt lager spackel behövas.

14. Obs! Om du har lagt in golvvärmeslingor är det generella rådet att vänta i 28 dagar innan värmen slås på.

Lycka till!
 


Läs också: Spackla vägg guide – spackla gipsskivor, tapet eller bredspackla

Läs också: Spackla tak – så går du tillväga

Läs också: Måla lister – så målar du golvlister, taklister och dörrfoder

Läs också: Bärande vägg – svar på de vanligaste frågorna

Populära artiklar