Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Från charmigt till lyxigt luftigt

När familjen Lindblom skulle renovera sitt sommarhus var Bygghemma den självklara leverantören. Från byggstart till mål, från golv till tak. Nu har den ”ocharmiga sport­- s­tugan” blivit ett luftigt och fräscht fritidshus som hela ­familjen älskar och där det finns gott om plats för gäster.

Av Alexander Ljung2023-11-30

Solen har den här dagen valt att göra ett av sina få framträdanden den här sommaren och den strålar över byn Gilberga på Rådmansö strax utanför Norrtälje. Familjen Lindbloms nymålade gula trähus ligger inbäddat i lummig grönska och kaffe med hembakad tårta är uppdukat på den nyligen uppförda verandan. Mats och Ulrica Lindblom serverar i skuggan under ett generöst parasoll och berättar om sitt stora renoveringsintresse. De har kommit långt i renoveringen, och visst är målet att få det färdigt någon gång i framtiden, men viktigast är ändå att det är ett projekt de har gemensamt.

 

– Att ett hus aldrig blir helt färdigt är fint, säger Ulrica. En stor del i att vara här på landet är att vi gör saker tillsammans, vi jobbar ihop. Så ett renoveringsprojekt är perfekt på det viset.
Mats nickar, han håller med. Han tycker dessutom att det är ett välkommet avbrott från arbetet som ekonom.
– Jag som jobbar med siffror hela dagarna tycker att det är roligt att göra saker med händerna ibland. Det är en skön kontrast mot jobbet.

Huset hittade de efter att motvilligt ha gett upp drömmen om det perfekta röda torpet.
– Vi tittade på så många hus men insåg ganska snart att det huset kanske enbart fanns i våra drömmar, säger Ulrica och ler. Så vi började leta efter andra slags hus. Och så snubblade vi på det här.
Så istället för ett romantiskt torp med vita knutar blev det ”en ocharmig sportstuga med liggande panel och falskt furugolv”, som Ulrica uttrycker det.
– Vilken kontrast till det vi letade efter och till hur vi har det hemma i stan, konstaterar hon. Drömhuset som vi hade sett oss själva i blev till något som istället var fult och ocharmigt. Men å andra sidan kan vi forma det som vi vill.


Familjen förstod att de hade mycket jobb framför sig för att få det som de ville ha det. De behövde bygga ut och vinter­bona huset. Efter lite googlande hittade man snart Bygghemma, här fanns det mesta de behövde. Mats tar fram telefonen och får snabbt upp 16 följesedlar.

 

”Ett förrådshus till trädgården. Nytt kök. Nya VVS-installationer och vitvaror. Nytt entrétak och ytter­belysning. Nya fönster, innerdörrar, trösklar och ytterdörr. Nytt golv med golvvärme.”


– Oj, vad mycket vi har köpt från Bygg­hemma, säger han och ser lite förvånad ut. Men konstaterar snart:
– Det är egentligen inte så konstigt, de har varit till stor hjälp under hela renoveringen.
Det började med en bra personlig kontakt med en säljare, berättar Mats.
– Vi kan ringa direkt till honom, det är en oerhört stor fördel att man har att göra med samma person hela tiden som vet bakgrunden. Viktor Ohlsson heter han, skriv gärna det!

 

Arkitekt och hantverkare

Vad ska man då börja med i ett stort renoverings- och utbyggnadsprojekt? Mats och Ulrica vet. De råder alla att låta en arkitekt titta på planerna innan man sätter igång.
– Vi hade en bild på hur vi ville bygga ut, berättar Ulrica. Vi ville ha en rak tillbyggnad men arkitekten tyckte vi skulle bygga i vinkel istället. Och att vi skulle bygga dubbelt så stort än vad vi hade tänkt. Det blev klart bättre med facit i hand. En arkitekt vet också hur man ska lösa det praktiska och de pratar samma språk som snickaren. De vet till exempel hur man ska dra vatten och el.
Mats tillägger:
– Viktigt är också att hitta en bra hantverkare som man förstår och är trygg med. Det är ovärderligt när man inte kan vara med på plats och övervaka arbetet.
Nästa råd är att man ska göra en budget och göra den större än vad man tror kommer att behövas.
– Kostnaderna blir alltid högre än vad man räknar på i början. Man kommer på saker under arbetets gång. Vi kom till exempel på att vi ville tilläggsisolera. Under arbetet upptäcker man dessutom ofta oförutsedda fel och brister som måste åtgärdas.
Mats och Ulrica visar runt i huset. Det märks tydligt hur nöjda de är, särskilt med det nya köket och matplatsen. De försäkrar att de utan tvekan skulle göra om renoveringen, även nu när de vet hur mycket jobb det faktiskt är. Utan tvekan, är det självklara svaret från båda.
– Definitivt ja, säger Ulrica. Det är fräscht och luftigt. Det känns superlyxigt att ha plats, nu kan vi ha gäster utan att behöva sitta i knä på varandra.

 

Lindbloms renoveringstips

• Ska du bygga ut, bygg större än vad du tänkt från början.
• Ta hjälp av en arkitekt. En person utifrån ser på huset med fräscha ögon.
• Anlita en hantverkare som du förstår och är trygg med.
• Gör en budget. Ligg inte på marginalen, ha utrymme för oförutsedda utgifter. Det tillkommer alltid saker man inte räknar med.