Friggebod regler – allt du bör veta om du ska köpa friggebod
Mysig gäststuga, redskapsbod, ateljé, bastu… ja, det är bara fantasin som sätter stopp för vad en friggebod kan användas till. Det finns dock vissa regler som måste följas när man ska skaffa en komplementbyggnad. I den här artikeln går vi därför igenom vad som gäller om du vill köpa eller bygga en friggebod i trädgården.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Se hela vårt utbud av hus och fritidshus
Att ha en friggebod på tomten är praktiskt av många skäl. Den kan byggas om till en övernattningsstuga, ett kontor för den som jobbar hemifrån, en bastu eller ett förråd som skyddar cyklar och trädgårdsredskap från att rosta. Eftersom friggeboden är en fristående byggnad krävs det dock att du följer vissa regler när du skaffar en, särskilt om du bor i ett tätbebyggt område. Nedan går vi igenom allt du behöver veta när det kommer till att skaffa en komplementbyggnad och passar även på att tipsa om några friggebodar för olika ändamål.
Vad är det för skillnad på friggebod och attefallshus?
De flesta regler som finns för friggebodar idag gäller även attefallshus, men det finns några viktiga skillnader. Generellt sett räknas både friggebodar och attefallshus som komplement till ett bostadshus, vilket innebär att ett bostadshus redan måste finnas på den tomt där du vill ha en till byggnad. Både friggebodar och attefallshus måste också vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad eller varandra. Den största skillnaden är dock att en friggebod inte får användas som permanentbostad, medan det är tillåtet att ett attefallshus används som året-runt-boende. En annan skillnad är också att en friggebod får vara max 15 kvadratmeter stor, medan ett attefallshus får vara större än så.
Läs också: Bygga attefallshus – råd och populära lösningar
En friggebod som passar utmärkt som gäststuga eller hemmakontor.
KÖP HÄR: Stuga Lara 12,7 kvm från Palmako
Hur många friggebodar får man ha?
Det finns ingen särskild regel om exakt hur många friggebodar du får ha på tomten. Däremot får alla friggebodars sammanlagda byggnadsarea inte överstiga 15 kvadratmeter. Du väljer alltså själv om du vill ha en friggebod på 15 kvadratmeter, eller exempelvis tre friggebodar på 5 kvadratmeter var.
Behöver jag bygglov för friggebod?
Generellt sett behöver du inget bygglov för att köpa eller bygga en friggebod. Rätten att uppföra en friggebod begränsas inte heller av några bestämmelser för detaljplanen – exempelvis får du skaffa en friggebod även på prickmark, som vanligtvis inte får bebyggas. Däremot finns det andra bestämmelser du måste följa:
- Om du skaffar en friggebod nära hav, sjö eller vattendrag måste du oftast ha strandskyddsdispens enligt miljöbalken.
- Om du skaffar en friggebod nära en allmän väg som ligger utanför ett detaljplanelagt område krävs tillstånd från Länsstyrelsen.
- En friggebod måste uppföras minst 4,5 meter från gränsen till grannens tomt. Vill du placera friggeboden närmare än så måste du ha ett medgivande från tomtägaren. Medgivandet ska helst vara skriftligt.
Är du osäker på om du kan eller får uppföra en friggebod på en speciell plats kan du alltid kontakta Byggnadsnämnden i din kommun.
En av våra minsta friggebodar. Passar perfekt för dig som vill ha ett förråd till trädgårdsredskap eller barnens uteleksaker.
KÖP HÄR: Friggebod Erik 4-1 från Trähuset
Finns det en maxhöjd för friggebodar?
Ja, en friggebod får ha en maxhöjd på 3 meter från marknivå till taknock. Är marken ojämn beräknas höjden från markens medelnivå intill där friggeboden ska placeras. Om friggeboden inte har någon taknock (platt- eller pulpettak) ska höjden räknas upp till yttertakets högsta del. I övrigt får friggeboden ha vind, loft, takkupor och takterrass, så länge alla ovanstående regler och krav uppfylls.
Läs också: Friggebod inspiration – 5 moderna friggebodar på 15 kvm
Läs också: 8 snygga friggebodar i funkisstil