Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

När ska man gödsla? 3 vanliga frågor och svar om kogödsel, hönsgödsel och benmjöl

Vill du ge växterna i trädgården lite extra kärlek eller vill du vill maxa skörden i grönsakslandet? Förutom vatten mår många växter bra av ett tillskott av näring då och då. Här guidar vi dig genom gödseldjungeln och ger dig tips på vilken typ av gödsel som passar till olika växter.

Av Bygghemma-redaktionen2024-06-19


Se all växtnäring

Läs också: Varmkompost bäst i test


Varför ska jag gödsla?

Olika växter kräver olika mycket näring för att må bra. Snabbväxande sorter kräver ofta mer näring än växter med långsam tillväxt. Ofta tillsätter vi näring i samband med plantering men den räcker ju inte för alltid. Om du odlar exempelvis grönsaker får du större skörd om du tillför rätt näring. Det finns sällan tillräckligt med näring i jorden och växter i krukor är helt beroende av tillförd näring. Du kan ofta ser på en växt om den lider av näringsbrist. Den växer dåligt och kan få bleka missfärgade blad. Pelargoner brukar få rödaktiga blad. 


Vilket gödsel ska jag använda?

Kogödsel: 
Kogödsel är en traditionell typ av naturgödsel som kan användas till de flesta växter i trädgården. Den passar utmärkt till att ge rotfrukter och bladgrönsaker en extra skjuts. Du kan blanda ner den i jorden som jordförbättring eller lägga den på ytan som en mulch. Den är långtidsverkande och är speciellt rik på kalium. Kogödsel främjar blomning och underlättar växtens rotbildning och fruktbildning. 

KÖP HÄR: Kogödsel Hasselfors Garden


Hönsgödsel:
Hönsgödsel är kväverikt och passar också flertalet växter. Kålväxter, tomat och gurka vill gärna har mycket näring och då passar hönsgödsel bra. Du kan blanda ner den i jorden, lägga den på ytan eller lösa upp den i vatten. Om du lägger den på ytan behöver du vattna efteråt eller passa på innan det ska regna. 

KÖP HÄR: Hönsgödsel Hasselfors Garden


Benmjöl: 
 
Benmjöl är rikt på fosfor som befrämjar blombildning, fruktsättning och rotbildning. Det är också rikt på kväve. Benmjöl är långtidsverkande och passar alla växter men är speciellt värdefullt till fleråriga växter. Du kan med fördel gödsla under bärbuskar, fruktträd, blomsterlök och klematis. 

KÖP HÄR: Benmjöl Nelson Garden


Blodmjöl:
Blodmjöl är mycket kväverikt som i första hand främst används till särskilt kväveslukande växter i köksträdgården (t ex kålsorter, spenat, selleri och purjolök). Det kan även ges till bärbuskar, fruktträd och perenner tidigt på säsongen. Det är mycket snabbverkande och skall tillföras i upprepade mindre doser. 

KÖP HÄR: Blodmjöl Nelson Garden


Flytande näring:  
Flytande näring är smidigt att använda till krukväxter eller när grönsakerna börjar titta upp i köksträdgården. Du blandar näringen i vattnet innan du vattnar. 

KÖP HÄR: Flytande näring


Gödningspinnar: 
Till blommande krukväxter är det smidigt att använda gödningspinnar. Du sticker ner pinnarna i jorden och behöver inte komma ihåg att hälla växtnäring i vattenkannan. 

KÖP HÄR: Gödningspinnar


När ska jag gödsla?

Du ska i regel gödsla på våren, innan du påbörjar din odling eller när du ser att växterna i trädgården börjar bli gröna. Om du gödslar senare under sommaren eller på hösten ska du undvika gödsel med högt kväveinnehåll. Kväve främjar tillväxt och från med augusti behöver växterna istället förbereda sig inför en viloperiod. Gräsmattan kan du gödsla under hela sommaren. Läs noga på hur mycket gödsel du ska använda. Växterna mår inte bra av för mycket gödsel och det är inte heller bra för miljön om du överdoserar. Ofta är det bäst att gödsla lite och ofta.

 

Se all växtnäring

 

Läs också: Gödsla gräsmatta - bästa gräsgödslet för din gräsmatta

Läs också: Plantera lökar – så ger du rabatten en välbehövlig färgklick på våren

Läs också: Bäst i test vattenspridare

Läs också: Odla tomater – 10 enkla steg från sådd till skötsel 

Populär växtnäring

Populära artiklar