Byta och montera bänkskiva eller köksbänk själv steg för steg
Hur lätt är det att byta bänkskivan i köket själv och vad ska du tänka på inför köpet? Här går vi igenom allt du behöver veta om bänkskivor i färdiga längder tillsammans med Malin Hoorn på LG Collection.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Läs också: Bäst i test köksfläkt
Kan jag byta ut bänkskivan själv och vad är viktigast att tänka på?
– Det går jättebra att byta ut bänkskivan själv men känner du dig osäker kan du ta hjälp av en snickare med utsågning samt montering av diskho, blandare och spishäll. Allra viktigast är att måtten blir rätt (mät gärna två gånger) samt att ha lister på alla synliga kanter, så att det blir ett snyggt resultat. Och se till att läsa bruksanvisningen som medföljer de flesta bänkskivor innan du sätter igång!
Vad ska jag tänka på när jag köper den nya bänkskivan?
– Tänk på att mäta ordentligt, så att den nya skivan passar ditt befintliga kök. Glöm inte djupet på skivan. Djupet bestäms av var skåpets framkant hamnar från vägg, i kombination med hur mycket överhäng man vill ha. Antingen kan skivan liva med luckan eller ha ett överhäng på ca 5-10 mm. Vanliga standardmått på bänkskivans djup är 600-610 mm. Tänk också på att dubbelkolla att eventuella kantlister ingår och köpa till ett värme/fuktskydd mot diskmaskin (om du har detta) som monteras på undersidan av bänkskivan.
Vilka verktyg behöver jag ha hemma?
- Handsåg
- Borr
- Maskeringstejp
- Eventuellt cirkelsåg eller sticksåg
- Metallfil
- Vattenpass
- Silikon
- Tvingar
- Måttband
Hur byter jag bänkskivan steg för steg?
FÖRBEREDELSER:
- Montera ned den gamla bänkskivan. Tänk på att koppla ur vatten och avlopp. Skruva loss de vinklar som skivan är fastskruvad med. Var försiktig med köksskåp och sådant som ska behållas.
- Kontrollera med vattenpass att skivans underlag är plant och vågrätt. Kontrollera också eventuella vinklar. Tänk på att väggar sällan är helt raka och att hörn kan vara ur vinkel.
- Täck alltid skivorna med lämpligt skydd före och under monteringen.
MARKERINGAR:
- Rita upp såglinjer med en mjuk blyertspenna på ovansidan om du ska använda handsåg och på undersidan om du ska använda elektrisk såg. Ska du rita på mörkt laminat rekommenderas att sätta maskeringstejp över såglinjen och rita på tejpen.
SÅGA/BORRA:
- Om du använder en fintandad handsåg ska du börja såga från framkanten och hålla sågen nästan lodrätt. Så snart du passerat kanten ska sågvinkeln minskas till 20-30 grader. Du kan också använda elektrisk cirkelsåg eller sticksåg. Såga då med ovansidan nedåt, så att sågtänderna skär i riktning mot ytan som ska vara synlig. Börja såga vid framkanten.
- Ett orent sågsnitt kan jämnas till med en fil, gärna metall-fil.
- Utsågningar för diskho, spishäll m.m. gör du säkrast genom att först tillverka en mall. Märk upp enligt mallen med mjuk blyertspenna. Tänk på att spegelvända mallen om du gör uppmärkningen på baksidan.
- Borra först hål i samtliga hörn med minst 12 mm diameter på borret. Borra alltid från ovansidan av skivan.
- Såga därefter med elektrisk såg eller med fintandad handsåg som beskrivits ovan.
- Försegla alla råa kanter då dessa är mycket känsliga för fukt. Som försegling kan du använda fuktspärr för våtrum eller klarlack. Tänk på att även försegla eventuella hål för kranar eller andra genomföringar.
MONTERA BÄNKSKIVA:
- Kontrollera med vattenpass att underlaget är plant. Lägg skivan på plats för att kontrollera att den passar. Underlaget skall vara stadigt så att skivan inte brister.
- Hörnskarvar 90 grader utförs normal med en Alu PF-profil. Kortsida som ansluter mot diskbänksplåt, eller där det finns risk att kanten utsätts för vatten, ska skyddas med en sidoavslutningslist av aluminium.
- Sidoavslutningslisten monteras med fogtätande lim och skruvas fast. Vi rekommenderar att du använder en likadan sidoavslutningslist för att skydda laminatkantade kortsidor som ansluter mot spis.
- Skivan fästs underifrån med skruv i framkant och bakkant. Skivan får aldrig limmas fast. Borra hål i underlaget på var 60:e cm utmed skivans längd och skruva fast. Även skivans ändar ska fästas.
- Är väggen fuktig efter murning, måste hela skivans bakkant förseglas. För försegling kan du använda fuktspärr.
- Tänk på att köpa ett värme-/fuktskydd mot diskmaskin, t.ex. Alu-tape, som monteras på undersidan av bänkskivan där diskmaskinen ska placeras (information om detta brukar stå i instruktionerna till bänkskivan).
- Under monteringen kan du hålla skivan på plats med tvingar. Kom ihåg att använda skyddande mellanlägg, så att ytan på bänkskivan inte skadas.
TÄTA FOGAR:
- Monterar du kakel eller annat stänkskydd över skivan (vilket vi rekommenderar), lämnar du några millimeters mellanrum mellan bänkskivan och stänkskyddet. Fogen tätas med silikon.
Vilka är de vanligaste misstagen folk gör och hur undviker jag dem?
– Många missar att skydda kanten ovanför diskmaskinen. Detta bör du göra för att en del diskmaskiner släpper ut het ånga mot bänkskivans underkant, vilket bänkskivan ej tål. Speciellt utsatt är övergången mellan framkant och undersida. Där bör skivan få ett extra skydd av tätande lack eller fuktspärr, som Alu-tape. Sätt aluminiumtejpen vid framkanten på undersidan av bänkskivan.
Finns det annat jag bör passa på att byta när jag byter bänkskiva?
– Varför inte passa på att fräscha upp köket med ny diskho och blandare! Ett annat tips är att matcha den nya bänkskivan med en stänkpanel i samma mönster och material, som smidigt limmas upp på väggen.
Läs också: Kakel kök inspiration - 8 favoriter i olika färger och former
Läs också: Köksblandare bäst i test
Populära produkter under kategorin Bänkskiva & köksbänk
Bänkskiva Lundbergs Basic Skiffer
Spara 15 %
Kampanj
Bänkskiva Lundbergs Basic Vit
Spara 15 %
Kampanj
Köksbänkskiva Interbuild Acacia Massivt Trä 2200x635x26 mm Brun
Spara 30 %
Kampanj
Tillfälligt slut
Köksbänkskiva Interbuild Acacia Massivt Trä 2200x635x26 mm Gyllene Teak
Spara 23 %
Kampanj
Tillfälligt slut