Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Guide för bergvärme: kostnad, pris och besparingar

Genom att installera bergvärme kan du sänka din kostnad för uppvärmning. Men hur fungerar bergvärme, vad kostar det att borra bergvärme och vilket pris har en bergvärmepump? Här ger vi svar på de vanligaste frågorna och förklarar vilka fördelar respektive nackdelar bergvärme har.

Av Bygghemma-redaktionen2024-10-18


Här hittar du alla våra bergvärmepumpar


Hur fungerar bergvärme?

Bergvärme fungerar genom att utnyttja jordens naturliga underjordiska temperatur som härstammar från solenergins uppvärmning av grundvattnet. För detta måste en så kallad energibrunn borras i anslutning till din tomt. I brunnen placeras rör med ett köldmedium som värms upp under jorden och cirkulerar vidare till en värmepump ovanför marken. Värmepumpen ökar i sin tur vätskans temperatur till mellan 35 och 70 grader och värmer slutligen upp ditt hus genom ditt vattenburna värmesystem.


Vad kostar det att installera bergvärme inkl. pris för bergvärmepump?

För att kunna värma upp huset med bergvärme måste du ha ett vattenburet värmesystem installerat. Att byta från direktverkande el till vattenburen värme är ett omfattande projekt som kostar ungefär 6 000-8 000 kr per radiator om du anlitar en VVS-installatör. Den totala kostnaden, inklusive borrning och köp av en bergvärmepump, landar uppskattningsvis på ca 300 000 kr. Pris på bergvärmepump kan variera mellan allt från 60 000 kr och upp till 200 000 kr, beroende på hur effektiv värmepump du behöver och hur stora behov av uppvärmning du har. Observera att priserna varierar beroende på hur stort huset är och hur hur stor energiförbrukning du har.

Om du redan har ett vattenburet värmesystem ligger kostnaden för att installera bergvärme vanligtvis någonstans mellan 100 000 och 200 000 kr. Då ingår bergvärmepump, borrning samt installation.


Hur mycket kan man spara med bergvärme eller luft-vatten?

Om du byter från direktverkande el till bergvärme i en normalstor villa kan du sänka din elförbrukning med upp till 80 procent om du installerar en bergvärmepump, eller en luft-vattenvärmepump om du bor i de södra eller mellersta delarna av Sverige. Generellt gäller att ju större huset är, desto större blir besparingarna och desto snabbare återbetalas dina investerade pengar. Om du väljer mellan fjärrvärme eller bergvärme är det sistnämnda nästan alltid lönsamt på sikt, trots att fjärrvärme är en betydligt mindre investering på omkring 40 000 kr i installationskostnad. Driftkostnaderna är normalt ungefär hälften så höga med bergvärme som med fjärrvärme.


Vad har bergvärme för nackdelar och vilka alternativ finns?

Om du bor i en normalstor villa i mellersta eller södra Sverige kan du ofta spara lika mycket pengar i uppvärmning med en luft-vattenvärmepump som med en bergvämepump. I norra Sverige fungerar det dock vanligtvis bättre med bergvärme, eftersom en luft-vattenvärmepump inte fungerar lika effektivt vid låga temperaturer. Som andra alternativ till bergvärme finns även jordvärme och sjövärme. Vid rätt förutsättningar kan båda dessa värmesystem tillgodose tillräckligt med värme till huset. En fördel med dessa system är att du slipper borra hål i marken, vilket sparar dig pengar i installation. Om du har ett modernt välisolerat hus med mekaniskt ventilationssystem kan det räcka med en frånluftsvärmepump, vilket både ger en energieffektiv uppvärmning och effektiv ventilation.


Hur länge håller en bergvärmepump? 

Livslängden för en bergvärmepump brukar ligga på 15-20 år men den kan även hålla betydligt längre. 

 

Här hittar du alla våra värmepumpar

 


Läs också: Byta värmesystem – för en effektiv och hållbar uppvärmning

Läs också: Billigaste uppvärmningen – så väljer du rätt värmepump

 

Populära produkter under kategorin Bergvärmepump

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också