Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Guide: Renovering av badrum steg för steg

Har det gått många år sedan senaste badrumsrenoveringen? Då kan det vara dags att skrida till verket! I den här artikeln får du en komplett guide med viktiga steg i renoveringen, men också information om tidsåtgång, regler och kostnader.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Badrumsrenovering: så håller du nere kostnaderna


Att göra om badrummet

Att göra om badrummet är ett omfattande projekt med många beslut som ska fattas – men när man får se resultatet är det oftast värt allt besvär. Du får inte bara en modern och fräsch toalett som håller många år till, utan faktum är att ett nyrenoverat badrum även höjer värdet på huset om du skulle sälja det inom en nära framtid. Eftersom det är många steg och direktiv att ta hänsyn till vid en badrumsrenovering, har vi nedan satt ihop en guide med allt du behöver veta – oavsett om du vill ge dig på att göra så mycket som möjligt själv eller anlita proffs.


Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

Tidsåtgången för en badrumsrenovering kan skilja sig från fall till fall beroende på hur stort badrummet är, hur mycket som ska bytas ut samt eventuella leveransförseningar. Skulle allting gå som smort och inget oförutsett händer kan man räkna med att planeringsfasen tar upp till 3 månader, medan själva renoveringen förväntas pågå mellan 16 – 25 arbetsdagar.


Steg 1: Planering

Generell tidsåtgång: 1 – 3 månader
Det första (och även det viktigaste) steget vid renovering är allt förarbete med planeringen. Låt den ta sin tid och se till att alla beslut, stora som små, är tagna innan själva arbetet påbörjas. Det är också bra att vänta med att påbörja renoveringen tills all inredning, belysning, kakel och andra tillbehör har levererats till dig – särskilt om du ska anlita hantverkare. Har du tänkt att göra en del eller det mesta av renoveringen själv, och har dessutom ett annat badrum i hemmet att använda under tiden, kan processen få ta lite längre tid, eftersom du då inte störs av leveransförseningar och liknande på samma sätt.

Några saker som är bra att fundera på i planeringsfasen är:

- Ska allting i badrummet köpas in på nytt eller är det något som ska sparas och återanvändas?

- Ska belysningen ändras (till exempel bli dimbar) eller ska elektrisk golvvärme installeras? Då behövs en elektriker.

- Ska badrummets disposition ändras? Det vill säga – ska du exempelvis byta plats på toalettstolen, duschen eller sätta in nya eluttag? I det fallet kommer både el och rör att behöva flyttas av hantverkare. Du kan även behöva ta fram nya ritningar för badrummet.

- När gjordes en omfattande renovering senast? Är det mer än cirka 20 år sedan kan exempelvis rören behöva bytas ut. Är du osäker är det alltid bäst att kontakta en rörmokare som kan hjälpa dig bedöma vad som måste göras.

- Kolla upp leveranstider, särskilt om du ska anlita hantverkare för hela arbetet. Många gånger behöver hantverkarna samarbeta med varandra eller arbeta i en viss ordning för att få till renoveringen. Ska du dessutom ändra i badrummets planlösning / disposition är det extra viktigt att alla delar finns på plats innan arbetet påbörjas, så att hantverkarna kan se exempelvis var elkablar måste dras ut från väggen för att passa den nya inredningen.

- Räkna med att eventuell fukt eller fuktskador kan komma fram när det gamla badrummet rivs upp. I det fallet måste de åtgärdas innan renoveringen kan påbörjas, vilket lägger till några veckor på tidsåtgången.

- Kontakta de hantverkare du kan tänkas behöva (exempelvis rörmokare, snickare, plattsättare och elektriker) redan i början av planeringen. På så sätt slipper du otrevliga överraskningar med fullbokade hantverkare och en ännu längre tidsåtgång än vad du hade räknat med.


Planera praktiska detaljer
Under tiden som renoveringen pågår kommer du inte kunna ha tillgång till badrummet. Ska du bo kvar i bostaden är det viktigt att det finns ett annat badrum du kan använda, med både dusch och toalett. Har du möjlighet att resa bort, åka ut till sommarstugan eller hyra ett tillfälligt boende under renoveringstiden är det att föredra. Det är också bra att veta hur man gör för att stänga av vatten och el till badrummet samt ha tillgång till eventuella nycklar som kan behövas för detta.


Gör en generell (eller detaljerad) budget
Eftersom en badrumsrenovering ofta är ett kostsamt projekt kan det vara bra att ha en uttalad budget. Generellt sett kan man säga att det kostar mellan 100 000 – 200 000 kronor att renovera ett badrum, men det kan såklart bli mer eller mindre beroende på renoveringens omfattning, badrummets storlek och hur mycket du kan göra själv. Det kan också vara smart att ha en krisbuffert för oförutsedda utgifter utanför budgeten – exempelvis om fukt upptäcks eller rör måste bytas.


Ta reda på de regler som gäller
För att vara säker på att renoveringen av badrummet sker på ett korrekt och säkert sätt finns det fastställda branschregler att följa vid konstruktion av våtrum. Är du osäker på vad som gäller kan du ta reda på detta genom att läsa Säker vatteninstallation som ges ut av Säker Vatten AB och Säkra Våtrum som ges ut av GVK (Golvbranschens VåtrumsKontroll).

Läs också: Badrumsinspiration – 7 stiltips för dig som ska renovera badrummet


Steg 2: Rivning av det gamla badrummet

Generell tidsåtgång: 2 – 3 dagar
När planeringen är klar är det dags att börja riva ut det gamla badrummet. Ska du anlita hantverkare för renoveringsprojektet kan du behöva komma överens med dem om vad som ska göras innan de kommer – hos vissa firmor ingår rivning medan andra tar extra betalt för att göra det. I den här fasen kan du alltså spara en hel del pengar genom att göra så mycket som möjligt själv. Innan du sätter igång kan du förbereda närliggande utrymmen i hemmet samt vägen mellan badrum och avfallssamling genom att täcka över golv och eventuella möbler med exempelvis täckfolie. Stäng också av el och vatten till badrummet och plugga igen rören. Är du osäker på något moment är det alltid bäst att kontakta en auktoriserad hantverkare för att få hjälp. Sedan är det bara att köra igång med rivningen! Montera ner all gammal inredning, ta bort kakel, klinker, våtrumsmatta, våtrumstapet… ja, allt. Ta även ner gipsväggar och golvbrunnar. Glöm inte att använda skyddsmask, skyddsglasögon, hörselkåpor och handskar.

 

Renovera badrum steg för steg - Täckfolie

Täckfolie är användbart för att skydda golv och närliggande utrymmen när du renoverar badrummet.

KÖP HÄR: Miljö/Täckfolie Tolago


Köp manuella rivningsverktyg

Köp elektriska rivningsverktyg

Köp skyddsmask

Köp skyddsglasögon

Köp hörselkåpor

Köp skyddshandskar


Steg 3: Nya reglar, rör och golvbrunnar

Generell tidsåtgång: 1 dag
I det här steget är det läge att ha en snickare nära till hands om inte du själv har kunskap och erfarenhet av snickerijobb, då det nämligen är dags att byta ut de gamla reglarna. I samma veva är det också bra att nya avloppsrör och golvbrunnar monteras. Detta är något du kan göra själv, men återigen – är du osäker på något moment är det bäst att ta hjälp av proffsen.

Köp reglar

Köp avloppsrör

Köp golvbrunn


Steg 4: Rör- och eldragning

Generell tidsåtgång: 3 – 4 dagar
Eftersom badrummet nu står öppet ända in i märgen är det ett passande tillfälle för elektriker och rörmokare att gå in och dra el och nya rör. Ska du byta plats på toaletten eller duschen? Eller kanske ha fler eluttag? Då är det nu de förändringarna sker. Det här steget är dock inget du ska ge dig på själv (såvida du inte är auktoriserad elektriker eller rörmokare förstås), utan lämpar sig bäst att lämnas över till hantverkarna.


Steg 5: Väggförstärkning, golv och golvvärme

Generell tidsåtgång: 3 – 4 dagar
I det här steget börjar du med att sätta fast spånskivor (helst av kvalitet V313) i golvreglarna och såga hål i dessa för golvbrunn och avlopp. Ska du ha golvvärme ska den installeras nu samt avjämningsmassa eller våtrumsskiva läggas om golvet senare ska ha klinker. Förstärk också väggarna där det senare ska monteras tunga komponenter såsom handfat och duschblandare med skivor av konstruktionsplywood.Det är också i detta steg som golvet ska flytspacklas, när allt annat är klart. Eftersom golvets korrekta fall mot golvbrunnarna säkerställs under flytspacklingen är det ett väldigt viktigt moment.

Köp spånskiva V313 (mått:22x620x1820 mm) 

Köp spånskiva V313 (mått: 22x620x2420 mm)

Se allt inom golvvärme

Köp avjämningsmassa

Köp våtrumsskivor

Köp konstruktionsplywood

Köp flytspackel


Steg 6: Nya väggar på plats och tätskikt på väggarna

Generell tidsåtgång: 2 – 4 dagar
När allt bakom kulisserna är klart är det återigen dags för snickaren (eller dina snickarkunskaper) att träda fram. Det som behövs göras är att montera nya gipsskivor och spackla dessa både på väggar och tak. Glöm inte att borra ur hål för eldosor! Nästa moment är att montera tätskiktsfolie på väggarna. Även här är det viktigt att allting blir rätt, så att badrummet blir fukt- och vattensäkert. Det allra bästa är att ta hjälp av en hantverkare som har koll på de aktuella bransch- och försäkringsregler som finns samt de godkända tätskiktssystemen på marknaden idag.

Köp tätskikt

Läs också: Innertak badrum – det behöver du veta om material och fuktspärr


Steg 7: Slutför rör-, tak- och golvarbete

Generell tidsåtgång: 2 – 3 dagar
Då det mesta är på plats på väggar och golv är det dags för rörmokaren att montera fördelare till rören och eventuellt installera en pump till golvvärmen om du valt att ha det. Det är också hög tid att färdigställa taket, som ska slipas och målas med våtrumsfärg. Samtidigt ska även tätskiktsfolie läggas på golvet, iallafall om du senare vill ha klinker. Ska du däremot montera våtrumsmatta behövs inte något tätskikt under, eftersom mattan är helt vattentät.

Köp våtrumsfärg

Köp målartillbehör


Steg 8: Kakel och klinker eller våtrumstapet och våtrumsmatta

Generell tidsåtgång: 2 – 3 dagar
Nu är allt grundläggande arbete färdigt, vilket innebär att det är dags för ytskiktet att ta form. Oavsett om du väljer att sätta kakel och klinker, våtrumstapet och våtrumsmatta eller en blandning av dessa är det allra bäst att låta en erfaren plattsättare/golvläggare göra jobbet. Det blir inte bara bra gjort och skarvas rätt, utan eventuella skador täcks också av försäkringen om en olycka skulle vara framme.

Köp kakel

Köp klinker

Köp våtrumsmatta

Köp våtrumstapet

Läs också: Så väljer du snyggt kakel till badrum och kök – 10 tips

Läs också: Guide för dig som vill byta kakel i ditt badrum

Läs också: 5 snygga våtrumsmattor i orientalisk stil


Steg 9: Inredning

Generell tidsåtgång: 1 – 2 dagar
De grundläggande delarna av badrummet är nu färdiga och det är dags för rörmokaren att montera dusch, handfat och toalettstol samt för elektrikern att koppla in belysning och eluttag. Likaså ska kommod och duschväggar/badkar monteras och den sista fogningen samt en ny tröskel till dörren sättas på plats. När alla detaljer är klara är även badrummet färdigt. Du kan nu börja använda ditt nyrenoverade badrum!

Köp duscharmatur

Köp handfat

Köp blandare och kran

Köp toalettstol

Köp badkar

Köp handdukstork

Köp badrumsbelysning

Köp badrumsinredning

Köp badrumstillbehör

Läs också: Bäst i test badkar

Läs också: 8 wc-stolar som sänker din renoveringskostnad


Badrumsbesiktning

En vattendelare när det kommer till badrumsrenoveringar är huruvida det är värt att investera i en badrumsbesiktning. Detta är något som utförs av en oberoende firma och innefattar oftast besiktning både före, under och efter renoveringen. Är du osäker på dina kunskaper om badrum eller inte riktigt har hittat hantverkare som känns toppen kan det vara en bra idé att besikta ditt badrum, men det finns alltså inget krav på det för att få påbörja eller avsluta en renovering.

Se allt inom badrum

 

Populära produkter under kategorin Badrum