Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Guide för dig som är sugen på en vedeldad bastu

Ett klassiskt bastuaggregat för ved kallas för bastuugn och gör sig bäst i ett fristående bastuhus på tomten. Här ger vi värdefulla tips på hur du kan bygga en vedeldad bastu själv och vad du behöver tänka på för att lyckas med projektet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: 5 värdefulla tips när du ska välja bastuaggregat


För dig som vill ha en äkta bastu i anslutning till huset är en vedeldad bastu ett självklart val. Många bastuälskare hävdar att känslan du får med en vedeldad bastuugn inte går att ersätta med elektriska motsvarigheter och att det ger en oslagbar upplevelse. Detta beror inte minst på mjuka och sköna värmen, det sprakande ljudet och den fantastiska doften från den eldade veden. Men att bygga vedeldad bastu kräver också en del extra planering. Du måste dels få godkännande från lokala myndigheter, montera en skorsten och bestämma dig för var du ska placera ditt bastuhus på tomten. När allt är på plats är det enda du behöver tillgång på ved för att kunna värma upp stenarna i aggregatet. Sedan är det bara att tända brasan och njuta av din nya vedeldade bastu, kanske i samband med uppfriskande dopp i sjön.


Vedeldad bastu – färdigmonterad eller lösvirke?

Eftersom bastuhus är mindre än den den maximala tillåtna ytan för att få montera på tomten utan bygglov finns inga sådana hinder för att du ska få sätta din bastu på tomten. Däremot ska du alltid göra en anmälan till byggnadsnämnden eftersom bygget innefattar en eldstad och skorsten, Du kan välja att beställa hem ett i princip färdigmonterat bastuhus där du endast behöver montera dit taket. Detta gäller de allra minsta bastuhusen som är enkla att leverera som en enhet. Desto vanligare är det att du får hem bastun i form av en byggsats som du själv sätter ihop. Även om du kan behöva vara någorlunda händig för att få ihop det på rätt sätt brukar det gå alldeles utmärkt att göra det på egen hand. Observera att de flesta bastuhus levereras obehandlade och att du behöver lägga lite tid på att måla.

Här hittar du alla våra bastuhus

Du kan även välja att bygga din bastu från grunden med lösvirke. Detta innebär naturligtvis mer arbete, men ger dig även större frihet i exakt hur du vill utforma ditt bastuhus. Vanliga träslag för väggar och tak är gran, al och furu. När du bygger din bastu själv måste du vara extra noggrann med vilket material du använder för sittytorna som kallas för lav. Asp är till exempel ett populärt träslag med egenskaper som gör att det inte hettas upp i lika hög grad som andra träslag. Här är det även viktigt att sätta brädorna med minst 15 millimeter mellanrum för att skapa luftcirkulation. Detsamma gäller dörren som riskerar att fastna om du monterar den för tätt intill väggen, eftersom den expanderar på grund av fukt och värme. När det gäller ventilationen är det viktigt att ventilen för att släppa in luft sitter under bastuaggregatet medan ventilen som släpper ut luft sitter i taket, för att anpassa ventilationen efter luftflödet.

Material till bastu och inredning

Här hittar du våra skorstenar och rökrör


Vilken bastuugn ska man välja?

Det enkla svaret är att du ska välja ett bastuaggregat för ved som passar ditt bastuhus, både i storlek, form och kapacitet. Med denna utgångspunkt kan du kika lite extra på hur stort aggregatet är samt hur stor mängd stenar som får plats. Elden från veden värmer upp stenarna som i sin tur fördelar ut värmen i din bastu. Ju mer sten du får plats med desto större förmåga har aggregatet att binda värmen under en längre tid. På produktsidan finns även angivet hur stor volym i bastuhuset som aggregatet lämpar sig för.

Här hittar du alla våra vedeldade bastuaggregat


Läs också: Bästa vedeldade bastuaggregatet

Läs också: 5 tillbehör till bastun du inte kan vara utan

Populära produkter under kategorin Vedeldat bastuaggregat

Populära artiklar