Höststäda – så städar du din trädgård på hösten
Den underbara sommaren är över för den här gången och det är dags att förbereda både dig och din trädgård inför vintern. Det finns en hel del du kan göra nu innan snön faller för att din gård ska vakna upp i vår och må prima.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Se alla produkter inom trädgårdsredskap
Läs också: 6 enkla steg för vinterförvaring av robotgräsklippare
Läs också: Bäst i test snöslunga
Löven och gräset – låt lite ligga kvar
Löven som faller kan både vara av godo och av ondo, beroende på hur de mår och var de ligger. Är löven sjuka ska du naturligtvis rensa bort dessa tillsammans med angripna eller sjuka grenar och kvistar och köra till tippen med dem. Resten av löven krattar du ihop och lägger i rabatterna på känsliga växter som vinterskydd eller slänger i komposten. Ligger det kvar lite löv på gräsmattan då du klipper den för sista gången inför vintern kan du bara köra över dem också. Lövhacket fungerar som bra gödsel tillsammans med gräset. Då du klipper sista gången ska du göra det lite längre än vanligt för att undvika att rötterna tar skada under vintern. En bra måttstock på när du ska göra det är då medeltemperaturen sjunkit under fem grader i en vecka i sträck.
Handla redskapen du behöver till ditt trädgårdsstäd
Träd och buskar – vänta på minusgraderna
Om du har fruktträd i din trädgård vill du så klart ta hand om frukten då den är som finast. Plocka träd och buskar innan frosten kommer och förvara frukterna svalt och torrt så håller de längst. Vill du beskära äppelträden kan du göra det så tidigt som i augusti eller september. Det ger dig en mindre kraftig skottillväxt än om du gör det på våren. I övrigt kan du i allmänhet vänta med att klippa träd och buskar tills det varit minusgrader en vecka så att klorofyllet gått ner i rötterna.
Läs också: Så beskär du dina träd i trädgården
Hösten passar bra för plantering
Många kanske inte tänker på att hösten är en riktigt bra tid att plantera på. Alla växter och träd som inte är vintergröna, så som vinbärsbuskar, pioner och fruktträd, mår bra av att komma i jord efter det att plantorna börjat tappa löv. Då har växten fullt fokus på att utveckla rotsystemet, vilket är precis vad du vill att den ska göra då den är nyplanterad. Du kan också flytta om dessa växter sent på säsongen om du vill designa om din trädgård. Tulpanlökar och påskliljor kan också planteras nu, men du kan täcka över dem med exempelvis granris som skydd.
Minska halkrisken
För att vintern och våren ska bli lättare bör du också blåsa, eller sopa, bort smuts, skräp och löv från stenlagda gångar, uteplatser och trädäck. Löven blir hala under vintern och utgör en onödig olycksrisk. Du vill ju kunna vara ute i din trädgård även under det kalla halvåret. Rensa också stuprännorna så att de är fria från löv då höstregnen kommer. Röj sedan ordning i trädgården genom att plocka bort brädhögar, gamla krukor, rishögar och annat bråte. Det är fina övervintringsplatser för sniglar, något du inte vill ha i din trädgård. Lövhögar likaså.
Läs också: Lövblås bäst i test
Läs också: Trädgårdstraktor bäst i test
Gör dig själv en tjänst
När växterna i trädgården är omhändertagna inför vintern är det dags att städa. Du vill ju inte inleda våren med att köpa nya redskap som förstörts under snön eller röja bråte. Våren blir så mycket roligare om: slangen är rensad, krukorna är i ordning i förrådet och alla redskap är rena och fina efter vintern. Tvätta dem med såpa och vatten och olja in verktygen så att de skyddas. Behöver du slipa skärbladen så är det bra att göra redan nu på hösten. På våren vill du inte börja med allt detta då det kliar i de gröna fingrarna. Med den lilla insatsen på hösten redskapen får en längre livslängd.
Smörjmedel
- För att skydda dina verktyg mot rost och nötning är detta långtidsverkande smörjmedel är ett bra val. Detta fungerar utmärkt för bland annat gångjärn, handverktyg och elverktyg.
Slipmaterial
- Vill du polera upp och skydda dina träytor eller metalldelar är det ett klokt val att slipa dem. Kolla in våra slipmaterial för att hitta det som passar just det du ska slipa.
Såpa
- För att rengöra dina trädgårdsverktyg är linoljesåpa ett utmärkt val. Linoljesåpa fungerar att använda på de allra flesta typer av ytor.
- För att rengöra träytor utomhus på ett skonsamt sätt kan du använda dig av trallsåpa.
- Om du vill få bort exempelvis alger eller kalkstensflis från dina stenplattor är stensåpa ett bra val.
Ryck aldrig upp perennerna
När det gäller perenna blommor så vänta med att klippa dem tills de är helt vissna. Du ska aldrig rycka upp dem, då de nya bladknopparna kan skadas eller följa med. De sitter ofta vid basen där de vissna bladen fäster. Skär istället ner de helt vissna perennerna till cirka en decimeter ovan marken så kommer de upp starkt igen nästa sommar.
Läs också: Så ska du stänga din pool inför vintern
Populära produkter under kategorin Trädgårdsredskap
Gödningsspridare HECHT 29 L
Spara 42 %
Kampanj
Skrinda Green It Vikbar
Spara 26 %
Kampanj