Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Odla hydroponiskt - 5 vanliga frågor om hydroponisk odling

Oavsett om du har gröna fingrar eller helst håller dig borta från trädgårdslandet är hydroponisk odling ett lätt sätt att komma igång med köksträdgården. Metoden fungerar bra för att odla i både stor och liten skala och passar därför även dig som har begränsad yta.

Av Bygghemma-redaktionen2024-12-12


Läs också: Så blir du av med ohyra på växter utomhus 


Att odla hydroponiskt betyder att du odlar i vatten, med hjälp av odlingspluggar och näringsämnen – samt ljus och syre förstås. Tillvägagångssättet har funnits i många år, men blivit populär på senare tid. Eftersom du inte behöver några förkunskaper är det lätt att lyckas odla örter, kryddor och blommor i önskad mängd, även om du tidigare misslyckats med traditionell fröodling. Du kan också använda dig av hydroponisk odling som ett komplement till odling i jord, speciellt om du vill förlänga odlingssäsongen.


Vilka är fördelarna med hydroponisk odling?

- Eftersom du odlar inomhus kan du göra det året runt och utan att behöva tänka på varken väderomslag eller skadedjur. Vill du odla under vintermånaderna kan det vara en bra idé att köpa hängande växtbelysning, som tillför extra värme och ljus till dina plantor.

- Du slipper all städning och oreda som blir till i samband med plantering i jord eller byte av jord. Samtidigt undviker du jordburna växtsjukdomar och skadedjur.

- En hydroponisk odling tar upp så mycket plats du själv vill, därför är det en perfekt odlingsform för dig som saknar trädgård eller bor trångt.


Vilka växter kan jag odla hydroponiskt?

I grund och botten är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan odla, men eftersom hydroponiska odlingar växer i snabb takt passar det särskilt bra att plantera sallad, kryddor och blommor som kräver sporadisk skörd. Några exempel på vad du kan odla är:

Sallat
Tomat
Persilja
Koriander
Basilika


Vad behöver jag till hydroponisk odling?

Det enklaste sättet för att börja med din odling från noll är att skaffa ett startkit med odlingsplatser, försådda odlingspluggar, pluggkorgar och specialnäring. Har du fröer hemma du vill odla kan du köpa till odlingspluggar utan frön. Vill du odla på vintern kan det vara bra att investera i växtbelysning. I övrigt behövs inget mer, eftersom du bara behöver fylla på vatten och näringslösning för att sköta om din odling.

Köp startkit för hydroponisk odling här
Köp växtbelysning
Köp odlingspluggar med eller utan frön och andra tillbehör
Hydroponisk näring

 

 

Startpaket Nelson Garden Hydroponisk Odling Harvy 3

Odlingslådan Harvy är ett bra startkit för dig som börjar från noll.

KÖP HÄR: Startpaket Nelson Garden Hydroponisk Odling Harvy 3


Läs också: Bäst i test växtbelysning


Hur ofta ska jag fylla på med vatten och näring i min hydroponiska odling?

En hydroponisk odling klarar sig vanligtvis i ca 14 dagar utan underhåll, men du märker själv när det är dags att fylla på vatten – det viktigaste är att rötterna når ner till vattnet. Rötterna behöver olika mängd näring beroende på vilken tillväxtfas plantan befinner sig i, men en bra tumregel är att fylla på med näring varje gång du fyller på vattnet. Använd alltid en näring som är speciellt anpassad för hydroponisk odling och följ instruktionerna – då kan du vara säker på att plantorna får rätt mängd. Det kan också vara bra att byta vattnet i odlingen helt och hållet samt diska odlingslådan med ljummet vatten (enbart!) med jämna mellanrum. Detta görs för att undvika algbildning i lådan.


Kan jag ha flera olika sorters plantor i samma system i en hydroponisk odling?

Det går alldeles utmärkt att odla flera olika sorters växter i en och samma odlingslåda. Det du bör tänka på då är att plantera ihop växter som har ungefär samma näringsbehov och tillväxttakt. På det sättet slipper du ge för mycket näring till en planta och för lite till den andra, samtidigt som du skördar lika stora mängder av alla grödor regelbundet.

Se allt inom planteringskärl och krukor


Läs också: Odla tomater från frö – 10 enkla steg från sådd till skötsel

 

Populära artiklar