Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00
Mina SidorKundservice

Installera solceller – anlita elektriker eller göra det själv?

För att installera paneler på din villa och koppla dem till ditt befintliga elnät krävs en certifierad elektriker. Men för mindre installationer av solpaneler som kopplas till ett bodelsbatteri kan du göra det på egen hand. Vi förklarar hur du ska gå tillväga och vad du måste tänka på för att lyckas med installationen – oavsett om den utförs av en elektriker eller om du installerar själv.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Därför bör du installera solceller i sommarstugan


Installera solceller på tak

Många husägare väljer att investera i en solcellsanläggning för att bli självförsörjande med grön el. En sådan omfattande installation kopplas till ditt befintliga elnät och måste utföras av registrerade elinstallationsföretag. På sikt är det ofta mer lönsamt att installera en så stor solcellsanläggning som möjligt. Detta beror på de fasta kostnaderna för installationen är de samma oavsett storlek på anläggning. Dessutom innebär en stor solcellsanläggning en större elproduktion, vilket ytterligare ökar besparingarna.

Här följer fyra värdefulla tips för dig som planerar installera solceller på taket:

1. Planera. Innan du bestämmer dig för vilken typ av solcellsanläggning du ska ha bör du be om en noggrann besiktning. Vilken som lämpar sig bäst i just ditt fall beror på flera olika faktorer.

2. Jämför olika företag. Ta in flera offerter för att jämföra erbjudanden. Tänk på att inte stirra dig blind på priset, utan även den effekt som du kan utvinna.

3. Underrätta ditt elbolag, försäkringsbolag samt din kommun. I enstaka fall kan det nämligen krävas vissa utredningar liksom ansökan om bygglov. På så sätt säkerställer du att allting går rätt till och att försäkringen gäller.

4. Ansök om det ”gröna avdraget” hos Skatteverket. Detta sänker kostnaderna för material samt installation med 14,55 procent.


Installera solceller till husbilen, båten eller fritidshuset

För dig som har en husbil, båt eller fritidshus och önskar installera solpaneler för att bli självförsörjande med el finns flera olika alternativ. Det första du måste ta reda på är hur stora behov du har. Om det till exempel endast gäller belysningen till ett litet gästhus kan det räcka med en solpanel på 20 W. Men om du vill kunna ladda datorn, telefonen samt driva ett litet kylskåp behöver du en solpanel på ca 200 W. Vidare kan du investera i ett solcellspaket som har tillräcklig kapacitet för att driva all nödvändig hemelektronik, inklusive tvätt- och diskmaskin. För detta behövs upp mot 3000 W.

För att montera och installera solpanelen behöver du förutom själva panelen även kablar, solcellsregulator, inverter (växelriktare) samt ett batteri. Det är viktigt att de olika komponenterna i anläggningen är rätt anpassade till varandra.Om du inte har tidigare erfarenhet från att koppla elektronik bör du anlita en elektriker, alternativt be en kunnig person som du känner om hjälp.

Här följer tre grundläggande punkter för att du ska lyckas med installationen:

1. Montera solpanelen på ett bra ställe, gärna i sydlig riktning och med så rät vinkel mot solen som möjligt.

2. Solpanelen kopplas till solcellsregulatorn som i sin tur reglerar spänningen till batteriet för en effektiv och säker uppladdning.

3. Från batteriet går kablarna till en så kallad inverter, eller växelriktare, som omvandlar spänningen på 12 V till 230 V för att du ska kunna använda vägguttagen.

Ytterligare tillbehör som kan vara till användning är en kopplingsbox till solcellsregulatorn samt en väggkonsol (display). Dessa följer med i de större solcellspaketen.

Här hittar du vårt utbud med solpaneler

Se våra solpanelspaket där alla nödvändiga tillbehör ingår

Klicka här för att se våra solcellsbatterier

Här hittar du alla nödvändiga tillbehör till din solpanel


Läs också: Solpanel husbil – få tillgång till ström vart du än befinner dig

 

Populära artiklar