Isolera golv – för högre komfort och lägre energiförbrukning
Genom att isolera dina golvbjälklag kan du glädjas åt varma sköna golv och ett behagligare inomhusklimat. Dessutom minskar värmeförlusterna och du sparar energi. Här förklarar vi några grundläggande principer för att hjälpa dig att lyckas med golvisoleringen.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-17
Här hittar du olika typer av isolering
Isolera golv i hus, friggebod eller uterum
Vill du kunna använda din friggebod eller uterum även under de kallare månaderna? I sådana fall är en golvisolering en ypperlig lösning för att skapa ett varmare och behagligare inomhusklimat. Och förutom varmare fötter kan du glädjas åt ett mer energieffektivt hus och därmed lägre kostnader för uppvärmning.
Vattenburen golvvärme för ökad komfort
I samband med en golvisolering väljer många att installera golvvärme för ytterligare värme och komfort. Detta är förvisso inte en direkt energibesparande lösning, men om du redan har ett effektivt vattenburet värmesystem kan du ansluta vattenburen golvvärme, utan att dina energikostnader behöver öka nämnvärt.
Här hittar du vårt utbud med vattenburen golvvärme
Hur isolerar man golv?
Exakt hur du går tillväga för att isolera golvbjälklaget skiljer sig från fall till fall och beror framförallt på om du ska bygga nytt eller fylla på med isolering i dina befintliga golv. Om du ska bygga nytt isolerar du i regel uppifrån, medan du i de flesta fall måste isolera underifrån om du ska behålla dina befintliga golv och undergolv. Du behöver även montera en ångspärr eller ångbroms för att förhindra fuktskador. Vilket av dessa alternativ som passar bäst för dig beror främst på vilket isoleringsmaterial du använder.
Läs också: Diffusionsspärr mot fukt – då behövs en ångspärr eller ångbroms
Att isolera golv uppifrån
Om du ska bygga och isolera ett helt nytt golv gör du detta enklast ovanifrån. Innan du skrider till verket bör du kontrollera ventilationen och se över luftfuktighet och dränering i husgrunden. För detta kan du använda en fuktmätare. När eventuella fukt- eller ventilationsproblem är åtgärdade kan du montera undersidan av trossbotten (utrymmet mellan golvbjälkarna) med trossbottenskivor. Skivorna måste vara fukttåliga och används framförallt för att skydda isoleringen från vind och eventuella skadedjur som försöker ta sig in från krypgrunden. Vidare fyller du trossbotten med isolering innan du avslutningsvis lägger ett undergolv.
Att isolera golv underifrån – från krypgrund eller mellan våningsplan
Vid isolering av dina befintliga golv utför du arbetet underifrån. Om det gäller golvet på nedre plan måste du säkerställa att varken golvbjälklaget eller krypgrunden har angripits av fukt innan du fyller på med isolering. Om så är fallet måste du först se till att byta ut det fuktskadade materialet och eventuellt utföra ett dräneringsarbete av husgrunden för att undvika framtida problem med fuktangrepp. När du är klar med alla förberedelser kan du börja tilläggsisolera golven underifrån, mellan våningsplan eller från krypgrunden.
Kan man isolera själv?
För dig som är van hemmafixare och har tidigare erfarenhet från att arbeta med isolering finns inga hinder för att genomföra arbetet på egen hand. Du måste vara noggrann med att se till att ventilationen fungerar som den ska och att all fukt avlägsnas från området som ska isoleras. Detta för att undvika senare problem med fuktskador och mögelangrepp till följd av isoleringen. Konsultera gärna en fackman om du är osäker.
Se alla våra golvspånskivor här
Här hittar du olika typer av isolering
Läs också: Isolera väggar – här är de mest grundläggande principerna
Läs också: Dränera källare – därför behövs det och så går det till