Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Isolera väggar – här är de mest grundläggande principerna

När du ska isolera eller tilläggsisolera en yttervägg måste du vara noggrann i varje moment. Med en luftspalt bakom fasaden och en ångbroms på insidan skapar du goda förutsättningar för minimala värmeförluster och ett varmt och skönt inomhusklimat året runt. Här förklarar vi de mest grundläggande principerna.

Av Bygghemma-redaktionen2024-09-18


Att isolera eller tilläggsisolera ytterväggarna i huset är ett arbete som kräver tålamod och noggrannhet. Detta eftersom ett slarvigt utfört arbete inte bara leder till värme- och energiförluster, utan även ökar risken för fuktskador. Genom att välja rätt material och ta en sak i taget kan du glädjas åt ett varmt och komfortabelt inomhusklimat. Dessutom behöver du inte oroa dig för att fukt ansamlas och skadar väggarnas konstruktion. Vi ger dig svaren på de viktigaste frågorna inför isoleringen av dina väggar.

Se hela vårt sortiment av isolering


Ska jag isolera ytterväggen utifrån eller inifrån?

I de allra flesta fall är det en fördel att isolera ytterväggarna. Här kan du välja att lägga både ett och två lager isolering utan att inkräkta på boendeytan inomhus. Att riva din befintliga fasad är förvisso ett relativt omfattande arbete. Men om din fasad redan är sliten och ändå behöver göras i ordning är det ett ypperligt tillfälle att isolera om eller tilläggsisolera väggarna.

En fördel med att isolera väggen inifrån är att arbetet blir en aning enklare. Dessutom påverkas du inte i samma grad av väder och vind då du kan genomföra arbetet inomhus. Den största nackdelen med att isolera inifrån är att risken för fuktskador då den befintliga väggen utsätts för kallare luft. Om fasaden består av puts eller tegel måste du vara särskilt försiktig då dessa material är mer benägna att släppa igenom vatten. Laga därför alla eventuella sprickor eller skador på fasaden innan du börjar.


Vilket material ska jag använda?

Det vanligaste är att isolera med isolerskivor eller rullar av mineralull, det vill säga glasull eller stenull. Förutom att materialet har goda isoleregenskaper är det även relativt brandsäkert och miljövänligt.

Ett alternativ till mineralull är cellplast, mer känd som frigolit, som även det har god isoleringsförmåga. En annan fördel är att det är fuktbeständigt och det är framförallt i väggar som är beklädda med en putsfasad som cellplast används. En nackdel med cellplast är att den är brandfarlig. Cellplast används oftare som isolering i husgrunden än i väggarna.


Hur tjock isolering behöver jag?

Exakt hur tjock isolering du behöver skiljer sig från fall till fall och beror på flera olika faktorer. Vi rekommenderar att du tar kontakt med en fackman för att få en uppfattning om vilken tjocklek på isolerskivorna du behöver. Däremot kan vi flagga för att det absolut viktigaste är att arbetet blir utfört på ett korrekt sätt. Om du slarvar i utförandet spelar det mindre roll att du har en tjock isolering, då risken att väggen släpper igenom fukt och värme ökar.

Här hittar du hela vårt utbud med mineralull

Här hittar du hela vårt utbud med cellplast


Vad behöver jag förutom isolering?

För att skydda isoleringen från väder och vind behöver du även applicera en vindskyddsduk utvändigt mot de bärande väggreglarna. Ovanpå denna duk fäster du sedan reglar för att skapa en luftspalt mellan väggen och den slutgiltiga fasaden.

Invändigt behöver du en så kallad ångspärr för att skydda isoleringen från varm fuktig luft som kommer inifrån. Denna får inte placeras längre in än en tredjedel av isoleringens totala tjocklek.

Läs också: Diffusionsspärr mot fukt – då behövs en ångspärr eller ångbroms


Se vårt utbud av vindskydd och ångbroms

Ångspärr/plastfolie hittar du här

Här hittar du alla våra plank och reglar

 

Läs också: Isolera förråd: Det bör du tänka på när du ska isolera förråd

Läs också: Bygga innervägg – så gör du steg för steg

Läs också: Montera innerdörr – 10 enkla steg

Vindskydd & ångbroms

Populära artiklar