Jordförbättring av lerjord och sandjord med gödsel, mull och kompost
Framåt vårkanten är det dags att tillföra struktur och näring till jorden för att växter och grönsaker ska trivas. Här går vi igenom olika sätt att jordförbättra och tipsar om redskap som är bra att ha hemma.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-05-27
När vårlökarna börjar titta upp är det dags att jordförbättra. Jordförbättring innebär att man ungefär en gång per år tillför struktur och näring i jorden för att den ska må bra och växterna ska trivas. Du behöver alltså inte byta ut jorden, istället tillför du exempelvis gödsel, torv och mull.
Olika jordförbättring till lerjord och sandjord
De vanligaste jordtyperna är lerjord och sandjord, så ta först och främst reda på vilken jord du har. Lerjord består av finkornigt material och är väldigt näringsrik och förbättras bäst genom kogödsel, torv eller täckbark. Vissa menar att tung jord (som t.ex. lerjord) behöver grävas runt, medan andra tycker att det fungerar bäst att låta jorden vara orörd och endast tillföra struktur ovanpå. Det finns inget rätt eller fel, men att gräva runt kan förstöra jordens naturliga struktur. Sandjord består av grövre material, är torrt och innehåller relativt lite näring och jordförbättras bäst genom att tillföra organiskt material som gräsklipp, löv eller kompost.
Jordförbättra med trädgårdskompost
Det finns olika sätt att jordförbättra på. Ett bra medel för sandjord som ger både näring och struktur är trädgårdskompost. För att få komposten så näringsrik som möjligt är vegetabiliska matrester och gräsklipp bra. Pallkragar är ett enkelt sätt att bygga en egen kompost på. Placera komposten så att den blir lättåtkomlig. När du klipper ner fjolårets vissna perenner kan du låta avfallet ligga kvar och förmultna i rabatten. Fyll på med gräsklipp eller kompostjord så får rabatten extra näring.
En gräs- och lövuppsamlare, som denna från Gardena, är ett bekvämt sätt att samla ihop avfall som du sedan kan använda som jordförbättring.
Läs också: Bygga odlingslådor – 6 enkla steg
Kogödsel som jordförbättring
Kogödsel är ett bra jordförbättringsmedel för lerjord som ger både näring och struktur. Det finns både färdigbrunnen kogödsel att köpa på påse, men har du möjlighet så är gödsel från en närliggande gård det allra bästa så länge den har komposterats tillräckligt länge.
Traditionell kogödsel till hela trädgården. Går både att blanda ner i jorden eller lägga på ytan.
Kombinera torvmull och barkmull
En kombination av torvmull och barkmull är ett bra jordförbättringsmedel för både sand- och lerjord. Torvmullen ger snabb effekt eftersom den inte kommit så långt i nedbrytningsprocessen och därför snabbt processas av jorden. Barkmull innehåller ofta tillsatt näring och har en långvarig effekt på jorden. En kombination av dessa är därför ett bra sätt att jordförbättra på.
Barkmull är bra som jordförbättring till både ler- och sandjord.
Så jordförbättrar du
När du jordförbättrar ska du lägga ut ungefär två centimeter av jordförbättringen på den befintliga jorden. Därefter använder du baksidan av en kratta som du försiktigt myllar ner jordförbättringen med. Gräver du för mycket kan det naturliga mikrolivet förstöras. Vattna efteråt. Om du regelbundet jordförbättrar kommer jorden lättare bevara fukt och du behöver därför inte bevattna den lika ofta.
Det här kan du behöva när du jordförbättrar:
Se alla krattor här
Se alla pallkragar här
Se alla kompostkvarnar här
Se all torv här
Se all täckbark här
Se all barkmull här
Kogödsel
Jordförbättra grönsakslandet
Grönsaker, sommarblommor och växter i krukor kan behöva extra mycket näring. Att jordförbättra med gräsklipp skapar en mer trivsam miljö för plantorna. När gräsklippet bryts ner stjäls kväve från växterna och därför behöver du fylla på med flytande näring ungefär en gång i månaden.
Köp flytande växtnäring från Nelson Garden här
Läs också: Varmkompost bäst i test
Läs också: Bäst i test kompostkvarnar
Läs också: Gödsla rätt – 3 vanliga frågor och svar