Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Kallras från fönster – 3 sätt att undvika drag och kyliga golv

Drar det kallt från dina fönster och golvet känns kyligt? Då kan det vara frågan om kallras. Här går vi igenom vad kallras är och tipsar om tre sätt att undvika drag inomhus.

Av Bygghemma-redaktionen2024-01-18


Om du upplever att det drar kallt från dina fönster och golven känns kyliga, så är det troligtvis kallras. Kallras beror vanligtvis på dåligt isolerade fönster. Ett sätt att komma tillrätta med problemet är att byta ut fönstren eller att täta dem vid behov, men det kan också hjälpa att placera ett element under fönstret eller möblera på ett smart sätt. Här nedan tittar vi närmare på olika sätt att komma tillrätta med kallras.

Vad är Kallras?

Kallras uppstår när en kall fönsterruta kyler luften vid fönstret. Eftersom luften vid fönstret är kallare, och därmed tyngre än luften i rummet i övrigt, så letar den sig nedåt och kyler golvet. Förutom kalla golv kan det också upplevas som att det drar kallt från fönstret.

Minska kallras genom att byta ut eller täta dina fönster

Om du har äldre fönster kan det vara en god investering att byta ut dessa mot moderna isolerande fönster. När du väljer fönster ska du alltid titta på U-värdet eftersom det talar om hur stora eller små värmeförluster fönstret orsakar – desto lägre U-värde desto tätare är fönstret (Energimyndigheten definierar fönster med ett U-värde under 1,2 som energieffektiva). Förutom att minska risken för kallras bidrar nya fönster till en lägre uppvärmningskostnad av din bostad.

Läs också: Välj isolerglas med lågt U-värde och sänk värmekostnaderna

Läs också: Fönster bäst i test

Ett billigare och betydligt enklare alternativ (om än inte lika effektivt) är att täta dina befintliga fönster. Känn med handen längs hela fönsterkarmen och runt bågarna. Finns det tydligt kalla partier så är montaget otätt och bör åtgärdas. Är det kallt mellan väggen och fönsterkarmen kan du behöva dreva dvs. isolera/täta springan mellan karm och vägg. Det är i sig inget svårt men kräver att du plockar ned eventuella fönsterfoder. Om du har öppningsbara fönster, och det drar mellan bågen och karmen, kan du snabbt och lätt täta med vanliga tätningslister.

Läs också: Täta fönster med tätningslist

Läs också: Dreva fönster och dörrar – 7 enkla steg

Placera ett element nedanför fönstret

Radiatorer är ofta placerade under fönster av en orsak. Värmen från elementet bryter den kalla luftrörelsen nedåt och ser till att rummet får en jämnare temperatur. Om du upplever kallras från ett fönster så kan det vara en god idé att sätta dit ett element eller byta ut det som sitter där om dess kapacitet inte är tillräcklig.

Det är viktigt att varje element har tillräcklig storlek och kapacitet. Elementet bör täcka hela fönstrets bredd men ska framförallt ha tillräckligt med antal watt för att värma upp rummet. Vanligtvis räknar man med 60-70 watt per kvadratmeter eller 25-30 watt per kubikmeter luft. Det finns också modeller för att räkna ut wattantalet som tar hänsyn till klimatet i olika delar av landet samt hur gammal din bostad är. Vid nyinstallation är det en fördel om alla element har samma wattantal för att få ut maximal effekt.

Läs också: Byta element – det här är sakerna du måste tänka på

Läs också: Energisnåla element bäst i test


Möblera rätt för att undvika obehag från kallras

Möbleringen i ett rum är viktig för att undvika obehag från kallras. Placera inte stora möbler för nära dina element då strålningsvärmen hindras från att spridas i rummet. Är det dessutom en fåtölj, soffa eller bord, där du planerar att sitta, är det stor risk att du blir kall av den kyliga luften från fönstret. Ett bord kan dessutom leda kallraset ut i rummet och medverka till att elementet endast värmer upp luften under bordet. Se också till att fönsterbrädor och eventuella elementskydd har lufthål och/eller är placerade så att de inte hindrar den varma luften från att cirkulera.

Se våra fönsterbrädor här

Se våra elementskydd här

Ett tips kan vara att byta ut eller komplettera dina tunna gardiner med tjockare gardiner i sammet eller fodrat tyg. Det finns också specialutformade textilier och plissegardiner som kan minska kallras och sänka din energiförbrukning. Se dock till att gardinerna inte täcker elementen eller blockerar termostatventilen.

Se våra gardiner här

Plisségardiner hittar du här

 

Se våra fönsterdrev och tätningslister

Se våra 3-glasfönster här

Vårt utbud av element

Populära produkter under kategorin Fönsterdrev & tätningslist fönster

Populära artiklar