Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00
Mina SidorKundservice

Kom igång med kameraövervakning hemma – regler och villkor

Att ha en övervakningskamera hemma ökar tryggheten för både dig själv och ditt hem. Men vad är det egentligen som gäller för privatpersoner när det kommer till kameraövervakning? Här går vi igenom alla regler och villkor du behöver känna till.

Av Bygghemma-redaktionen2024-08-26


Vårt sortiment inom kameraövervakning


Behöver privatpersoner ha tillstånd för att övervaka sin tomt?

Som privatperson ingår du i ett så kallat privatundantag och behöver därför inte ansöka om tillstånd för att sätta upp övervakning i ditt hem eller på tomten. Dock finns det vissa villkor som måste följas för att inte bryta mot dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. Det gäller att du är noga med att placera kameran så att den endast bevakar din egen tomt. Du får alltså inte övervaka grannen eller andra allmänna platser. Ett annat villkor är att du inte får sprida videomaterialet vidare via internet. Följer du dessa villkor finns det inget som kan hindra dig som privatperson att sätta upp övervakningskameror hemma.

 

Kameraövervakning hemma - kamera-ismartgate-utomhus-wifi

Smart videoövervakning hemma

Kamera ISMARTGATE Utomhus Wifi är en lättinstallerad och prisvärd övervakningskamera.  Den är givetvis vattentät och utrustad med night vision så att du kan se vad som händer även i mörker. 


Måste jag sätta upp en övervakningsskylt utanför mitt hem?

Om du håller dig till reglerna för privatpersoner som nämns ovan, behöver du inte skylta med att du har en övervakningskamera hemma. Vi skulle ändå rekommendera dig att sätta upp en övervakningsskylt i samband med kameraövervakningen, just för att detta i många fall avskräcker inbrottstjuvar.

Om du däremot skulle vilja kameraövervaka utanför din privata sfär, till exempel företag eller lokal, så omfattas du inte längre av ett privatundantag. Då är det dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagens regler som gäller. Lagarna kräver då att du sätter upp en övervakningsskylt, så att personer som riskerar att hamna på film blir informerade om detta. Du som övervakar blir alltså personuppgiftsansvarig för alla som hamnar på film. Du behöver dessutom vara beredd på att ge ut dina kontaktuppgifter till personer som har några frågor kring din kameraövervakning.


Vad är gäller för dörrklockor med kamera?

En dörrklocka med kameraövervakning som filmar utanför din tomtgräns eller i trapphuset utanför din lägenhet, ingår alltså inte i privatundantaget. Då är det dessvärre lagarna som träder i kraft, vilket gör det nästintill omöjligt för dig som privatperson att motivera till ständig kameraövervakning genom dörrklockan. Det finns däremot ett undantag som säger att det är okej om du enbart sätter igång kameran en kort stund, så att du kan filma de som ringer på precis utanför din dörr.

 

Kameraövervakning hem - Dörrklocka

Dörrklocka med kameraövervakning

Med Arlo Dörrklocka Wire-Free är du fri att installera din dörrklocka på det sättet som passar dig bäst. Antingen trådat eller trådlöst. Du kan använda det inbyggda, laddningsbara batteriet och helt trådlöst ansluta dörrklockan till ditt nätverk via WiFi.


En punktlista som summerar privatundantaget:

- Justera din övervakning så att den inte filmar utanför ditt privata tomtområde. Privata garage, sjöbodar och liknande är tillåtet.

- Kameraövervakningen får endast förekomma av dig som privatperson.

- Undvik att sprida ditt övervakade material vidare via internet.


Se allt inom kameraövervakning här 


Läs också: Bäst i test övervakningskamera

Läs också: Bäst i test trådlös dörrklocka

 

Populära artiklar