Allt du behöver veta om att kitta fönster
Har du gamla fönster på huset som börjat flagna och se slitna ut kan det vara dags för en fönsterrenovering – eller fönsterkittning som det också kallas. Men vilket fönsterkitt ska du välja? Och behöver du förbereda fönstren på något sätt? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att kunna kitta fönster själv och passar även på att tipsa om produkter du behöver för att lyckas.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-03-28
Läs också: Fönsterrenovering – så renoverar du dina fönster steg för steg
För att dina gamla fönster med träram ska hålla länge är det viktigt att ta hand om dem. Börjar fönstrena flagna eller tappa kittbitar är det ett starkt tecken på att det är dags att ge ramarna lite kärlek. Det är ett jobb du kan utföra själv, men för att lyckas krävs det att du har lite förkunskaper och använder rätt tillbehör. Nedan reder vi ut de vanligaste frågorna kring fönsterkittning.
Kan man kitta om fönster på gammalt kitt?
Ja, det går alldeles utmärkt – så länge det gamla kittet inte är skadat eller sprucket. Gammalt kitt som är i bra skick, sitter fast hårt och inte ser ut att vara skadat, ska sitta kvar vid en fönsterrenovering eftersom det annars finns risk att du spräcker fönsterrutan under arbetet med att ta bort kittet. Är det gamla kittet däremot helt eller delvis skadat och flagnar ska de delarna tas bort innan du kittar om på nytt. Är dina fönster gamla bör du dessutom dubbelkolla att träet i fönsterbågen inte har fått röta, även om kittet ser fint ut. Skulle träet ha börjat ruttna måste du byta ut den delen av bågen oavsett hur de övriga delarna ser ut.
Hur gör jag för att ta bort gammalt fönsterkitt?
Det är enkelt att ta bort gammalt fönsterkitt. Det enda du behöver är ett föremål som inte är alltför vasst, exempelvis en kittkniv eller ett stämjärn. Använder du ett för vasst verktyg riskerar du att skada träet i fönsterbågen. Var noga med att få bort allt skadat kitt på fönstrets nedre del, eftersom det är den del som har störst risk att angripas av röta om fönsterrenoveringen inte görs noggrant. När du tar bort gammalt fönsterkitt ska du också arbeta noga, särskilt i hörnen, så att du inte skadar fönsterrutan eller träbågen.
Vilka verktyg behöver jag till fönsterkittning?
För att kitta om ett fönster på nytt behöver du först och främst en kittkniv eller ett stämjärn, för att kunna ta bort det gamla kittet på ett säkert sätt. När du ska lägga nytt kitt kan du börja med att tejpa ramen och rutorna med maskeringstejp, så att det slipper bli kladdigt runt om. För att lägga själva kittet kan du använda dig av en fogpistol. Sist men inte minst behöver du självklart kitt!
Vilken typ av kitt ska jag använda?
De allra flesta sorter kitt på marknaden idag heter antingen fönsterkitt eller linoljekitt/glasmästarkitt. Generellt sett skulle man kunna säga att alla fyller samma funktion, men de skiljer sig åt främst i vad de består av. Fönsterkitt är ofta uppbyggt på en blandning av oljor och bindningsmedel, medan linoljekitt/glasmästarkitt består av ren linolja och krita. Kitt som består av linolja anses vara den traditionella sorten, eftersom den har använts under lång tid, har bra hållbarhet och kan även användas för spackling av exempelvis spikhål. Fönsterkitt däremot, har ofta snabbtorkande egenskaper, brukar finnas i olika kulörer och kan dessutom fästa på fler underlag än trä. Vilken kittsort som är bäst för just ditt projekt beror alltså på vad du vill att kittet ska innehålla samt om du avser använda det till annat än bara träfönster.
Köp fönsterkitt och linjoljekitt/glasmästarkitt
Kan jag kitta fönster året runt?
Generellt sett skulle man kunna säga att det går bra att kitta fönster oavsett väder, men det behöver i sådana fall ske inomhus, med nedplockade fönster, vars träram har fått torka ordentligt innan du påbörjar arbetet. Vill du däremot kitta om dina fönster utan att plocka ned dem är det bäst att vänta till en mulen sommardag utan risk för regn. Eftersom fönstrets träram måste vara torr till största del för bäst resultat är får det inte heller ha regnat på några dagar innan renoveringen. Är du osäker på om träramen är tillräckligt torr kan du alltid använda dig av en fuktmätare för att dubbelkolla.
Läs också: Fuktmätare bäst i test
Se hela vårt utbud av tätningsprodukter för fönster
Läs också: Måla fönster steg för steg
Läs också: Byta fönster – trä, aluminium eller pvc
Läs också: Putsa fönster – så får du dem riktigt rena