Klippa buxbom – 5 frågor och svar om att beskära boxbom
Klippa buxbom går att göra på olika sätt, men har du inte gjort det tidigare är det inte så lätt att bara sätta igång. Hur ofta ska jag klippa min buxbom och hur gör jag, är frågor många vill veta mer om. Vi hjälper dig och svarar på fem vanliga frågor kring buxbomsklippning.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-04
Se hela vårt sortiment inom beskärning här
Hur ofta ska buxbom klippas?
Om du sköter och vattnar din buxbom som du ska kommer den att behöva klippas minst två gånger om året om du vill att den ska behålla formen. Tricket är att inte beskära den när det är för varmt, men också helst innan vintern kommer. Om du beskär buxbomen under en varm period kommer den förlora vätska, vilket gör att bladen blir bruna. Därför är framåt vårkanten i april-maj en bra tid att klippa första gången. Andra gången du klipper din buxbom kan göras i september. Då hinner den återhämta sig innan vintern kommer och även klara att snön lägger sig.
Kan jag formklippa buxbom själv?
Självklart kan du formklippa din buxbom själv och gränsen går så långt fantasin sträcker sig. De allra vanligaste formerna som brukar synas runt omkring i trädgårdarna är klot och koner, men du kan formklippa precis hur du vill. Ett tips är att använda dig av en mall som du kan klippa efter. Du kan också göra egna mallar av till exempel hönsnät som du sedan trär över din buxbom.
Buxbom skötsel – vad ska jag tänka på?
Buxbom är en växt som trivs både i sol och halvskugga. Den tål även att stå i torka, men om du har den planterad i kruka behöver jorden vattnas för att hålla sig fuktig. En buxbom behöver planteras i näringsrik jord för att den ska hålla sig riklig och fin. Annars trivs den i de flesta jordtyper. Ett tips är att gödsla den en gång per år om jorden inte är tillräckligt näringsrik.
Växtnäring och gödsel hittar du här
Läs också: Plantera buxbom – häck, kruka och solitär
Hur klipper jag en buxbomshäck?
Börja först med att beskära häckens sidor både fram och bak. Tänk på att klippa så det blir smalare upptill och lite bredare nertill. På så vis når solljuset hela häcken. Får nedre delen inte lika mycket solljus som hela häcken riskerar den att bli brun och vissen. När sidorna är klara kan du ge dig på översidan. Börja först med att tänka ut hur mycket du vill klippa ner häcken. Är du osäker på hur du ska få det jämnt kan du binda fast ett snöre någonstans på var sida av häcken och beskära efter linjen.
Vilket verktyg ska jag klippa en buxbom med?
Det finns olika verktyg att använda sig av när du ska klippa en buxbom beroende på hur du har tänkt klippa den. När du enbart ska beskära din buxbom eller buxbomshäck är det enklast att använda sig av en manuell häcksax. Det gör att du smidigt kan knipsa bort den överflödiga utväxten. Ska du däremot ge dig på att formklippa är det bäst och mindre ansträngande att använda en batteridriven gräs/busksax. På så vis går det snabbt och lätt att få till den tänka buxbomsformen.
Beskär med manuell häcksax
Häcksax Fiskars PowerGear HSX92 passar för enkel trimning av häckar och buskar. Den unika PowerGear™-mekanismen gör klippet upp till tre gånger lättare jämfört med en traditionell häcksax, vilket gör arbetet betydligt enklare.
KÖP HÄR: Häcksax Fiskars PowerGear HSX92
Fixa formen med grässax
Med batteridrivna gräs- och häcksaxar kan gräskanter klippas bekvämt och exakt. De batteridrivna saxarna från Gardena kan användas för olika tillämpningar eftersom de är utrustade med ett gräs- och buxbomsblad samt ett buskblad.
KÖP HÄR: Gräs- och Busksax Gardena PowerCut
Se hela vårt sortiment inom beskärning här
Se hela vårt sortiment med buxbom här
Läs också: Välj rätt häcksax – manuell, batteri, bensin eller elektrisk
Läs också: Manuell häcksax bäst i test
Läs också: Grässax batteridriven test
Populära produkter under kategorin Häcksax manuell
Häcksax Fiskars SmartFit teleskopisk HS86
Sänkt pris!
Häcksax WOLF-Garten HS 1000 Teleskop
Se priset!