Beskära och klippa tujahäck – så ska du sköta din thuja
När är den bästa tiden att beskära tuja? Vad ska man tänka på när man klipper för att få en tät och fin tujahäck? Här får du våra bästa råd och tips på verktyg som underlättar arbetet.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-06
Vårt sortiment inom beskärning
Varför behöver jag klippa tujahäcken?
Tuja behöver beskäras regelbundet för att bli tät och få en vacker form. Du behöver dock vara försiktig och inte beskära för hårt. Det räcker med att du beskär de nya skotten något varje år.
När ska tuja beskäras?
Tuja, liksom många andra barrväxter, kan beskäras både på våren (innan tillväxtperioden har startat) och sensommaren/hösten (då tillväxtperioden har avstannat). September brukar vara en generell rekommendation. Om du har en långsamväxande sort (som Tuja Smaragd) räcker det med att beskära en gång per år. Snabbväxande tujasorter (som Tuja Brabant) kan behöva beskäras två gånger per år (på våren och hösten). Beskär gärna en molnig dag då stark sol kan skada de blad som blottas i samband med beskärningen.
Vad är det som ska skäras bort på tuja?
Sidorna bör beskäras regelbundet, allt eftersom tujan växer. Du ska dock vänta med att klippa toppen tills dess att tujan har nått den höjd du önskar. Klipp tujan så att den blir bredare nedtill och smalnar av upptill för att säkerställa att den nedre delen av tujan får tillräckligt med solljus. Klipp bara bort de nya skotten som tillkommit (årsskotten) och se till att du inte klipper längre in än att det finns gröna barr kvar under snittet. Om du klipper hela vägen in till gammal och kal ved kommer tujan inte bryta nya skott.
Hur avlägsnar jag grenarna på bästa sätt?
Grövre grenar kan behöver sågas av men annars kommer du långt med en bra häcksax. För att säkerställa att du klipper rakt så kan du spänna upp ett snöre längs med häcken och följa linjen.
Vilka verktyg behövs?
Om tujan är av mindre storlek kommer du långt med en manuell häcksax och en sekatör. Om du vill formklippa är det smidigast att använda mindre men vassa verktyg. Om du har en tujahäck som sträcker sig många meter behöver du en motordriven häcksax. Tvätta alltid häcksaxen efter klippningen för att undvika att överföra eventuella sjukdomar mellan dina växter.
Våra sekatörer
Våra manuella häcksaxar
Våra grensaxar
Våra grensågar
Våra motordrivna häcksaxar
Läs också: Bäst i test batteridriven häcksax
Läs också: Bäst i test bensindriven häcksax
Köptips!
Med Sekatör ExpertCut från Gardena kapar du även lite kraftigare och segare kvistar och grenar. Passar både höger- och vänsterhänta.
Häcksax Nelson Garden med skär av teflonstål och vågformade blad som förenklar klippningen.
Med Teleskopisk Häcksax Gardena THS 42/18V P4A Komplett klipper du både sidor och toppen av häcken på ett effektivt sätt.
Kapa grövre grenar snabbt och enkelt med Grensåg Husqvarna Hopfällbar.
Läs också: Välj rätt häcksax: manuell, batteri, bensin eller elektrisk
Läs också: Så planterar du och tar hand om din tujahäck
Läs också: Häcksax för höga häckar - våra mest populära stånghäcksaxar
Populärt inom batteridrivna häcksaxar
Häcksax Einhell GE-CH 1855/1 Med Batteri & Laddare
Se priset!
Stånghäcksax Husqvarna 120iTK4 Inkl. Batteri och Laddare
Se priset!
Häcksax Husqvarna 215iHD45 med Batteri och Laddare
Se priset!
Förväntas åter i lager 2025-02-02
Häcksax STIHL HSA 26
Se priset!