Lampa över köksö eller taklampa till köksbord? 5 tips för att välja rätt belysning i köket
Ett av de vanligaste misstagen när det gäller belysning är att man har för få eller för lika ljuskällor – och köket är inget undantag. Men hur ska man egentligen tänka? Här går vi igenom våra bästa tips när det gäller val av kökslampor.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-06-03
Läs också: 7 knoppar och handtag som lyfter intrycket i köket
Första steget till att få rätt belysning i köket är att fråga dig själv vilka behov du vill att dina kökslampor ska uppfylla. I de flesta kök behövs både starkare belysning för praktiska sysslor och svagare belysning för att få rätt stämning. Behoven kan delas in i allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Nedan går vi igenom de olika typerna och tipsar om vad du ska tänka på när du väljer köksbelysning.
Välja köksbelysning
Generellt brukar man säga att alla rum ska ha mellan fem och sju olika ljuskällor - och ju mörkare inredning, desto mer ljus krävs det. Ett klokt alternativ är att se till att de flesta av dina lampor är dimbara – då kan du använda samma källa både som allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. De flesta armaturer idag går att dimma, men dubbelkolla för säkerhets skull i produktinformationen. När det gäller ljuskällor är alla halogenlampor dimbara medan vissa LED- och lågenergilampor inte är det, så se till att du köper rätt!
Allmänbelysning i kök
I köket behövs i regel en bra allmänbelysning, som ger tillräckligt med ljus i hela rummet för att du ska se ordentligt när du städar, letar efter borttappade saker, reparerar och fixar. Vanlig allmänbelysning är exempelvis takplafonder och takpendlar. Takplafonden är en taklampa som sitter monterad direkt mot taket. De tar inte så mycket plats och ger ofta ett starkt sken som sprider sig jämnt över hela rummet. Nuförtiden finns det också många snygga modeller att välja på. Pendellampan hänger från taket och har fördelen att dess höjd går att reglera. De finns också med en eller flera ljuskällor och passar perfekt till matbordet. Vill du inte ha en takplafond kan du kombinera inbyggda spotlights i taket med en pendellampa ovanför bordet och/eller köksön.
En plafond i stilren design med rödfärgat glas. Finns även med vitt opalglas.
KÖP HÄR: Plafond Nordlux Alton
Arbetsbelysning i kök & lampa över köksö
Förutom allmänbelysning behövs det någon typ av arbetsbelysning, inte minst vid spisen och köksbänken där du förbereder och lagar mat. Har du en köksö kan även den behöva en extra ljuskälla. Här är spotlights ett bra alternativ eftersom de går att rikta dit du behöver ljuset som mest. Beroende på hur ditt kök ser ut kan du antingen satsa på inbyggda spotlights i taket eller i skåpen ovanför köksbänken (så kallade downlights). Du kan också sätta upp en eller flera taklampor med spotlights på skena. Ska du köpa ny köksfläkt kan det vara värt att titta på vilken belysning de olika modellerna har.
Downlights finns både med infällt eller utanpåliggande montage (och även några modeller med batteri som inte kräver el). En del är vinklingsbara och en del fasta. Fundera också på hur du vill att ljuset ska uppfattas. Nya halogenlampor återger färger lika bra som dagsljus och lyser med en varmt sken. LED- och lågenergilampor återger inte färger lika bra men drar mindre energi och håller länge. Ju högre Ra-värde, desto bättre återger de färger. Ju lägre Kelvin-värde (K), desto varmare ljus.
Se hela vårt utbud av spotlights
Se alla våra takspotlights på skena
Populär underskåpsarmatur som ger utmärkt bänkbelysning.
KÖP HÄR: Underskåpsarmatur Malmbergs Corner
Stämningsbelysning
Stämningsbelysningen är minst lika viktig som den mer praktiska belysningen. Här kan du tänka något mindre ljuskällor med svagare och varmare ljus. Det kan vara en mindre takpendel över köksön, en lampa hängande från taket i ett hörn eller längs en vägg. Fönsterlampor, bordslampor och vägglampor är också bra alternativ som finns i många varianter, där det är lätt att hitta just den design och känsla du är ute efter. Ett tips är att variera storlek på armaturerna och höjden de sitter på - då får du en bra dynamik och variation i belysningen. Tänk också på att ingen av lamporna ska sitta så att den bländar!
Se hela vårt utbud av ordslampor
En modern lampa i fönstret ökar mysfaktorn i vilket kök som helst.
KÖP HÄR: Bordslampa Nordlux Notti
Taklampa till köksbord
Kökslampan ovanför matbordet är kanske den armatur som påverkar intrycket i köket allra mest. Eftersom den ofta hamnar i blickfånget kan det vara värt att satsa på en taklampa som du tycker har det där lilla extra och som ger köket en personlig touch. Ett tips är att börja köksinredningen med denna lampa och därefter välja stämningsbelysning, så att du får ihop helheten.
Tänk på att kökslampan ska sitta ganska lågt ovanför köksbordet, ca 60 cm från bordskanten, för att ljuset ska spridas bra samtidigt som att ingen blir bländad. Men du måste förstås anpassa höjden och placeringen så att alla ser varandra runt köksbordet och att man inte riskerar att slå i lampan när man reser på sig. Observera att om du har ett långt köksbord kan det behövas två armaturer för att få tillräckligt med ljus över hela bordsskivan.
En taklampa i flätat naturmaterial som ger karaktär till rummet.
KÖP HÄR: Taklampa PR Home Cebu
Hittade du ingen produkt som föll dig i smaken? Se allt inom belysning här
Läs också: Tyst köksfläkt – vi listar tre av de tystaste fläktarna på marknaden
Läs också: Belysning som höjer både känsla och funktion i ditt badrum
Läs också: 5 svarta matbord som passar perfekt i det moderna hemmet
Populära taklampor
Taklampa Nordlux Pop 3
Se priset!
Plafond Nordlux Orbiform Rökfärgad
Se priset!
Taklampa Markslöjd History 3L
Sänkt pris!
Spotlight Nordlux Paco
Se priset!
Taklampa Nordlux Aeron 40
Spara 20 %
Kampanj