Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00
Mina SidorKundservice

Kostnad för att byta fönster - det här behöver du veta om priser, mått och tillval

Att köpa nya fönster kan verka krångligt. Men så länge du har koll på vilken typ av fönster som passar ditt hus, måtten och vanliga tillval, är det egentligen inte så svårt. Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta tillsammans med Elitfönsters produktchef, Andreas Ehn.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 


Se hela vårt utbud av fönster


Att byta ut fönstren på huset är en stor och viktig investering. Därför har vi kollat upp några av de vanligaste frågorna inför köpet med Andreas Ehn, produktchef på Elitfönster. Vi vill också tipsa om att du kan beställa installationstjänster, både med eller utan ROT-avdrag, när du köper dina fönster och altandörrar hos Bygghemma.


Hur väljer jag rätt typ av fönster?

– Välj fönster som passar stilen på ditt hus. Om du t.ex. har 2-luftsfönster idag (där rutan är delad på mitten av en mittpost) kanske du ska fortsätta med samma stil. Nya fönster kan beställas med glasdelande poster, så att du behåller utseendet på fasaden, då ser det inte heller konstigt ut om du bara skulle byta ut några fönster åt gången. Välj gärna ett material som passar med huset. I äldre hus passar det oftast med träfönster, som har en gedigen stomme av trä för att ge den rätta känslan. Om du vill kan dessa kompletteras med utvändig aluminiumbeklädnad för att minimera framtida underhållsbehov. Du behöver också se till att dina nya fönster har ett bra U-värde (hur mycket energi som släpps ut) – ju lägre tal desto bättre. Byter du fönster i en villa ska du helst välja fönster med högst U-värde 1,1-1,2, då får du lägre uppvärmningskostnader samtidigt som du höjer inomhuskomforten och hjälper miljön.


Ska jag ha fasta eller öppningsbara fönster?

– Du kan ha både och. Rekommendationen är att det ska finnas minst ett öppningsbart fönster i varje rum. Fasta fönster har fördelen att det blir mer glasyta, vilket ökar ljusinsläppet, de kräver inget fönsterlås och är även något billigare än öppningsbara fönster. Däremot behöver du säkerställa att de går att putsa utifrån på ett enkelt sätt och att du kan vädra i alla rum (eller att ventilationen är tillräckligt god i övrigt).


Hur vet jag vilka mått de nya fönstren ska ha?

– När du köper nya fönster ska du ange respektive fönsters modulmått eller karmyttermått. Modulmåttet är storleken på hålet i väggen där fönstret ska monteras medan karmyttermåttet är det faktiska måttet på hela fönstret. För att ta reda på de båda måtten plockar du bort dina invändiga foder, så att du kan mäta ordentligt. Modulmåtten är ofta runt 2 cm större än karmyttermåtten för att det ska finnas utrymme att dreva (isolera) och göra justeringar runt om fönstret.


Vad ingår i köpet och vad ska jag göra som tillval?

– Vad som ingår skiljer sig mellan olika leverantörer. Våra fönster har till exempel alltid förmonterade karmhylsor på 3-glas fönstren, vilket sparar tid för snickaren. I övrigt bör du tänka igenom hur du vill att fönstren ska se ut, du kan du t.ex. välja till bågposter och spröjs eller välja att fönstren ska målas i en viss kulör antingen genom kulörmålning av trä eller aluminium. När det kommer till placering finns det fönster som är placerade i ett utsatt läge, då kanske de ska kompletteras med solskyddsglas eller förbättrad ljudreduktion. Du kanske också vill kunna låsa fönstret.


Hur mycket får man räkna med att ett nytt fönster kostar?

– Det är svårt att säga exakt med tanke på att det skiljer mellan olika fönstermodeller och storlekar, men tittar vi på t.ex. aluminiumklädda träfönster med U-värde 1,1 får man nog räkna med mellan 7 000 och 8 000 kronor per fönster.


Borde jag byta alla fönster på en gång?

– Fördelen med att byta alla på en gång är att du får större effekt när det gäller energibesparing och du är säker på att du får samma modell överallt. Byter du några i taget brukar vi rekommendera att du tar en fasad i taget och att du väljer fönster från en leverantör som du tror kommer att finnas kvar på marknaden under lång tid framöver.


Kan jag montera fönstren själv?

– Det är inte speciellt svårt att montera fönster själv om man följer de anvisningar som finns hos leverantören, men det är minst lika viktigt att man drevar och isolerar runt fönstret och att invändiga och utvändiga anslutningar utförs på ett lika bra sätt som själva fönstret monteras i väggen. Är du osäker bör du anlita en snickare som utför jobbet. En snickare byter ett fönster på cirka 5-6 timmar (helt färdigt montage). Själva tiden då det är ett öppet hål i väggen är inte så lång, så det går bra att byta fönster året om.


Är det något särskilt jag behöver tänka på inför leveransen?

– Du behöver se till att det finns plats på tomt eller garageinfart att lossa fönstren när de kommer. Plocka bort allt invändigt runt fönstren (gardiner, blommor m.m.), så att det finns en fri arbetsyta för att utföra montaget, lägg gärna ut skyddspapp eller oömma mattor på golvet för att undvika repor/skador på golvet.


Vilket är det vanligaste misstaget när man köper nya fönster?

– Det vanligaste felet är att man fokuserar för mycket på priset. Fönster byter du antagligen bara en gång i livet och väljer du kvalitétsfönster så kommer de att sitta där i 50 år så var noga i ditt val det kommer att löna sig. Det kan bli dyrt att köpa billigt.

 

Se alla 2-glasfönster

Se alla 3-glasfönster och isolerfönster

Se alla träfönster

Se alla aluminiumfönster

Se alla PVC- och plastfönster

Se vårt utbud av fönster med installation



Läs också:
Standardmått fönster och dörr – så mäter du modulmått, karmyttermått och dörrbladsmått

Läs också: Välj rätt fönster – trä, aluminum eller pvc

Läs också: Så väljer du spröjs till dina fönster

Läs också: Montera fönster – så sätter du in nya fönster steg för steg

 

Populära artiklar