Köpa löpband – det ska du tänka på
Att springa eller gå på löpband är en utmärkt motionsform som passar de allra flesta. Men hur ska du egentligen tänka när du ska välja vilket löpband du ska köpa? Vi ställde frågan till PT:n och hälsokonsulten Henric Rosvall.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-02
Läs också: Hemmagym – det ska du satsa på enligt experten
Vad är viktigast att tänka på när jag köper löpband?
– Jag tycker att du ska fråga dig själv hur ofta du har tänkt att träna på löpbandet, om ni är fler i familjen som ska använda det och om det är tänkt för gång, intervaller eller längre löpturer. Det kommer att avgöra hur stor påfrestning löpbandet ska kunna klara av och vilka funktioner det bör ha. Det är förstås också viktigt att du mäter så att löpbandet får plats hemma, även takhöjden där rekommendationerna är minst 220 cm.
Hur vet jag vilket löpband som passar mina behov?
– Ska du springa intervaller rekommenderar jag ett löpband med en hög topphastighet, runt ca 20–22 km/h och en starkare motor för att ha en tillräcklig hastighet som kan utmana dig. Det är inte heller fel att titta på en "AC"-motor som är kraftigare och tål mer användning än de annars mer vanliga "DC"-motorerna. En annan viktig sak att kika på är att löpbandet har en bred löpyta / +50 cm för att kunna ta ett snedsteg (vilket är lätt hänt när man blir lite trött i benen). Även en så kallad incline av löpbandet är en smart sak att kika på, då kan du höja löpytan och simulera en backe. Om du ska använda löpbandet till mer alldaglig träning kan du kika på ca 42-50 cm i bredd och en hastighet på runt 16–18 km/h, det täcker de flesta behov och du får ett perfekt löpband för gång och lättare löpturer. Här räcker den mer vanliga "DC"-motorn gott.
Vilka detaljer är viktiga att titta på när jag köper löpband?
– Mycket ligger i motorn och i själva uppbyggnaden av löpytan. Även om du bara ska använda löpbandet för promenader är det viktigt att ha en relativt stark motor eftersom du har en lång kontakt med foten i löpytan när du går. Vilket faktiskt kräver mer av motorn än när du springer. Ramkonstruktionen bör också vara robust. En alltför vek set-up i ramen kommer att bli som att springa på en fladdrig planka – både obekvämt och osäkert. Det kan därför vara klokt att inte välja ett löpband som är allt för lätt.
Vad skiljer ett dyrare löpband från ett billigare?
– Framförallt är det motortypen AC/DC (som jag nämnt tidigare), motoreffekten, löpbredden och vad det ligger för typ av konstruktion i löpbandet. Det är lite som att jämföra en billigare bil med en dyrare bil. Du får oftast vad du betalar för! även displayen skiljer det på. I de dyrare löpbanden har du en display likt en tablet med touch, så att du kan koppla upp dig mot sociala medier, se på en film etc under tiden du springer. På de billigare har du oftast en enkel pixelskärm med tryckknappar, där du endast ser basinformation om tid, hastighet och distans.
Vad är värt att betala lite extra för tycker du?
– Personligen tycker jag att löpband med bred löpyta ger en hög komfort. Även en enkel och tydlig display samt knappar i stödbenens handtag, som du kan styra hastigheten med, är helt klart ett stort plus – det underlättar verkligen när du börjar bli trött! Och app-integration är aldrig fel, på så sätt kan du spara din träning och utvärdera varje pass. Helt klart en extra morot.
Vilka tillbehör behöver jag till löpbandet?
– Smörjmedel, gärna ett med silikon, är ett måste för att du inte ska "bränna ut" din löpmatta och ofta är detta något som tillverkarna kräver för att garantin ska gälla. En underlagsmatta är aldrig fel. Den skyddar golvet, gör att löpbandet står stadigt och förhindrar statisk elektricitet. Sen är bra skor förstås aldrig fel, samt ett pulsband. Det är alltid kul att att följa pulsen i ett pass, du har då möjlighet att träna i olika pulszoner på ett smidigt sätt!
Köp gymgolv och underlagsmattor
Läs också: Det ska du tänka på när du köper spinningcykel
Henric Rosvall: PT, kostrådgivare och hälsokonsult. Läs mer om Henric på www.pthenric.se