Markis med eller utan motor - 5 frågor och svar om att köpa terrassmarkis
Hur bred ska terrassmarkisen vara, hur mäter du och behöver du vev- eller motorstyrd markis? Detta och lite till går vi igenom här!
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-09-04
En terrassmarkis har en mängd fördelar. Markisen ramar in terrassen och skyddar både dig och dina utemöbler mot sol, värme och plötsliga regnskurar. Terrassmarkiser finns i flera storlekar, färger och är relativt enkla att montera upp. Men innan markisen ska köpas kan det dyka upp frågor såsom vilken bredd den ska ha och om den ska vara vev- eller motorstyrd. Detta går vi igenom i denna artikeln så att du ska känna dig säker innan du väljer vilken terrassmarkis du ska köpa.
Hur bred ska terrassmarkisen vara?
Hur bred terrassmarkis du ska ha beror på hur stor terrass du har, hur mycket skydd du är ute efter och vilken budget du har. Vill du vara säker på att hela terrassen skyddas är en riktlinje att markisen ska vara en halvmeter bredare än terrassen på varje sida. Ska du bara täcka en del av terrassen kan det vara smart att montera vid fönster eftersom det då även stänger ute värme från huset. Det kan även vara bra att placera den i anslutning till dina utemöbler eftersom det skyddar möblerna från solen. När du ska välja bredd, kom ihåg att det då är den totala bredden på markisen som räknas in, alltså även den biten där veven eller motorn sitter, vilket brukar vara omkring 15 centimeter.
Vilket utfall ska markisen ha?
Utfallet på terrassmarkisen är hur långt markisen ska kunna rullas ut. De vanligaste måtten är 250 eller 300 centimeter. Ju bredare markis desto längre utfall kan du välja eftersom armarna måste få plats i konstruktionen. Utfallet är också beroende på hur mycket skydd du vill åt – ju längre desto mer skugga.
Vilken färg på markisen?
Att välja rätt färg på terrassmarkisen kan vara klurigt. Antingen väljer du en färg som hänger ihop med helheten eller en som bryter av. Bor du i ett rött hus kan det vara snyggt med en blå, grön, vit eller grå markis. Tänk dock på att smuts lättare syns på vita markiser. Vill du liva upp ditt svarta hus kan en markis i färg, till exempel gul eller röd vara snyggt. I vissa fall är det även valbart om markisen ska vara helfärgad eller randig och om den ska ha en rak eller vågig kappa.
Terrassmarkiser finns ofta i många olika utföranden. Denna gulrandiga markis med vågig kappa är från Dittsolskydd.
Markis med vev eller motor?
Vev är standard för terrassmarkiser, men ofta går det att välja till så att den blir motor- eller väderstyrd. En motor kostar allt från 4000 kronor och uppåt men är markisen väldigt stor kan det vara tungt att veva och då kan det vara värt investeringen. Lägger du till ytterligare ett par tusenlappar kan du även få en väderstyrd markis. Den styrs automatiskt utifrån väder, så om solen kikar fram åker markisen ut och skulle solen gå i moln eller om det börjar blåsa för mycket åker markisen in.
Hur monteras terrassmarkisen?
Det är viktigt att kolla upp hur du kan montera markisen. Det bästa är att montera den i takstolen eller på reglar, men det fungerar även att montera den direkt i husfasaden. Var noga med att läsa igenom och följa monteringsanvisningen så att det blir rätt. Markisen är tung och vill du vara extra säker kan det vara bra att ta hjälp av någon. I de flesta fall brukar monteringsmaterial såsom skruvar och väggfästen ingå, men var uppmärksam så att du inte missar något. Om du ska montera den i taket kan du behöva lägga till takfästen (brukar finnas som tillval). Ska markisen monteras där den inte har ett naturligt skydd i form av t.ex. ett takutsprång, rekommenderas att välja till en takplåt. Den skyddar och förlänger markisens livslängd. I de flesta fall kan du välja vilken manövrering markisen ska ha. Välj höger eller vänster beroende på vad som blir mest lättåtkomligt för dig.
Se alla markis- & solskydd här
Läs också: Välja solskydd altan – terrassmarkis, parasoll, pergola eller paviljong
Läs också: Parasoll bäst i test
Läs också: Paviljong och pergola – populäraste lösningarna just nu
Läs också: Bygga utekök – 5 heta tips