Bygglov och regler kring förråd på tomten
Behöver du någonstans att förvara dina verktyg, trädgårdsmöblerna eller cykeln? Med ett färdigt förråd får du garanterat ett snyggt resultat och sparar en massa tid och jobb. Vi frågade Sylve Nyden, vd på Vibostugan, vad du ska tänka på när du köper och bygger ett förråd.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Vilken är den senaste trenden när det gäller förråd?
– Vi ser en ökad efterfrågan på förråd med traditionell panel. De ska också vara lättbyggda, så att konsumenten kan sätta ihop dem på egen hand.
Vilka är de största skillnaderna mellan förråden som säljs idag?
– Antingen kan det vara förråd med stående panel, liggande panel eller förråd som knuttimras ihop. En del har pulpettak och andra sadeltak. Vilket man väljer är mest en fråga om tycke och smak och vad som passar till huset.
Vad ska jag titta lite extra på när jag köper förråd?
– Jag tycker att du ska titta på om det är klimatsmart, t.ex. om det är tillverkat i Sverige. Dubbelkolla också att golv ingår (om du vill ha det) och att det medföljer en tydlig monteringsanvisning.
Hur väljer jag rätt förråd till just mitt hus/trädgård?
– Givetvis ska du välja en storlek på förråd som passar dina behov. Om du ska få in en större gräsklippare eller trädgårdsmöbler kan ett förråd med dubbeldörr vara det bästa alternativet. Det finns också förråd som har ett mindre separat utrymme med egen dörr, vilket kan vara ett bra sätt att hålla ordning och reda och snabbt få tillgång till de verktyg du använder mest. Utseendemässigt tycker jag att man ska titta på vad som passar till huset. De flesta förråd kommer obehandlade eller grundmålade, vilket gör att du kan anpassa färgen till övriga byggnader på tomten.
Vad ska jag tänka på om jag vill isolera förrådet?
– Om du vill isolera förrådet är det viktigt att det finns bra ventilation på grund av de stora värmedifferenserna som blir och att du väljer ett material invändigt som tål lite slitage, t.ex. OSB-skiva. Till vissa förråd går det att välja till isolering när du köper förrådet men om det inte gör det är det förstås lätt att köpa till separat.
Hur ska jag tänka när det gäller placering av förrådet?
– Det viktigaste att komma ihåg är att du inte får bygga närmare än 4,5 meter från grannens tomt utan dennes medgivande.
Hur lätt är det att montera ett förråd själv?
– Köper du ett förråd med färdigspikad panel på moduler går det relativt lätt och snabbt att montera. Men är du lite händig klarar du även ett förråd där du behöver göra mer jobb själv. Se bara till att vara noga med att följa monteringsanvisningen.
Behöver jag söka bygglov för ett förråd?
– Nej, du behöver inte söka bygglov så länge den sammanlagda byggnadsarean av alla så kallade friggebodar inte är större än 15 kvadratmeter eller totalytan av alla externa byggnader inte är större än 25 kvadratmeter.
Se samtliga förråd och redskapsbodar
Läs också: Bygga in soptunna – så fixar du det lätt på egen hand
Läs också: Så förvarar du veden snyggt och säkert utomhus
Läs också: Soptunneskydd med tak – 3 varianter
Populära produkter under kategorin Förråd & redskapsbodar
Vedskjul Fornorth 2,15 m²
Se priset!
Vedhylla gop CookKing Diego Ø80 cm
Se priset!
Förråd Vibostugan Finnstorp 10 m2
Förrådspaket ASSA Nickel Bas
Se priset!