Ladda elbil hemma - 5 vanliga frågor och svar om att installera laddbox hemma
Många som har en el- eller hybridbil vill kunna ladda bilen hemma och går kanske i tankarna om att investera i en laddbox. Men vad är fördelarna med att ha en laddbox hemma, vad behöver man för att installera den och vad kostar det egentligen? Det guidar vi dig igenom här!
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-06-13
Se hela vårt utbud av laddboxar här
Vilka är fördelarna med att ha en laddbox hemma?
Fördelarna med att installera en laddbox hemma är många. Den största fördelen för många är att laddningen blir mycker mer effektiv än om du skulle ladda bilen i ett vanligt uttag. Beroende på vilken laddbox du har innebär det att du kan ladda upp elbilen på bara några timmar. En annan fördel är att en laddbox har koll på din elbil och laddningen och ser till att den stängs av automatiskt när bilen laddat klart. Dessutom kan en laddbox på huset höja värdet på bostaden, vilket inte är helt dumt om du frågar oss!
Laddbox installation – kan jag installera laddbox själv?
När du installerar en laddbox kan det vara så att ditt elnät belastas mer än vad det klarar av. Kolla därför upp med ditt elnätsföretag om ditt elnät klarar av en laddbox. Dessutom bör en elinstallatör montera boxen, så att installationen blir rätt. Då kan du även passa på att reda ut alla funderingar du har tillsammans med installatören.
Laddbox hemma pris - vad kostar en laddbox?
En laddbox kostar olika beroende på vad du är ute efter. Det finns alternativ som kostar allt från 5 000 kronor till uppåt 30 000 kronor. Något du bör tänka på när du väljer modell är att den är tillräckligt effektiv för din elbil.
1-fas eller 3-fas?
Laddboxar finns i 1-fas och 3-fas. 1-fas har en laddeffekt på upp till 3,7 kW respektive 7,4 kW. En 3-fas har en laddeffekt på 11 kW respektive 22 kW. Ju högre laddeffekt, desto snabbare går det att ladda. Dock kan inte alla elbilar ta emot mer än 3,7 kW i dagsläget, men vill man vara förberedd på framtidens bilar så kan det vara smart att installera en 3-fas laddbox med hög laddeffekt. Laddningshastigheten påverkas av batteriets kapacitet samt laddeffekten och kan räknas ut på följande sätt: Batteriets kapacitet (kWh) / Laddeffekten (kW) = laddningstiden. En elbil med en batterikapacitet på 75 kWh och en laddbox med en laddeffekt på 22 kW laddas därför upp på ungefär 3,5 timme.
Kan jag få grönt rotavdrag på laddboxen?
Ja, det kan du! Skattereduktionen heter Grön teknik och låter dig få material- och arbetskostnader avdragna med upp till 50 procent när du installerar en laddbox hemma. Det görs för att öka tillgängligheten för privatpersoner att ha elbil. Avdraget gäller sedan 1 januari 2021 och har ett tak på 50 000 kronor, men dubbelkolla gärna med din installatör om vad som gäller i just ditt fall.
Laddbox från Garo med 1-fasladdning har en max laddningseffekt på 7,4 kW.
Denna laddbox från ABB har en laddeffekt på upp till 22 kW och kan ladda en upp ett elbilsbatteri på bara några timmar.
Hittade du ingen produkt som föll dig i smaken? Se fler laddboxar här
Läs också: Bäst i test takbox
Läs också: 3 dammsugare som är perfekta till bilen
Läs också: Tvätta bilsäten själv - 5 enkla steg
Populära produkter inom elbilsladdning
Laddkabel Gelia Amptec 1-FAS TYP2 till CEE/Schuko 3.7 KW
Se priset!
Lastbalansering CTEK Home CC2
Se priset!