Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Guide för dig som vill lägga golvvärme hemma

Ska du lägga vattenburen golvvärme i träbjälklag eller betong? Här ger vi tips om vilken golvvärme du ska välja och hur du gör för att lägga golvvärme själv.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här finns hela vårt sortiment med produkter och tillbehör inom golvvärme


Golvvärme fungerar allra bäst under golv som är beklädda med klinker eller andra typer av stenplattor, eftersom dessa material har god värmeledningsförmåga. Allra vanligast är det att installera golvvärme i badrummet men det blir allt vanligare även i andra rum. Det finns två typer av golvvärme: elektrisk och vattenburen. Vilken som passar bäst just i ditt fall beror på vilka behov du har samt hur förutsättningarna ser ut hemma hos dig.

Elektrisk golvvärme måste installeras av en certifierad elektriker. Däremot finns inga regler som säger att du inte kan installera vattenburen golvvärme själv, men innan du lägger på ditt nya golv bör en certifierad VVS-installatör trycktesta och kontrollera systemet.

Här nedan förklarar vi skillnaderna mellan olika system och hur man installerar vattenburen golvvärme.


Så fungerar vattenburen golvvärme

Om du har ett vattenburet värmesystem hemma kan du med fördel installera vattenburen golvvärme. Systemet styrs av termostaten i din värmepump som är ansluten till hela ditt vattenburna värmesystem, vilket gör det betydligt mer energieffektivt och billigare i drift än elektrisk golvvärme.

Du väljer själv om du vill komplettera med golvvärme i vissa rum eller ersätta dina befintliga radiatorer och värma upp huset den vägen istället. Detta kräver dock att huset, inklusive fönster, är välisolerat, eftersom det uppstår en viss risk för kallras. Om du väljer att att ha kvar dina radiatorer behöver du även installera en shunt eller fördelare. På så sätt säkerställer du att temperaturen i golvvärmeslingorna inte når samma höga temperatur som i elementen. Golvvärmeslingor får nämligen inte överskrida en temperatur på 27 grader.

Köp vattenburen golvvärme

Köp shunt för golvvärme här

Köp fördelare här


Så fungerar elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme består av värmekablar alternativt en golvvärmematta som du normalt sett flytspacklar in i bjälklaget. Med elektrisk golvvärme får du större flexibilitet att kunna justera golvvärmen som du önskar i stunden, utan att höja temperaturen i övriga delar av huset. Därför väljer många elektrisk golvvärme på isolerade utrymmen i huset som de vill kunna värma upp snabbt och effektivt, till exempel i badrummet. Om du inte har något vattenburet värmesystem hemma är elektrisk golvvärme det enda alternativet. Installationer av elektrisk golvvärme måste däremot genomföras av en certifierad elektriker. Du kan förbereda arbetet genom att öppna golvet, samt beställa den produkt som du vill använda, till exempel en golvvärmekabel eller golvvärmematta.

Köp elektrisk golvvärme


Lägga vattenburen golvvärme i träbjälklag eller betong

Du börjar arbetet med att riva dina befintliga ytskikt där du planerar att installera golvvärmen. En mycket viktig faktor för en väl fungerande golvvärme är att bjälklaget är tillräckligt isolerat under värmerören. Detta för att värmen inte ska läcka neråt, vilket också höjer risken för fuktskador. Av denna anledning behöver du ofta tilläggsisolera golvet innan du lägger ner golvvärmeslingorna.

Köp isolering här

Det enklaste är att lägga golvvärmen ovanpå ett träbjälklag i spårskivor, men du kan även behöva gjuta in värmerören i en betongplatta om du lägger en platta på markgrunden eller om huset har ett bjälklag av betong. Golvvärmerören finns i olika dimensioner, grövre eller tunnare. De grövre slingorna kan läggas med lite större mellanrum men tar samtidigt mer plats på höjden. De tunnare kan å andra sidan läggas tätt och ger mer utrymme för isolering undertill. Dessutom läggs värmeslingorna i isolerande spårskivor i trä eller cellplast för att ytterligare säkra att värmen stiger uppåt. Ovanpå läggs en plåt eller aluminiumfolie för en optimal värmefördelning över golvet. Du kan köpa ett färdigt golvvärmepaket som innehåller allt du behöver för att installera golvvärmen, inklusive värmerör, spårskivor och shunt, alternativt köpa de olika delarna separat.

Här hittar du vårt utbud med golvvärmerör och golvvärmepaket

Köp spårskiva och värmefördelningsplåt här


Kostnad för att lägga golvvärme

Det är svårt att ge exakta prisuppgifter eftersom det beror på hur stor del av arbetet du kan utföra själv, samt hur förutsättningarna ser ut just hemma hos dig. Men generellt kostar installationen någonstans mellan 500 och 800 kr/m2 att om du gör så mycket av arbetet som möjligt själv. Vattenburen golvvärme brukar kosta omkring 300 kr/m2 mer än elektrisk golvvärme.


Läs också: Vattenburen golvvärme - så håller du nere kostnaden

Läs också: Byta värmesystem - för en effektiv och hållbar uppvärmning

 

Populära produkter under kategorin Golvvärme

Termostat Ebeco EB-Therm 500

Termostat Ebeco EB-Therm 500

1 257 kr1 340 kr

Sänkt pris!

Shunt Flooré FS 36 Mini

Shunt Flooré FS 36 Mini

2 969 kr3 121 kr

Sänkt pris!

Termostat Ebeco EB-Therm 55

Termostat Ebeco EB-Therm 55

601 kr 699 kr

Sänkt pris!

Termostat Ebeco EB-Therm 205

Termostat Ebeco EB-Therm 205

871 kr 949 kr

Sänkt pris!

Termostat Uponor SPI

Termostat Uponor SPI

1 238 kr

Se priset!

Populära artiklar