Så gör du för att lägga laminatgolv steg för steg
Att lägga laminatgolv är relativt lätt så länge du är noggrann och har bra läggningsinstruktioner. Här går vi igenom vad du ska tänka på både när det gäller förberedelser och själva läggningen av golvet; allt från förskjutning av skarvar till hur du sågar plankorna.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-10-15
Se hela vårt sortiment av golv
Läs också: Laminatgolv bäst i test
De flesta laminatgolv idag har någon form av fog-/-klickteknik och är därmed lätta att lägga. Tillvägagångssättet kan skilja sig en aning beroende på tillverkare men grunderna brukar vara ungefär samma. När du köper ett laminatgolv följer det vanligtvis med anvisningar för läggning av golvet. Men för att du ska ha extra koll går vi här igenom vanliga steg både när det kommer till förberedelser och läggning utifrån Pergos laminatgolv.
Det här behöver du ha hemma när du lägger laminatgolv
De flesta moderna laminatgolv kräver inga specialverktyg. Det du kan behöva ha hemma är mellanlägg och eventuell plastfolie, tumstock, penna, hammare, fogsvans eller lövsåg, vinkelhake, eventuellt en borrmaskin och arbetshandskar samt en läggningssats med slagkloss, slagjärn och distansklossar.
Förberedelser innan du lägger ditt laminatgolv
1. Planera hur golvet ska läggas utifrån rummets/golvytans exakta mått. Observera att laminatgolv av naturträ behöver spelrum som tillåter naturliga rörelser. Se till att det finns en dilatationsfog på 5 mm mot väggar, trösklar, trappor, rörledningar etc. vid läggning i normalstort rum. Om du lägger golv vintertid vid väldigt låg relativ luftfuktighet, bör spelrummet vid väggen sänkas till 3 mm eftersom golvet kommer att krympa, och vid läggning i hög relativ fuktighet bör spelrummet ökas till 8 mm eftersom golvet kommer att expandera. Spelrummet ska lämnas öppet och inte fyllas ut med fogmassa, silikon eller liknande.
2. Se till att du kan lägga golvet på ett fast, bärande undergolv, till exempel trägolv eller golv som är täckta med oskadad vinyl utan skarvar. Om golvet är täckt med en textilmatta ska både mattan och eventuella mellanlägg tas bort. Undergolv som innehåller mineral, t.ex. betong, måste torka ordentligt före läggning.
3. Sandpappra/slipa eventuella toppar högre än 1,2 mm och använd flytspackel för att jämna ut ojämnheter som överskrider 2 mm. Låt härda och torka före läggning. Dammsug hela ytan noga.
4. Undvik risk för knarrande golv genom att skruva fast eventuella spånskivor, OSB, fiberplattor, plankor osv.
5. Använd ett mellanlägg för ljuddämpning, komfort och för att jämna ut mindre ojämnheter i undergolvet. Saknar mellanlägget fuktspärr måste en 0,2 mm plastfolie användas som fuktskydd under mellanlägget.
6. När ditt golv har anlänt – kontrollera att leveransen innehåller rätt golv. Spara för säkerhets skull en etikett tillsammans med kvittot/fakturan.
7. Låt golvet acklimatisera sig inomhus i normal rumstemperatur. Låt det ligga i oöppnad förpackning, på plant underlag och fritt från väggar och golvytor i minst 48 timmar innan golvet läggs.
Lägga laminatgolv steg för steg
1. Kontrollera varje planka noggrant innan och under läggningen. När en planka har lagts på plats anses den vanligtvis vara godkänd (och kan inte reklameras).
2. Vanligtvis läggs golvet parallellt med rummets längd. Att lägga vänster till höger är den vanligaste riktningen. Plankorna bör läggas så att “fjädersidan” är vänd mot väggen.
3. När du sågar i en laminatplanka, se till att den inte flisar sig. Om du använder fogsvans, låt mönstersidan vara vänd uppåt och om du använder lövsåg, vänd mönstersidan nedåt.
4. Såga ner bredden på första radens plankor med minst “fjädern” så att du får rätt avstånd till väggen (ta även bort fjädern på startplankans ände). Om väggen är ojämn eller böjd måste den första raden anpassas till väggens kontur. Använd distansklossarna! Om din mätning visar att sista raden är mindre än 40 mm underlättar du golvläggningen om du minskar bredden på första radens plankor så att bredden på sista raden ökar.
5. Skarvarna behöver förskjutas med cirka 30 cm. Såga av längden på andra radens startplanka så att avståndet mellan ändfogarna på de olika raderna blir cirka 1/3 av plankans längd men aldrig mindre än 300 mm. Det som sågas av från första och andra raden är vanligtvis perfekt som inledande plankor på tredje och fjärde raden.
6. När du lägger andra radens första planka lyfter du den i 20-30 graders vinkel, tryck in den i långsidans not och skjut den försiktigt åt vänster tills den möter änden på startplankan i första raden. Tryck plankan nedåt mot golvet tills dessa att plankorna låser i varandra. För att minska eventuella glipor använder du en slagkloss (försiktigt).
7. Till sista raden sågar du plankorna på bredden, så att de passar med rekommenderad rörelsemån och eventuella justeringar efter väggens kontur. Om väggen har en dörröppning kan du få ett snyggt avslut genom att fräsa dörrlisterna mot golvet.
8. För att såga dörrlisterna rätt, vänd plankan upp och ned och lägg ut den på golvet fram till dörrposten. Lägg sedan en fogsvans mot plankan och såga igenom dörrposten/listen. Ta bort den utsågade delen och dammsug. Skjut in golvet under dörrposten/listen.
9. Om det finns rörledningar, mät ut och markera på plankorna var rörledningarnas mittpunkt går. Borra ett hål vid varje markering, motsvarande rörledningens diameter + 16 mm. Om hålen sitter på plankans långsida, gör en 45 graders skåra från hålet till plankans kant och gör sedan en skåra mellan hålen. Om de sitter på plankans kortsida, gör en rak skåra tvärs över plankan. Lägg plankan på plats. Använd trälim längs de sågade sidorna på den bit du har sågat av, och limma fast den där den ska sitta. Dölj inte glipan med fogmassa, silikon eller annat utan använd rörmanschetter så att träet fortfarande kan röra sig.
10. Ta bort alla distansklossar och montera till sist alla golvlister.
Lägga laminatgolv
Här hittar du alla våra laminatgolv
Kika på golvvärme till ditt nya golv
Läs också: Här är de populäraste laminatgolven just nu
Läs också: Så väljer du rätt plugg till gipsvägg
Läs också: Byta innerdörr – allt du behöver veta
Läs också: Rörelsevakt utomhus bäst i test