Lägga marksten själv – lägga stenplattor i 10 enkla steg
Att lägga marksten på egen hand kan kännas som ett klurigt projekt, men med bra förberedelser är det faktiskt ganska enkelt med stenläggning. Här bjuder vi på en guide hur du steg för steg gör för att lägga marksten. Vi går även igenom vilket material och vilka verktyg du behöver.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-05-07
Läs också: Så får du bort ogräs mellan plattor – 5 tips
Marksten på garageuppfarten eller uteplatsen är ett snyggt alternativ som är relativt enkelt att lägga själv. För ett bra resultat är det viktigt att du gör ett ordentligt förarbete och att du har rätt material och verktyg. Här går vi igenom hur du förbereder, vad du behöver och hur du lägger markstenen på egen hand.
Stenläggning - det här behöver du
Inköp av material:
Bärlager, stenmjöl eller stenflis/makadam, marksten och fogsand
Verktyg att ha hemma:
Murarsnöre, spade, tumstock, markvibrator, fiberduk, kratta, vattenpass, gummihammare och sopborste
Lägga marksten steg för steg
1. Mät ut området där du ska lägga markstenen. Spänn ett snöre runt en pinne i varje hörn.
2. Dags att gräva! Ska du lägga marksten på en uppfart ska du gräva ungefär 40 centimeter djupt. Ska du däremot lägga marksten på en uteplats eller trädgårdsgång räcker det med 30 centimeter djupt. Lämna en lutning på cirka två centimeter per meter från huset så att regnvatten kan rinna bort.
3. Se till att ytan är jämn när du grävt klart och lägg sedan en fiberduk i botten. Låt duken sticka upp en bit på sidan. Fiberdukens främsta uppgift är att skilja på bärlagret från jordytan men den håller även ogräs borta från markstenen.
4. Fyll upp den utgrävda ytan med bärlager och kratta ut till en jämn yta. Bärlagret ska packas ordentligt eftersom det är det som håller upp markstenen. Ett tips är att använda en markvibrator så att bärlagret blir ordentligt kompakt. Bärlagrets tjocklek ska vara skillnaden mellan djupet på nedgrävningen och höjden på markstenen. Dra av cirka tre centimeter för stenmjölet som ska på i nästa steg.
Ex. 40 cm (nedgrävning) - 5 cm (marksten) - 3 cm (stenmjöl) = 32 cm bärlager.
5. Vattna bärlagret med en vattenslang så att det blir ytterligare kompakt.
6. Täck hela ytan med stenmjöl eller stenflis. Fördela ut materialet så det är ungefär tre centimeter tjockt. Även här kan du använda markvibratorn så att stenmjölet eller stenflisen packas ordentligt.
7. Vattna området en gång till så att det blir ordentligt packat.
8. Håll koll så att ytan är jämn. Detta gör du enklast genom att lägga två brädor längs långsidorna och en bräda tvärs över som du placerar ett vattenpass på. Är ytan ojämn använder du en rätskiva att dra bort överskottet av sanden.
9. Dags att lägga marksten! Börja uppifrån, sida till sida och arbeta dig nedåt. Hamra med en gummihammare för att se så att stenen hamnar stabilt. Lämna cirka tre millimeter mellan varje stenplatta.
10. När all marksten är utplacerad avslutar du med att borsta ut fogsand. Använd en sopkvast och borsta ner i springorna så att de fylls upp helt. Nu är det klart att gå på!
Lycka till med din stenläggning!
Läs också: Bäst i test vattenpass
Kapa marksten av betong
Behöver du kapa din marksten kan du använda en kapmaskin eller vinkelslip. Viktigt att tänka på då är att du använder en skiva avsedd för sten och betong.
Läs också: Vinkelslip bäst i test
Läs också: Kapmaskin bäst i test
Marksten – tips på snygga varianter
Marksten Bas Grå från Benders är en klassisk marksten som kan användas till allt från uteplatsen till garageuppfarten.
Marksten Cirkus Antracit från S:t Eriks är en något mörkare marksten i oregelbundet format.
Välj Frilagd platta Dansk Sjösten från S:t Eriks om du vill ha en slitstark marksten som ser ut som natursingel.
Läs också: Marksten tar din trädgård till nya höjder
Läs också: Stenplattor till uteplats – 7 olika stiltips
Läs också: Inredningstips för altanen
Läs också: Hållbara möbler – så tar du hand om utemöbler i plast, rotting och trä