Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Ska du lägga takpapp själv? Så går du tillväga steg-för-steg

Är det dags att renovera hustaket? Eller lägga helt nytt? För att skydda konstruktionen från fuktangrepp måste du alltid först och främst lägga underlagspapp. Vi förklarar här steg-för-steg hur du ska gå tillväga för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se hela vårt sortiment av takpapp


Att lägga takpapp är ett projekt som kräver att du inte har för bråttom. Se till att du har rätt material och verktyg och var särskilt noggrann med förberedelserna innan du börjar. På så sätt minskar risken för att du måste göra om eller förbättra saker och ting i efterhand. För att förenkla arbetet ytterligare rekommenderar vi att ni är åtminstone två personer som hjälps åt under takläggningen. Det gör det enklare när det kommer till att sträcka ut och justera takpappen för att få den på rätt plats.


Var noga med förberedelserna

Som de flesta andra husprojekt är det förberedelserna som till stor del lägger grund för hur lyckat resultatet blir. Att undertaket, eller råsponten, är torr och ren är absolut nödvändigt innan du lägger på takpappen. Därför kan det vara en bra idé att ta en titt på väderleksrapporten innan du börjar. Detta för att undvika nederbörd som försvårar arbetet och försämrar resultatet. Dessutom bör du se till att spikar eller träflisor inte sticker upp från undertaket, eftersom dessa riskerar att förstöra takpappen. Ett tips för att upptäcka eventuella spikar eller flisor är att försiktigt dra ett flatbottnat redskap som till exempel en spade över taket. Slå i spikarna och ta bort träflisor innan du applicerar takpappen.

Detta behövs för att lägga takpapp:

En varmluftspistol är det perfekta verktyget för att få takpappen att fästa ordentligt.

KÖP HÄR: Varmluftspistol Steinel HL 1821 S

Läs också: Varmluftspistol bäst i test

 

Att lägga takpapp steg-för-steg

1. Börja vid takfoten och lägg en 30 cm bred våd av underlagsduk som du fäster med varmförzinkad pappspik i överkanten. I nederkanten lämnar du tillräckligt med duk för att fästa den ungefär 5 cm in under råsponten.

2. Fäst därefter fotplåten vid takfoten med bleckspik. Spika med ett mellanrum på ungefär 15 cm.

3. Om du planerar att lägga tegelpannor eller profilerad plåt ovanpå takpappen ska du även fästa en trekantslist längst ut mot husgaveln från takfoten upp till taknocken. Genom att förstärka listen med en panelbräda får takpappen ett bättre underlag för att vikas över och fästas in under råsponten.

4. Nu kan du rulla ut din första hela våd underlagspapp horisontellt över hustaket. Fäst med spikar i överkant (du behöver inte sätta spikarna tätare än med ungefär en meters mellanrum). Därefter drar du av skyddsplasten från takpappen i underkant och fäster den mot fotplåten med asfaltsklister. Spika fast pappen mot trekantslisten samt cirka 5 cm in under råsponten mot husgaveln.

5. Fortsätt uppåt från takfoten mot taknocken genom att rulla ut våder med 8 cm överlapp. Det räcker med att dra av skyddsplasten för att takpappen ska fästa mot den underliggande skarven. Om det är väldigt kallt ute kan du behöva värma upp kanterna med en varmluftspistol för att de ska fästa ordentligt.

6. Vid tvärskarvar ska du skära övre våden diagonalt, med 15 cm skillnad i sidled nedtill. Överlappa och fäst med klister och pappspik.

7. När du har kommit hela vägen fram till taknocken ska du vika över minst 15 cm av den sista våden. Vik även över sista våden när du lägger takpapp från andra sidan.

8. Vid skorstenar eller tegelväggar ska du alltid lämna ungefär 20 cm takpapp som du viker upp mot dessa ytor. Stryk med asfaltsklister och spika fast takpappen i skorstenens eller tegelväggens fogar. Applicera även pappremsor och limma/täta förstärkningar i ytterhörn och i skarvar.

När du har lagt klart takpappen ska du alltid gå igenom arbetet noggrant. Du kan eventuellt behöva lägga över extra remsor eller tätmassa på ställen som är särskilt utsatta – inte minst vid skarvarna.

Lycka till!

Klassiska enkupiga takpannor i en härlig röd färg passar perfekt för dig som vill förstärka taket med ytterligare material ovanpå takpappen. 

KÖP HÄR: Enkupig Takpanna Benders Exklusiv Ytbehandlad

 

Hittade du ingen produkt som föll dig i smaken? Se hela vårt sortiment av takpapp

Se allt inom takpannor

Se fler värmepistoler

Köp verktyg 

Köp arbetshandskar

 

Läs också: Byta tak själv: Här är svaren på de vanligaste frågorna

Läs också: Montera hängrännor – så gör du steg för steg

Läs också: Byta fönster – trä, aluminum eller pvc

Populära artiklar