Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Långsprötad silverfisk – tips på hur du blir av med skadedjuret

Att se små silvriga fiskliknande insekter slingra sig på badrumsgolvet har nog de allra flesta gjort någon gång. På senare tid har dock en annan typ av silverfisk blivit alltmer vanlig i hushållen i Sverige – nämligen den långsprötade silverfisken. I den här artikeln får du svar på några vanligt förekommande frågor om insekten samt tips på hur du blir av med den.

Av Bygghemma-redaktionen2024-09-05


Se hela vårt utbud av produkter för skadedjursbekämpning

Läs också: Bli av med tvestjärtar inomhus genom medel eller tvestjärtsfälla



Den långsprötade silverfisken är nära besläktad med vanlig silverfisk och de liknar varandra på många sätt, men det finns också vissa saker som skiljer dem åt. Den långsprötade silverfisken blir generellt större än den vanliga, samtidigt som den också har mycket längre spröt både fram och bak samt en liten gul “mustasch”. Men är den farlig? Och vad kan du göra för att bli av med den om den dykt upp i hemmet? Nedan besvarar vi några vanliga frågor och passar även på att ge tips och råd kring vad du kan göra för att bli kvitt insekten.


Är långsprötad silverfisk ett skadedjur?

Man skulle kunna säga att den långsprötade silverfisken är ett skadedjur – till viss del iallafall. Eftersom den livnär sig på bland annat saker som innehåller mycket stärkelse, såsom papper, kartong, textilier, tapeter och böcker, kan den ställa till med en hel del skada i hemmet om du har otur. Den långsprötade silverfisken räknas som en invasiv art, men varken den eller den vanliga sorten är farliga för människor, så du behöver inte vara orolig för att bli sjuk om du har upptäckt de små rackarna i hemmet.


Varför har jag fått långsprötad silverfisk hemma?

Att ha fått långsprötad silverfisk hemma är ingenting du behöver skämmas för. Till skillnad från den vanliga sorten av silverfisk, som främst lever på fuktiga platser som badrum och källare, trivs den långsprötade silverfisken i varma, torra utrymmen, så våra hem har egentligen de perfekta förutsättningarna för att insekterna ska finna sig väl tillrätta. Vanligtvis kommer de långsprötade silverfiskarna in i hemmet genom att följa med varor och produkter vi köper eller genom rör, ledningar och ventilationer. Har du upptäckt insekterna i ditt hem är det alltså inget som helst bevis på att du inte städar tillräckligt noga eller att det är för mycket fukt i inomhusluften – det kan helt enkelt bero på ren otur.


Hur blir man av med långsprötad silverfisk?

När du väl fått in den långsprötade silverfisken i hemmet är det tyvärr ganska svårt att bli av med den, särskilt eftersom de är bra på att gömma sig, kan leva i upp till ett år utan att äta och förökar sig snabbt. Dock finns det några knep och fällor du kan ta till för att försöka utrota insekten från hemmet:

- Fyll ut eventuella sprickor i väggar och golv.

- Täta runt lister.

- Förvara inga kläder, tidningar eller kartonger på golvet.

- Städa bort smulor och matrester, både från golv, bord och bänkar. På så sätt minskar du den långsprötade silverfiskens tillgång till mat.

- Säkerställ att luftfuktigheten inomhus inte är för hög, eftersom det i så fall kan röra sig om den vanliga silverfisken som härjar runt.

- Det finns flera insektsmedel och fällor som kan användas för att bli av med långsprötade silverfiskar.

Insektsmedel och fällor

Köp fuktmätare

Vårt sortiment av tätningsmedel

Se våra avfuktare här

 

Lyckas du inte bli av med ohyran trots att du följer ovanstående råd kan du alltid kontakta en firma som sysslar med skadedjursbekämpning. De kan hjälpa till med att säkerställa vilken slags silverfisk det rör sig om, kartlägga deras rörelsemönster och sanera din bostad så att du blir av med insekterna helt och hållet.


Läs också: Fuktmätare bäst i test

Läs också: Så maxar du förvaringen hemma

 

Populära artiklar