Normal luftfuktighet inomhus – så fixar du rätt luftfuktighet hemma
Att inte ha för hög eller låg luftfuktighet inomhus är viktigt för att få en bekväm och hälsosam boendemiljö. Här reder vi ut hur du vet att du har rätt luftfuktighet inomhus och vad du själv kan göra för att reglera den.
Av Bygghemma-redaktionen • 2024-11-07
Vad är normal luftfuktighet inomhus?
Normal luftfuktighet inomhus ligger vanligtvis mellan 30-60 procent. Denna nivå anses av många vara bekväm och hälsosam för de flesta och inte heller skadlig för bostaden. Men det finns inga exakta gränsvärden, en del förespråkar att den bör ligga på minst 40 procent och andra att den bör ligga på max 50 procent. Luftfuktigheten kan också variera stort över året och påverkas i hög grad av utomhusklimatet. Kom därför ihåg att kontrollera luftfuktigheten regelbundet för att anpassa dina åtgärder efter behov.
Är det farligt med för hög eller låg luftfuktighet inomhus?
För hög luftfuktighet inomhus kan skapa en trivsam miljö för mögel och mikroorganismer och kan på sikt orsaka hälsoproblem. Det kan också påverka möbler och byggnadsmaterial negativt. För låg luftfuktighet kan å andra sidan orsaka obehag och hälsoproblem som torr hud och irriterade slemhinnor. Det kan också påverka trämaterial negativt genom att torka ut träet och orsaka sprickor.
Hur vet jag om jag behöver reglera luftfuktigheten?
Vanliga kännetecken på för hög luftfuktighet inomhus är; kondens på fönster och speglar, en klibbig känsla i luften, mögel- och mögelväxt samt dålig lukt. Kännetecken på för låg luftfuktighet är; statisk elektricitet, torr hud och irriterade ögon och slemhinnor. Trämaterial kan också krympa eller spricka vid låg luftfuktighet.
Hur kan jag mäta luftfuktigheten inomhus?
Du kan mäta luftfuktigheten inomhus med en hygrometer. Funktionen finns i många vanliga termometrar idag men du kan också köpa mätare speciellt anpassade för just luftfuktighet eller mätare för att mäta fukt i byggnadsmaterial.
Läs också: Termometer bäst i test
Luftfuktighet inomhus på sommaren och vintern
Utomhustemperaturen påverkar i hög grad luftfuktigheten inomhus. Under kalla vintermånader kan luften vara torrare, medan den ofta är fuktigare under sommarmånaderna. Dock beror luftfuktigheten inomhus också på hur väl ventilerad bostaden är och hur uppvärmningssystem och eventuell luftkonditionering används. Värme torkar ut luften medan kyla kan främja fukt.
Hur kan jag sänka luftfuktigheten inomhus?
Använd en avfuktare
En avfuktare används för att dra ut överflödig fukt från luften. Placera den i utrymmen där luftfuktigheten är extra hög, till exempel i källare, tvättstuga, förråd eller badrum.
Läs också: Avfuktare bäst i test
Läs också: Avfuktare för källare – tips för olika behov
Säkerställ en god ventilation
Säkerställ att du har en god luftcirkulation i ditt hem med både tillräcklig tilluft och frånluft. Är det tillfälliga förändringar av luftfuktigheten kan du vädra genom att öppna fönster och dörrar regelbundet, särskilt i utrymmen där det samlas mycket fukt.
Läs också: Så enkelt fixar du mer tilluft hemma med fönsterventiler
Läs också: Badrumsfläkt bäst i test
Läs också: Rumsventilator – så enkelt får du bättre inomhusluft hemma
Höj värmen
Öka temperaturen i ditt hem, speciellt i utrymmen där det blir extra fuktigt, som i tvättstuga, badrum, förråd och källare. Detta kommer att främja avdunstningen av fukt och bidra till att hålla luften frisk.
Se våra värmefläktar och konvektorelement här
Läs också: Värmefläkt bäst i test
Ta bort källor till fukt
Att torka tvätt inomhus kan öka luftfuktigheten. Använd en avfuktare i det utrymme där du hänger tvätten, använd torktumlare eller häng tvätten utomhus. Om du märker att krukväxter eller akvarium bidrar till ökad luftfuktighet kan du överväga att flytta eller minska på dessa under en period. Självklart ska du också åtgärda kända läckor eller andra fuktproblem i ditt hem så snart som möjligt.
Köp energisnål torktumlare här
Hur kan jag höja luftfuktigheten inomhus?
Använd en luftfuktare
En luftfuktare höjer luftfuktigheten i ditt hem. Det finns olika typer, såsom ångluftfuktare, ultraljudsluftfuktare och evaporativa luftfuktare. Placera den i rum där luftfuktigheten är låg och där du tillbringar mycket tid, till exempel sovrum, arbetsrum och vardagsrum.
Läs också: Luftfuktare bäst i test
Addera vattenkällor i hemmet
För att öka luftfuktigheten kan du också ta till en del gratisknep. Sprid ut vattenkällor som skålar eller vaser med vatten i olika rum, vattna dina krukväxter regelbundet, häng upp tvätten för att torka inomhus när det är möjligt och låt dörren till badrummet stå öppen efter en dusch.
Köp tork- och tvättställning här
Läs också: Torkställning bäst i test
Läs också: 3 sätt att bli av med dålig luft i sovrummet