Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Måla element – fräscha upp dina värmeelement i 8 enkla steg

Om värmeelementen hemma har börjat flagna, eller om du helt enkelt känner för att ge inredningen ett ansiktslyft, kan det vara dags att måla elementen. I den här artikeln får du en utförlig steg-för-steg guide till hur du gör för att fräscha upp elementen i några enkla steg.

Av Bygghemma-redaktionen2024-01-30


Se allt inom målarfärg och tapet


För att dina värmeelement ska hålla länge är det viktigt att underhålla dem, exempelvis genom att måla när färgen börjat flagna. Att renovera elementen kan också vara ett roligt projekt om du vill ändra inredningen och känslan i ett rum. Oavsett anledning går det snabbt och enkelt att måla om elementen själv, särskilt om du har tydliga instruktioner att följa. Nedan har vi satt ihop en enkel steg-för-steg guide för dig som vill ge nytt liv åt dina element.


Måla element – inköpslista och guide

Du behöver:

Täckplast

Stålborste / Slippapper för metall

Fint sandpapper

Målartvätt

Rostskydd

Elementfärg

Platt elementpensel

Rollerset


Gör såhär:

1. Element målas bäst när de är kalla. En bra tidpunkt för det är därför under sommaren, men vill du måla under någon annan tidpunkt på året kan du börja med att stänga av det element som ska målas och låta det svalna innan du börjar.

2. Täck golv och väggar som inte ska målas runt om elementet med täckplast.

3. Förbered elementet genom att ta bort eventuell rost och den gamla färgen. Rost tas enkelt bort med en stålborste eller slippapper för metall, medan den gamla färgen kan slipas bort med fint sandpapper.

4. Rengör elementet med målartvätt och se till att allt damm och eventuell smuts tas bort.

5. Behandla de ställen där den gamla färgen släppt med rostskydd och låt det torka.

6. Måla smala och svåråtkomliga ytor samt fördjupningar först, exempelvis med en platt elementpensel. Använd elementfärg, som är speciellt framtaget för att tåla höga temperaturer utan att spricka och gulna. Har elementet stora och släta ytor kan dessa målas med en liten roller och färg som har hällts upp i ett vanligt färgtråg.

7. Måla elementet två gånger vid behov, men låt det torka enligt färgtillverkarens instruktioner mellan lagren.

8. Låt färgen torka helt och hållet innan du slår på elementet igen. Klart!


Måla bakom element – så når du in överallt

Vill du även måla utrymmet bakom elementet finns det några knep du kan ta till för att lyckas utan att behöva offra varken förståndet eller timmar av detaljerat arbete. För det första finns det alltid en möjlighet att ta bort elementet från sin plats, men det är rekommenderat att du alltid dubbelkollar med en rörmokare innan du gör det. Om du bestämmer dig för att plocka bort elementet bör du först säkerställa att det är bortkopplat från värmesystemet och tomt på exempelvis vatten. Du bör också ha någon som hjälper dig lyfta bort elementet, eftersom det kan vara tungt.

Ett annat sätt är att använda speciella minirollers som är framtagna specifikt för att kunna komma åt att måla i trånga utrymmen, såsom bakom element. En miniroller används tillsammans med en minibygel, som finns i olika längder.

Köp minirollerset

Köp minibygel

Köp miniroller


Se allt inom golv och vägg


Läs också: Guide till att välja rätt målarpensel

Läs också: Måla metall & måla på plåt – så gör du steg för steg

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också