Måla med falu rödfärg – frågorna många undrar över

Ska du måla med Falu Rödfärg? Här går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med en av Sveriges mest populära fasadfärger.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-04-15
Se hela vårt utbud av fasadfärg
Falu Rödfärg är en klassisk slamfärg, känd för sin karakteristiska röda kulör som kommer från Falu Gruva. Färgen har behållit sin popularitet genom åren och är idag ett lika naturligt val till den moderna villan som till det klassiska torpet. I den här artikeln reder vi ut vanliga frågor om att måla med Falu Rödfärg – allt från målningsteknik till vilken färg som passar till knutar och fönsterfoder.
Vilka är fördelarna med att måla med Falu Rödfärg?
Förutom den klassiska kulören uppskattas Falu Rödfärg för sina naturligt skyddande egenskaper. Slamfärgen låter träet andas, vilket minskar risken för röta och den följer träets rörelser i alla väder och årstider. Falu Rödfärg är också ett bra miljöval! En möjlig nackdel är att slamfärg kräver lite tätare underhåll än vissa andra moderna färger.
Kan jag måla med Falu Rödfärg på tidigare målade ytor?
Falu Rödfärg är främst anpassad för obehandlat och ohyvlat virke av fura eller gran samt för ommålning av ytor målade med slamfärg. Det kan dock gå att måla över vissa andra färger, till exempel gammal lasyrfärg, pigmenterad olja och vissa fabriksgrundsfärger. Testa gärna på en liten del för att säkerställa att slamfärgen fäster och att resultatet blir bra.
Vilken färg ska jag använda till knutar och vindskivor när jag målar med Falu Rödfärg?
Knutar, foder, vindskivor och andra snickeridetaljer är traditionellt inte målade med slamfärg. För ändamålet har Falu Rödfärg tagit fram Knut&Foder, som är en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja. Färgen är framtagen för att passa in naturligt med Falu Rödfärg slamfärg.
Här hittar du Knut & Foderfärg Falu Rödfärg
När är bästa tiden att måla med Falu Rödfärg?
Den bästa tiden att måla med slamfärg är på våren och försommaren när det är lagom varmt och torrt. Helst ska det inte regna eller vara för soligt. Lägsta dygnstemperaturen bör inte understiga +5° C och fuktkvoten i virket bör ligga under 15 procent. När det gäller Knut&Foder bör fuktkvoten ligga under 18 procent och dygnstemperaturen ska helst inte understiga +10° C.
Läs också: Fuktmätare bäst i test
Vilka förberedelser krävs när jag målar med Falu Rödfärg?
Börja med att inspektera fasaden. Om det finns tecken på mögelpåväxt är det viktigt att behandla fasaden med mögelmedel en till två veckor innan själva målningen för att träet ska hinna torka. Använd aldrig högtryckstvätt då det kan skada fasaden. Om fasaden sedan tidigare är målad med slamfärg räcker det i övrigt att borsta hela ytan noggrant för att få bort löst sittande färg samt skräp och smuts inför målningen. Glöm inte att täcka fönster, stuprör och knutar med täckpapp/plast och maskeringstejp.
Se vårt utbud av maskeringstejp
Täckplast och andra målartillbehör hittar du här
Vilken teknik ska jag använda när jag målar med Falu Rödfärg?
Börja med att röra om färgen så att den inte har klumpar. Använd en bred pensel, gärna med mjuka borst, och stryk i träets fiberriktning längs med hela brädan för att undvika överlappningar. Måla i tunna lager så att färgen arbetas in ordentligt och låt torka helt mellan strykningarna. Torka bort spill direkt med vatten med lite diskmedel i. Om du ska måla på omålat och obehandlat trä ska du späda färgen med 10–20 procent vatten när du målar första lagret, för att sedan använda oförtunnad färg i andra lagret. Räkna med att en liter outspädd Falu Rödfärg räcker till cirka tre kvadratmeter fasadyta.
Se alla våra målarpenslar och tillbehör
Går det att måla Falu Rödfärg med färgspruta?
Det går utmärkt att måla Falu Rödfärg med färgspruta. Det är dock viktigt att färgsprutan är anpassad för tjockare färg och att den har ett lämpligt munstycke för slamfärg. Vanlig Falu Rödfärg kan behöva spädas med upp till 10-15 procent vatten för att få ett optimalt flöde. Det finns också en särskild “Falu Rödfärg Original Sprutfärg”, som redan är färdigblandad i sprutfärgskvalitet.
Läs också: Färgspruta bäst i test
Läs också: Tvätta fasad – så tvättar du husfasaden före och mellan målningarna