Så ska du måla med linoljefärg utomhus
Det finns många fördelar med att måla med linoljefärg. Här reder vi ut några av dem och tipsar om vad du ska tänka på när du målar med linoljefärg utomhus.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-02-04
Läs också: Ta bort färg från trä med rätt produkter och verktyg
Linoljefärg är en vacker, mångsidig färg som kan appliceras på en mängd olika underlag, både utomhus och inomhus. Den är hållbar och skyddar mot väder och vind och annat slitage. Dessutom är linoljefärg ett bra miljöval eftersom den inte innehåller plast eller kemikalier som kan finnas i andra färger.
Nackdelen med linoljefärg är att den har lite längre torktid och kräver att du målar tunna lager, å andra sidan är den dryg och du behöver aldrig stressa med målningen. Många linoljefärger passar både utomhus och inomhus, men det kan finnas undantag. Se till att läsa på om den färg du är intresserad av. Nedan går vi igenom vad du ska tänka på generellt när du målar med linoljefärg utomhus.
Se hela vårt sortiment av linoljefärg här
Måla med linoljefärg utomhus
Du kan måla med linoljefärg utomhus på en mängd olika underlag som trä, sten, puts, järn, plåt och glas. För att få ett vackert och långsiktigt hållbart resultat är det viktigt att du förbereder ytan som ska målas på rätt sätt, att du målar under rätt förhållanden och att du använder rätt teknik. Så länge du gör det får du en yta som håller i upp till 15 år och som är lätt att underhålla.
Rätt förhållanden
Undvika att måla i starkt solsken, regn, för fuktigt klimat eller vid temperaturer under 10 grader (temperaturen ska helst inte understiga 5 grader vid någon tid på dygnet). Risken är annars att färgen torkar för långsamt eller för snabbt, vilket kan påverka färgens vidhäftning och finish. Tänk på att kolla väderprognosen flera dagar framåt eftersom det kan ta lång tid för färgen att torka mellan strykningarna.
Underlaget du ska måla bör inte ha en fuktkvot som överstiger 15-16 procent. Att måla på trä med för hög fuktkvot påverkar färgens hållbarhet på sikt. Fuktkvoten mäter du enkelt med en fuktmätare.
Fuktmätare hittar du här
Material och verktyg
Många linoljefärger kan användas såväl utomhus som inomhus och på de flesta underlag. Det kan dock skilja sig mellan olika färger och färgfabrikanter, så se till att läsa på om den färg du är intresserad av och följ alltid produktansviningarna. I anvisningarna framgår också hur stor yta som färgen räcker till. Linoljefärg räcker normalt till flera gånger så stor yta som vanlig färg.
När du målar med linoljefärg behöver du också bra penslar, gärna med svinborst. Först behöver du en rund eller oval pensel för att stryka ut färgen och sedan en bredare lackpensel eller moddlare för att jämna till/släta ut färgen. En smalare pensel kommer också väl till hands på ställen som kräver fingertoppskänsla eller som är svåra att komma åt.
Glöm inte att täcka in arbetsområdet med täckmaterial, som täckplast, papper eller gamla lakan. Använd maskeringstejp för utomhusbruk för att skydda detaljer och skapa skarpa kanter.
Underarbete
Underlaget som du ska måla på behöver vara rent och torrt innan du sätter igång. Omålat trä slipas sedan lätt med fint sandpapper och torkas av med fuktad trasa. Låt torka.
Om ytan är målad sedan tidigare behöver du skrapa bort löst sittande färg och i vissa fall komma ner till trärent. Linoljefärg kan fästa även på ytor målade med annan färgtyp, så se till att läsa på om vad som gäller för just den färg du är intresserad av. Börja med att tvätta ytan med målartvätt, skölj rent och låt torka. Skrapa sedan bort så mycket färg som behövs, slipa ytan och torka av med fuktad trasa. Låt torka.
Om ytorna tidigare är obehandlade, torra eller ska tåla slitage rekommenderas att grundolja eller grundmåla. Det kan göras på olika sätt med hjälp av linoljefärg, linolja, och balsamterpentin. Se färgfabrikantens anvisningar.
Köp linolja och balsamterpentin här
Måla med linoljefärg
Linoljefärg ska målas i tunna lager för att undvika problem som rynkor eller blåsor. Man brukar räkna med totalt tre lager, där färgen tunnas ut med balsamterpentin i de två första lagren. Färgen arbetas in i materialet med en rund eller oval pensel och sedan används en bredare lackpensel eller moddlare med långa drag för att få en jämn finish.
Det är viktigt att låta varje lager torka ordentligt innan nästa appliceras. Torktiden varierar beroende på temperatur, luftfuktighet och ventilation, men generellt torkar linoljefärg långsammare än andra färger. Om du målar på trä rekommenderas också att slipa ytan lätt innan du påbörjar nästa lager.
Om du ska ha ett längre uppehåll i målningen kan du ställa penslarna i linolja tills det är dags att måla igen. Torka bara ur oljan från penseln innan du sätter igång!
Ta hand om material och penslar
När du har målat färdigt är det viktigt att du tar hand om allt material och alla verktyg. Trasor och annat indränkt i linolja kan självantända om de inte hanteras korrekt. Förvara dem i tättslutande metallbehållare eller blöt dem ordentligt i vatten och häng upp på tork.
Rengör penslarna noggrant med linoljesåpa och vatten. Du kan också ta lite balsamterpentin på penseln och ställa dem i vatten med linoljesåpa innan du sköljer ur dem.
Se till att locket på färgburken sluter tätt. Även en tidigare öppnad färgburk har nästintill oändlig livslängd och klarar dessutom att stå där det blir frostgrader.
Underhåll
Se till att rengöra ytorna regelbundet med ett milt rengöringsmedel och vatten. Undvik alkaliska ämnen, såsom linoljesåpa, vilket kan lösa upp färgen. För extra skydd kan du pensla den tvättade ytan med en blandning av kokt linolja och terpentin. Låt verka ett tag och torka sedan bort överflödig olja.
Lycka till!
Läs också: Välj rätt verktyg för att skrapa bort målarfärg
Läs också: Måla på tryckimpregnerat trä – 5 vanliga frågor
Läs också: Tvätta och rengöra altan – så får du trall och trädäck fint igen
Läs också: Måla med linoljefärg inomhus