Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00
Mina SidorKundservice

Måla på tapet – allt du behöver veta för att måla över tapet

Måla direkt på dina papperstapeter med ett riktigt fint resultat – så länge du är noggrann med grundarbetet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 


Du behöver:

- Elementpensel (vinklad med nylonborst)
- Färg
- Gipsbruk
- Grundfärg (avsedd för väggar inomhus)
- Latexfog
- Maskeringstejp
- Målartvätt
- Roller (med tillhörande tråg om du vill)
- Skyddspapper
- Skyddsplast
- Toppfärg (avsedd för väggar inomhus)
- Trasa
- Tvättsvamp
- Väggspackel

 

Obs, hur mycket färg som går åt beror på hur stor yta som ska målas. Konsultera med din färghandlare.

 

Måla över tapet steg för steg

1. Grundarbete

För att få ett lyckat resultat när du målar på tapeter är grundarbetet a och o. Färgen kan dölja skavanker till viss del, men oftast syns det efteråt om du har slarvat. Det första du behöver kontrollera är om tapeten sitter ordentligt. Om den inte sitter helt slätt mot väggen utan har fula blåsor, eller om du har en strukturtapet, kommer det att synas tydligt även när du har målat – då är det bättre att ta bort den. Samma sak gäller du om det är flera lager tapet eftersom det då blir svårt att få släta väggar – ta ner tapeterna och bredspackla innan du målar.
När du har kontrollerat att tapeten sitter bra bör du göra ett vattentest. Använd en tvättsvamp och fukta en bit av tapeten (tänk på att göra det på en undanskymd bit av väggen). Efter ungefär en halvtimme kontrollerar du att tapeten inte har svällt eller börjat lossna. Sist men inte minst tvättar du rent all yta som ska målas – det kan räcka med en fuktig trasa om du bara ska ta bort damm och smuts som är lätt att få bort. I annat fall kan du behöva använda målartvätt. 

2. Sprickor i väggen

Eventuella sprickor i hörn och vinklar lagar du med latexfog. Mindre hål i väggarna fixar du genom att spackla dem med väggspackel, medan större hål först måste fyllas med lagningsspackel (gipsbruk eller liknande) och sedan spacklas med väggspackel. Stora hål torkar långsamt så om du enbart lagar dem med vanligt spackel kan det spricka eller sjunka ihop.

 

3. Skarvar

Om tapeterna sitter med omlottskarv kan du måla rakt över, alternativt hyvla ner skarven och spackla över – men i det senare fallet blir det i stället en slät rand vilket inte är önskvärt för ett bra resultat. 

4. Måla 

1. Täck golvet med skyddspapper och maskera lister, socklar och foder med maskeringstejp. Gul maskeringstejp är att föredra eftersom den ligger slätt vilket gör att färgen inte kan krypa under den. Flytta alla möbler till mitten av rummet och täck dem med skyddsplast för att undvika att råka förstöra dem med färgstänk.

2. När du har nymålade väggar tenderar taket att se smutsigt ut, därför rekommenderas det att du målar även det. Måla tak, lister och hörn innan du sätter igång med väggarna.

3. Måla väggarna med ett lager grundfärg. Använd en vinklad elementpensel med nylonborst i hörn, vinklar och längs kanter. På väggarna målar du med en roller som ger fin gräng, det vill säga ytan. Måla alltid uppifrån och ned. När hela väggen är målad
låter du färgen torka i cirka tre timmar.

4. Slutligen målar du en omgång med toppfärg i den glans du vill ha (mellan fem och sju i glansstyrka brukar bli bäst). Måla med ett ordentligt lager färg, om den inte täcker ordentligt riskerar du att få ett flammigt resultat. Toppfärgen behöver normalt sett ungefär tre timmar för att torka, men följ alltid anvisningen på färgburken.

 

Måla i våtutrymmen

Du kan även måla över din våtrumstapet i badrummet om du använder en färg som är avsedd för våtutrymmen – och den ska vara godkänd av Måleribranschens Våtrumskontroll. Fråga din färghandlare efter grundfärg, täckfärg, fog, spackel och eventuell glasfiberväv avsedd för övermålning i våtutrymme.

 

Anlita målarhjälp

1. Ta referenser
Om du inte vill eller har möjlighet att måla dina väggar på egen hand kan du anlita hjälp. Be dina vänner eller din färghandlare att rekommendera en bra målare om du inte känner någon.

2. Rot-avdrag
Glöm inte att du har möjlighet att dra av 30 procent på arbetskostnaden genom rot-avdraget om du anlitar en målare för att göra jobbet.

 

Målartips för nybörjaren

- Om du behöver göra en paus i målandet kan du förvara penseln eller rollern i en tätslutande plastpåse. På så vis undviker du att den torkar och behöver inte tvätta den mellan gångerna.
-  Efter att du har målat färdigt sköljer du ur penseln direkt. Använd lite diskmedel för att hålla den mjuk längre.
-  När du har målat väggarna med toppfärg bör du ta bort maskeringstejpen direkt eftersom det är svårare att ta bort den utan att färgen följer med när den har torkat.

Populära artiklar